TOEFL

Temat przeniesiony do archwium.
Zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy FCE a TOEFL. Czy jak ktoś zda FCE na C czy ma jakieś szanse na TOEFLa. Nie znam struktury tego egzaminu. Podobno nie ma tam zdał/niezdał, są za to punkty, czy to oznacza, że każdy dostaje certyfikat, niezależnie od tego ile zdobył punktów???????????? Aha, fce zdawałem rok temu, do tej pory moja wiedza podniosła sie do poziomu CAE, jednak jak na TOEFLu każdy dostaje papierek to może najpierw zrobić TOEFLa a później dopiero CAE. Już nie wiem.
Jest tu jeszcze takie forum - TOEFL :). TOEFL zdaje każdy, trzeba mieć określoną ilość punktów, którą określa np. uczelnia. Jeśli jesteś na poziomie CAE, zdawaj CAE. Do TOEFL podejdź, jeśli będzie Ci do czegoś konkretnie potrzebny. Pamietaj, że jest ważny tylko dwa lata.
Pytasz czy jest sens zdawać TOEFL-a, czy CAE. Słusznie, ktoś zauwazył, że TOEFL-a warto zdawać jeśli jest on Ci do czegoś potrzebny. Jeśli planujesz studia w USA (i chyba Kandzie i chyba w niektórych innych krajach), niezależnie czy to będą studia zwykłe, czy doktoranckie to jedną z podstaw rekrutacji jest ilość uzyskanych punktów w egzaminie TOEFL. Oddzielnie są wymogi punktowe dla TOEFL-a zdawanego w formie papierowej i oddzielne dla TOEFL-a zdawanego komputerowo. Również jeśli ktoś chce się uczyć w college-u w USA to też obowiązują takie same reguły.

« 

Matura

»

Studia językowe