ProszÄ™ o sprawdzenie mojego planu:
pisząc list motywacyjny: a) jako adresata wpisuję pracodawcę/firmę; b) w pierszym paragrafie piszę wyrażam chęc podjęcia się danej pracy oraz info gdzie zobaczyłem ogłoszenie c) w drugim paragrafie piszę o swoich osiągnięciach, zaletach itp., d)robię krótkie podsumowanie w którym przekonuję że jestem odpowiednim pracownikiem
psząc list odnośnie reklamacji: a)jako adresata wpisuję firmę/sklep, b)w pierwszym paragrafie opisuję zakupiony przedmiot, miejsce kupna, datę kupna c) w drugim paragrafie opisuję problem, sytuację w której np. sprzedawca nie chciał uwzględnić reklamacji d)wyrażenie nadziei na rozwiązanie mojego problemu
pisząc list odnośnie artykułu itp.: a) jako adresata wpisuję redakcję lub autora tekstu b)w pierwszym paragrafie opisuję czego dotyczył artykuł oraz wyrażam krótko swoje "stanowisko" w danej sprawie b) argumentuję swoją opinię c) można napisać jakieś konsekwnecje oraz kroki które nalezy podjąć c)proszę o odpowiedź na mój artykuł
Jeśli wiecie to chciałbym o podanie mi jakiś przydatnych zwrotów-formułek których moge używać w poszczególnych paragrafach. Nie wiem czy są jakieś charakterystyczne dla danego typu.