ESKK czy dr Krzyżanowski

Temat przeniesiony do archwium.
Zastanawiam sie który kurs językowy lepiej jest przerobić:ESKK dla średniozaawansowanych czy "First steps in english" H.Krzyżanowskiego.Który z nich lepiej ćwiczy rozumienie ze słuchu i który jest ogólnie trudniejszy(który jest na na wyższym poziomie zaawansowania)-chodzi mi o to żebym sie przy przerabianiu materiału nie nudził bo nie jestem poczatkujący
Obydwa kursy są przeznaczone dla samouków. Za kursem First Steps in English przemawia nazwisko autora, oraz to, że oprócz kaset audio dostępna jest baza SuperMemo opracowana na podstawie tego kursu.

W kursach First i Next Steps... jest więcej ćwiczeń na rozumienie ze słuchu i starannie dobrane ale chyba trochę trudniejsze słownictwo.

Za kursami ESKK przemawia doświadczenie autorów w prowadzeniu kursów korespondencyjnych i mozliwość korzystania z pomocy konsultanta oraz możliwość przystąpienia do egzaminu.

Jeśli uważasz się za średniozaawansowanego możesz w trakcie kursu trochę się nudzić, gdyż na podstawie każdych ośmiu słówek wykonuje się bodajże 5 a może więcej ćwiczeń.
Witam :) Planuję zacząć się uczyć języka angielskiego na poziomie zaawansowanym, jednak mam dylemat, zastanawiam się czy lepszy będzie kurs "Angielski dla zaawansowanych" z ESKK czy też może NSE w wersji podręcznika z nagraniami i / lub baza Supermemo. W sumie najbardziej zależy mi na gramatyce oraz dobrze rozwiniętym słownictwie. Czy ktoś mógłby mi doradzić który z tych dwóch kursów będzie lepszy w tej sytuacji ?
Na ro pytanie odpowiadałem wyżej. Teraz mogę Ci poradzić coć takiego:
Kup za niecałe 100 zł kurs "Angielski? No problem! (bez plusa). Zawiera cały materiał FSE i NSE (ale odpowiednikiem kaset są w nim pliki MP3). Przejrzyj pobieżnie część pierwszą i drugą i oceń czy możesz się z tego uczyć. Część trzecia zawiera materiał kursu NSE. W zależności od tej oceny wybierz albo część trzecią, albo kurs ESKK dla zaawansowanych.

Cenowo sprawa wygląda mniej więcej tak:
"Angielski? No problem! (bez plusa) - ok. 100 zł.
"Next Steps to English: ok. 150 zł.
ESKK 16x35 zł.

Wybór nalezy tylko do Ciebie!
Bejotka, dziękuję Ci za odpowiedź jednak dlaczego wspominasz o wersji kursu "Angielski? No problem! (bez plusa)", dlaczego 'bez plusa' ? Czym się ta wersja różni od tej 'z plusem' ?

> W kursach First i Next Steps... jest więcej ćwiczeń na rozumienie ze słuchu

i w którym z tych kursów jest położony większy nacisk na gramatykę ?
Są dwa pakiety SM z tą bazą "Angielski? No problem!" i "Angielski? No problem! Plus". W pierwszym mamy do czynienia z programem " Multimedialne SuperMemo", w drugim "SuperMemo UX". W moim przekonaniu MSM jest i jeszcze długo bedzie lepsze od SuperMemo UX, szczególnie dla inteligentnych ludzi przygotowujących się do poważnych egzaminów.
Bejotka czy możesz napisać czym się różnią te programy od siebie mam na myśli no problem z + i bez.
Matreriał edukacyjny jest ten sam, ale stary program jest wg mnie lepszy, pozwala na łatwiejsze tworzenie własnej bazy. Ogólnie określę to tak: dla bezmyslnego studenta, który chce, by go KTOŚ nauczył bardziej wskazany jest Plus, dla inteligentnego, który chce nauczyć się przy dużym wkładzie własnej pracy lepszy jest stary MSM.
Dziękuję za przybliżenie różnicy wersji programu z + i bez co do kursu Krzyżanowskiego, jednak nadal zastanawiam się czy Krzyżanowski czy też ESKK kładzie większy nacisk na gramatykę. ??
Temat przeniesiony do archwium.