zakładanie szkoły językowej

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie dotyczące założenia szkoły jezykowej.chciałabym zalozyc szkołę wraz z koleżanką. Nie jestesmy filologami. Czy w takim wypadku należałoby zatrudnic dyrektora prowadzącego szkołę? Bardzo dziekuję za odpowiedź. Chetnie nawiąże kontakt z podobnymo osobami.Pozdrawiam
nic nie trzeba. tak na dobrą sprawę nawet profesjonalnych lektorów nie trzeba. Taką działalnosc może zalożyc każdy i prowadzić ją jak chce. Jesli stać was na dyrektora to ok, jesli nie to same możecie prowadzić szkołę językową. Wszystko zależy od was, nie ma odgórnych przepisów ani wymagań co do takiej działalności.
Bardzo dziekuję za odpowiedź. W związku z tym na jakiej podstawie szkoła wydaje świadectwa ukończenia danego kursu.W takim wypadku nie wydaje dokumentów? Pozdrawiam
Jeśli chodzi o świadectwa na drukach MEN - w takim wypadku trzeba dostać akredytację (chyba kuratorium), jest na to jakieś rozporządzenie, tam są wymagania.
Druga opcja - szkoła wystawia własne zaświadczenia czy dyplomy ukończenia kursu.
Tak czy inaczej, zeby szkoła powstała, funkcjonowała nie jest to potrzebne, ale może się okazać, że bardzo przydatne!

pozdrawiam:)
musisz założyc własną działalność i miec kadrę
Witam bardzo serdecznie ja tez przymierzam sie do otwarcia szkoły językowej lub kursów językowych tylko nie za bardzo wiem czy działalność gospodarcza moge nazwać szkołą językową????a poza tym to planuje starac sie o jakieś środki unijne.bedzie to szkoła języka angielskiego na razie planuje pracowac w niej sama gdyz ukonczyłam j.angielski i posiadam kwalifikacje no ale jeżeli bedzie duzo chetnych to zamierzam kogos zatrudnic.lokal juz mam na oku miejsce w bardzo dobrym punkcie. tylko zastanawiam sie jakie koszty w przybliżeniu ponisę na otwarcie takiej szkoły???jeżeli ktos sie lepiej oriętuje to prosze o odpowiedz pozdrawiam
witam,
ja rówiez stoje przed decyzja zalozenia szkoly, mam w zasadzie 2 pytania: czy musze miec licencjat?(chociazby...), czy do prowadzenia nauczania metoda callana musze miec jakas licencje callanowa, jakby ktos mogl mi odpowiedziec na te pytania, to bede wdzieczna.....
szkola jezykowa bez dyrektora naukowego? musi byc ktos odpowiedzialny za programy. w jaki sposob zagwarantujesz jeden z podstawowych wymogow jakosci oferowanej uslugi ?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie