Czy ktoś zna i poleca PORZĄDNE, WYMAGAJĄCE książki/samouczki do nauki INTENSYWNEJ języka angielskiego od podstaw podzieloną na poziomy np. 1 (A0-A2), 2 (B1-B2), 3(C1-C2)? To samo pytanie mam w stosunku do nauki języka niemieckiego(!).
Korzystałam z:
- "Język angielski dla początkujących" I. Dobrzycka, Wiedza Powszechna - osobiście nie polecam. W jednej książce jest upchany poziom od A0 do B1/B2, gdzieś po 30 lekcjach człowiek traci się na gramatyce, której nie rozumie i nie ma żadnych ćwiczeń żeby ją potrenować (dotyczy od poziomu B1)!
- "Angielski NIE GRYZIE!" (A0-A1), Edgard- tam to dopiero jest zbieranina różnych samouczków, aczkolwiek polecam bo są świetne! Jednak z powodu różnorodności nie wiadomo później za co dokładnie się zabrać. Książki przeskakujące o jeden poziom do góry, aczkolwiek można w tym zestawieniu znaleźć wyrwę.
Ostatnio znalazłam takie zestawienie typu: "Angielski No Problem!", "First/Next Step in English", "Extreme English" podzielone poziomami. Polecacie? Czym się różnią od siebie? Które warto wybrać?
Podobnie znalazłam w niemieckim: "Kein Problem", Extremes Deutsch", nie wiem czy jest odpowiednik "First/Next Step in English". Także "Meine Ersten Schritte In Deutsch" chociaż nie ma poziomu zaawansowanego w tej serii i podobno jest to nieco przestarzały zestaw.
Co polecacie? Oczywiście chodzi mi konkretnie o kurs. To, że będzie trzeba dodatkowo poszukać coś do gramatyki czy słówek to problem na kiedy indziej:)