Supermemo First Steps in English

Temat przeniesiony do archwium.
Zwracam sie z pytaniem do uzytkownikow i znawcow FSE z nastepijacym pytaniem.

Kolejnosc nauki.

Otoz od wczoraj jestem szczesliwa posiadaczka tegoz programu i mam nastepujacy dylemat:

Jestem na lekcji pierwszej i ona ma nastepujace "katalogi":

New words and expressions - liczba katalogow: 15
Grammar - liczba katalogow: 7
Exercises - liczba katalogow: 7

Czy ja mam po kolei przerabiac wszystkie katalogi czyli najpierw przerobic New words and expressions (wszystkie 15) potem Grammar a na koncu Exercises?

Myslalam ze bede musiala przerabiac po trochu czyli z kazdego troszeczke kazdego dnia ale na to program mi nie pozwala.

Za rozjasnienie moich watpliwosci z gory dziekuje i pozdrawiam.
Przerabiaj po kolei, nie sugeruj się katalogami. Jednocześnie radzę nie przesadzaj z iloscia nowych jednostek dziennie. W bazach słownikowych radzę wprowadzać 20-30 nowych. W tym przypadku może to wygladać trochę inaczej.
W działach "New words and expressions" przerabiaj 2-3 sekcje dziennie. Sekcja liczy od 5-9 wyrażeń, ale są zdublowane tzn. podawane są w kolejnosci English-Polish, potem Polish-English. Później przerabiaj Grammar, tu nie ma tak prostego przelicznika, musisz robić to intuicyinie. Exercises przerabiaj sekcjami, ale ilość nowych ćwiczeń (przykładów) nie powinna przekraczać 30. Oczywiście nie jest to regułą. Możesz tę ilość zwiększać, ale pamietaj, że jak przyjdą powtórki 1,2,3..., to program zacznie Ci wyznaczać 90-100 a nawet więcej powtórek. Nie znam użytkownika, który to wytrzyma.
Dzieki wielkie Bejotko
Wiedzialam ze mozna na ciebie liczyc :)

Pozdrowienia
Witam.
Nie chce zakladac nowego tematu wiec zapytam sie tutaj.
Wlasnie zaczynam nauke z programem "First Steps in English". Program wyznacza mi powtorki co okolo 15 dni. Czy to troche nie za duzo? Czy to normalne? Czy u Was tez tak jest? Po pierwszym dniu, zaraz na drugi dzien mialem powtorke, ale juz przez nastepne dni program wyznaczal mi powtorki co 13-17 dni. W instrukcji pisze tak- "Zwykle od momentu pierwszego zapamietywania informacji do jej pierwszej powtorki SuperMemo wyznacza odstep 2-3 dni". Zastanawiam sie czy nie zainstalowac programu od nowa, moze cos gdzies przez przypadek przestawilem? Ucze sie od okolo 8 dni. Co robic?
Pozdrawiam.
Rzeczywiście najlepiej bedzie jak zresetujesz bazę i zaczniesz od początku. Pamiętaj też, że powinieneś uczyć się nie tylko znaczeń, ale i wymowy, a może nawet przede wszystkim wymowy wyrażeń. Znajomość znaczeń przyjdzie jakby mimochodem. Pamiętaj, że przed oceną powinieneś wykonać kilk, kilkanascie a czasmi kilkadziesiąt razy serię czynności:

1. odsłuchaj nagranie lektora;
2. nagraj się z tym samym wyrażeniem i porównaj z nagraniem lektora;
3. wróć do 1.

Oczywiście ilość powtórek cyklu powinna zależeć od trudności wymowy danego wyrażenia.

Kolejną rzeczą jest to, że przy pierwszym wprowadzaniu wyrażenia do nauki nie wolno oceniać się na mniej niż 3. TYLKO IDIOTA DAJE NA TYM ETAPIE NAUKI OCENY 0,1 i 2. One są zarezerwowane dla poqwtórek 3 i następnych.
Zresztą jeśli powtórzysz jakieś wyrażenie 10 razy trudno Ci bedzie postawić sobie niską ocenę.

Po pewnym treningu z uczciwie stawianymi ocenami program obliczy sobie prawidłowo Twój stopień zapamiętywania i wtedy nawet piersze powtórki po 20 dniach będą prawidłowe.
Dzieki bardzo za odpowiedz.
Kurcze juz sam nie wiem o co chodzi z tym programem.
Zresetowalem w sobote baze programu, zaczynajac nauke od poczatku. Przerabialem dziennie po trzy "New words and expressions" z pierwszej lekcji. Przez pierwsze trzy dni bylo w porzadku, tj. program wyznaczal pierwsze powtorki co 2-3 dni. Dzis, w czwartym dniu, program zaczal nagle wyznaczac pierwsze powtorki za 8-9 dni. Co jest grane? Czy te pierwsze powtorki nowo poznanych informacji program powinien wyznaczac za 2-3 dni (w papierowej instrukcji tak pisze) do samego konca kursu?
Moze wina jest to ze (nie chcac zniszczyc plyt) korzystam z wirtualnego napedu? Ale to nie ma chyba zwiazku, przecierz program dziala, zreszta inne tez w ten sposob dzialaly. Chyba sprobuje teraz zainstalowac program od nowa, moze to cos da. A moze tak ma byc a ja glupi zachodze w glowe? Wiec powtorze moze jeszcze raz pytanie. Czy program do samego konca powinien wyznaczac powtorki nowych zwrotow w odstepach 2-3 dniowych?
Dzieki z gory za odpowiedz i przepraszam za zawracanie glowy ;)
Tym razem nie zaczynaj niczego od nowa, nie resetuj jyż bazy. Program tylko na początku ustala nowe pierwsze powtórki co 2-3 dni. Później oblucza sobie i ustala oarametry rwojej pamięci i wg nich wyznacza terminy kolejbych powtórek, To sie będzie zmieniało w miarę twoich postepów. Zaufaj algorytmowi. ucz się systematyczni i codziennie. Program nie lubi przerw.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa