„Dorastanie to najgorszy okres w życiu człowieka.”
Dorastanie to okres między około 12 a 16 rokiem życia. Jednak dziewczynki dorastają szybciej niż chłopcy. Zachowanie i emocje dorastających dziewczynek są zupełnie różne niż chłopców. Czy jest okres miły i przyjemny? A może jest to najgorszy czas w życiu? To bardzo kontrowersyjna sprawa i zdania ludzi są podzielone.
Oto kilka zalet okresu dojrzewania. Po pierwsze, kiedy ktoś ma kilkanaście lat, patrzy na świat przez różowe okulary. Na przykład: każdy marzy o wielkiej romantycznej miłości, karierze zawodowej. Każdy myśli, że jest pępkiem świata i w przyszłości świat będzie należał do niego. Po drugie dorastanie to bardzo beztroski czas. Nastolatek nie musi pracować i martwić się zarabianiem pieniędzy na życie.
Jednakże, jest wiele argumentów, że dorastanie to najgorszy okres wżyciu człowieka. Na początku, każdy, kto ma 14 lub 15 lat przeżywa pierwszą miłość. Ale zazwyczaj jest to miłość nieszczęśliwa. Często młode dziewczyny zakochują się w dużo starszych chłopakach, którzy często są już dorośli. Dla nastolatek jest to wielki problem i rozczarowanie. Chłopcy natomiast piją alkohol i palą papierosy, ponieważ chcą czuć się jak dorośli. Niestety wiele nastolatków sięga po narkotyki, bo szukają sposobu na rozwiązanie problemów w szkole i chcą zaimponować starszym kolegom. Następnie nastolatki często mają trądzik i muszą stosować odpowiednie kosmetyki. Wreszcie nastolatki zazwyczaj kłócą się z rodzicami o wszystko. Chcą być niezależni i buntują się przeciwko rodzicom.
Wnioskując, dorastanie ma zarówno złe i dobre strony i nie możemy jednoznacznie określić, których jest więcej. Według mnie każdy inaczej przeżywa ten okres i to co dla jednego jest najpiękniejszym czasem w życiu, dla innego może być koszmarem. Jednakże ogólnie uważamy, że dorastanie nie jest zbyt dobrym okresem w życiu ludzi.
Prosze...niech mi to ktoś przetłumaczy...napisałam to już po angielsku i miałam gotowe chciałam tylko dać na forum do sprawdzenia, ale przez przypadek kliknęłam coś i wszystko mi się usunęło to co było po angielsku...Naprawde nie mam już siły pisać tego po raz drugi...nie jestem zbyt dobra z ang i tyle się nad tamtym tekstem namęczyłam że juz nie dam rady tłumaczyć tego po raz drugi... BŁAGAM pomóżcie mi ktoś!!!! Proszę!