LIST FORMALNY

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Witam forumowiczów. Poszukuje jakiś przydatnych zwrotów których mógłbym użyć w liście formalnym. Jutro będę go zaliczał i chciałbym abyście udzileili mi wskazówek.
Interesują mnie następujące formy listu formalnego: motywacyjny (na przyklad w sprawie pracy z ogloszenia), reklamacji (np. pisze do jakiejś firmy z zażaleniem), list czytelnika (np jesli nie zgadzamy sie z jakims artykulem w gazecie... sprostowac cos chcemy itp.)
Prosiłbym Was o podanie zwrotó których moge używać w tych listach, rozplanowanie listu itp. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś jeszcze dziś odpowiedział bo jest mi to potrzebne na jutro. POZDRAWIAM
ProszÄ™ o sprawdzenie mojego planu:
pisząc list motywacyjny: a) jako adresata wpisuję pracodawcę/firmę; b) w pierszym paragrafie piszę wyrażam chęc podjęcia się danej pracy oraz info gdzie zobaczyłem ogłoszenie c) w drugim paragrafie piszę o swoich osiągnięciach, zaletach itp., d)robię krótkie podsumowanie w którym przekonuję że jestem odpowiednim pracownikiem

psząc list odnośnie reklamacji: a)jako adresata wpisuję firmę/sklep, b)w pierwszym paragrafie opisuję zakupiony przedmiot, miejsce kupna, datę kupna c) w drugim paragrafie opisuję problem, sytuację w której np. sprzedawca nie chciał uwzględnić reklamacji d)wyrażenie nadziei na rozwiązanie mojego problemu

pisząc list odnośnie artykułu itp.: a) jako adresata wpisuję redakcję lub autora tekstu b)w pierwszym paragrafie opisuję czego dotyczył artykuł oraz wyrażam krótko swoje "stanowisko" w danej sprawie b) argumentuję swoją opinię c) można napisać jakieś konsekwnecje oraz kroki które nalezy podjąć c)proszę o odpowiedź na mój artykuł

Jeśli wiecie to chciałbym o podanie mi jakiś przydatnych zwrotów-formułek których moge używać w poszczególnych paragrafach. Nie wiem czy są jakieś charakterystyczne dla danego typu.
hej mam prośbe czy mógłbyś/ mogłabyś wysłać mi te zworty dotyczące listu formalne wlasnie te co ujelas w swoim poście. [email] dzieki z góry

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka