TOEFL czy SAT?

Temat przeniesiony do archwium.
hey!Wprawdzie mam jeszcze czas bo jestem w 1 kl liceum ale juz mysle o studiach za granica:D wiem ze musze zdac SAT i TOEFL ale nie wiem do ktorego przygotowywac sie najpierw?Slyszalam ze ktorys z tych egzaminow nie pamietam ktory jest wazny przez dwa lata od momentu zdania:/ hmm jak sadzicie?I skad wziac materialy?Jestem w stanie przygotowac sie sama?Doradzcie mi sczegolnie licze na opinie tych co maja to juz za soba prego!
Cześć, rozumiem, że myślisz o Stanach (bo SAT). To TOEFL jest ważny 2 lata. Do tego jest łatwiejszy, więc radzę przygotować się najpierw do SAT-a. W sieci jest trochę próbnych SAT-ów (od tego roku zmieniła się formuła egzaminu, więc szukaj "New SAT"), np. na sparknotes.com. Powinnaś zaopatrzyć się w książkę do SAT-a wydaną przez Collegeboard, www.collegeboard.com. Jeśli masz więcej pytań, to pisz. I sprawdź wątek o studiach w USA w "Zagranica" na tym forum.
Hmm no coz po pzreczytaniu twojej odpowiedzi i tematu oi studiach w USA w kategorii Zagranica jestem pod wrazeniem:D jezuu nawet nie wiesz jak ci zazdroscze z ejstes taka madra i ze to wszystko co dla mnie jest marzeniem dla ciebie staje sie realne.Mam tyle pytan do ciebie np a propo ksiazek i kursow cyz ty przygotowywals sie sama?Bo ja jestme z malego miasteczk i u mnie trudno o anuczyciela z anglika a co dopiero Takie kursy:(Na str.college jest kilka ksiazek(dzieki ze powiedzials mi o New SAT:))nie wiem ktora najlepsza bo np na amazon.com sa sma na CD ale nie ma jak ksiazka:D co sadzisz o tej?
http://www.collegeboard.com/prof/counselors/tests/sat/readiness/studyguide.html
P.S-Moj nr [gg] jakbys chcial ze mna tka bardziej,,na zywca" pogadac znaczy jesli masz czas chyba ze wolisz tutaj odp jakiejs tma dziewczynie:P bylabym bardzoo wdzieczna za wszelka odp thanks and bay!!!
Czeœć,
przygotowywałam się sama, z ksišżek i z Internetu. Tak, właœnie o tš ksišżkę chodzi. Jest bardzo dobra, z innych mam jeszcze wydawnictwa Princeton Review i nie polecam. Wysyłajš w cišgu 2 dni (nie wiem, jak to możliwe - a jednak). Właœciwie to też jestem z małego miasteczka (no, może nie aż tak, w każdym razie już nie jest wojewódzkie), więc don't give up :)
Mam nadzieję, że trochę przetrę szlaki i będzie Ci łatwiej :)
Puœciłam Ci wiadomoœć na GG, tyle że nie wysyłaj nic jeœli będę niedostępna, bo mam WebGG niestety :(.
hey dzieki:D nie dostalam jednak wiadomosci na gg:( sproboje ja zamowic nigdy jednak nie kupowlaam z zagranicy niczego i mam nadzieje ze przesylka nie wyniesie 50 zl XD.Dzieki bardzo 3maj sie mozesz podac sowj mail w tkaim razie?bo nie fiem czy czesto jestes an forum ja raczej tak nie ebde cie juz meczyc ale gdybym cos potrzebowala to chyba wiem kogo pytac:)paa!!
Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze ;), to mimo, że książka College Board jest bardzo dobra, testy w niej opublikowane są nieco łatwiejsze niż te rzeczywiste, poza tym są w niej przede wszystkim tetsy, może warto kupić książkę przygotowawczą albo jeszcze lepiej zapisać sie na College Board online course? Przesyłka książek nie wyniesie Cię 50 zł, tylko trochę więcej (jeśli będziesz zamawiała z Amazonu).
Temat przeniesiony do archwium.