LCCI 3

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich i proszę o pomoc tych którzy maja już za sobą egzamin. Ja mam jutro ustny w Katowicach i nie wiem czego się spodziewać. Nie chodziłam na kurs więc nie wiem za bardzo co może być! Mo że ktoś ma jakieś rady, zalecenia odnośnie ustnego i pisemnego? z góry dziękuję za pomoc!Pozdrawiam!
[email]
Oral Exam:

Topics:
I. Dustribution: origin and destination of product.
1. Definition, wide and narrow meaning of distribution, possibility of improvements
2. The aim of distribution.
3. Problems connected with distribution (dealing with orders, warehousing, stocks, transport, responsibility for distribution in an organizational structure)
4. Distribution from customers' point of view.

II. Production and Sale of Goods (Retail and Wholesale outlets: competition between small shops, supermarkets etc.)
1. Difference between retailer and wholesaler (kinds of shops: small trader, departmnet store, multiple shop, supermarket and hipermarket)
2. Comeptiotion between small shops and supermarkets (advantages of small shops and big ones)
3. Situation in Polan - tax regulations profitable for foreign supermarket chains, difficulties of local traders)
4. Personal opionion about favourite places of doing shopping.

III. Declinig markets and new markets.
1. Similarity to product life cycles (4 cycles of market evolution: start, development, maturity, saturation)
2. Division market evolution into new and declining market (more general)
3. Genral factors influencing the market evolution.

IV. Consumer protection.
1. Institutions of the Spokesman for Civil Rights (central) and the Spokesman for Consumer Rights Protection in all distritcs.
2. Guarantees (existing in Polish civil law)
- obligatory to all sellers regardless of their fault
- voluntary guarantee given by a producer
V. Wages and Living Standars
VI. Employer.employee relationships.
VII. Trade
1. International trade (important factor of the economy)
2.Benefits and reasons of trading internationally.
3. Numerous trade connections between countries.
VIII. Trade blocks (e.g. EU, ASEAN NAFTA, CEFTA)
IX. Import/export - importance to the economy of a country.
X. Travel and tourism.
XI. Tourism in a nation's economy.
XII. Tourism and the local area.
XIII.Inflatiion.
1. Definition, kinds of inflation
2. General consequences of inflation
3. Personal consequences of inflation.
XIV. Savings - savings' facilities in candidate's country.
XV. Using money - methods of paying, purchasing.
XVI. Banking - personal - different types for different needs.
XVII. Television ('+' and '_')
XVIII. advertising.
XIX.Press
XX. Internet.
XXI. Information Technology.
XXII.Types of transport in Poland for the individual, commerce and industry.
Karolinka prosze napisz jakie tematy byly na pisemnym,jaki rodzaj listu, jaki temat memo itp.dzieki
Karolinnka...are you seriously listing the subject matter , ie content of exams....which to me sounds like the finals for an MBA (pardon re those who may not be familiar...Master of Business Administration...the highest internationally renowned business qualification... Harvard, London Business School... et al) or are you espousing a knowledge of the English language required to pass an exam ??

Please clarify..Many thanks..

Prosze odpowiedz..bardzo mnie ciekawi....lub czy ciebie Kulczyk zatrudnil..(wybacz to niezdolny zart )
;) alez skad niezdolny... to tylko pozory, naprawde wystarczy znac podstawowe zagadnienia ekonomiczne (inne "zyciowe" rowniez), poszperac w necie, w "bookach" i masz pass jak nic....
A zagadnienia sa naprawde bardzo ciekawe....
Powodzenia!!!

P.S. A skoro uwazasz ze sa to pytania na MBA, no coz....
Jeszcze raz powodzenia zycze wszytskim zdajacym

[powyzsze, to zagadnienia ktore MOGA pojaiwc sie na egzaminie, choc wcale NIE MUSZA]
Tematy bardzo podobne jak nam na kursie podawali. Ja zdawałam ustny w sobote w katowicach i były następujące tamty:

1. Advertising. Rola reklam, jakie powinny byc , które Ci się podobają, najciekawsze kampanie reklamowe, agencje reklamowe, rozne formy reklamy: w TV, gazety, Internet, magazyny, target advertising itd.

2. Education: jakie kierunki studiów najlepsze, jakie umiejętnosci do znalezienia dobrej pracy, czy dobrze sa studenci przeygotowani do pracy po studiach, co bys zmienil/zmienila

3. Product Quality: znane marki, znaczenia marki, reklamacje, cechy produktow dobrej jakosci, czy Polacy nosza markowe ciuchy i uzywaja markowych produktow. Rozne definicje jakosci w zaleznosci od typu produktu np (Fast foof a restauracja)

4. Inflation (jaka jest w Polsce, kto ustala, co ma wpływ na jej spadek wzrost a jaki jest efekt inflacji, ceny na ktore dobra najszybciej rosna, najwolniej a ktore spadaja, czy oplaca sie brac kredyt czy oszczedzac)

5. Working conditions (co jest wazne w pracy: zarobki, ale tez warunki pracy, dodatkowe korzysci: samochod, komorka, premie. Jaki jest szef, co motywuje ludzi, satysfakcja w pracy, stress. Twoja wymarzona praca, jakie czynniki sa dla Ciebie najwazniejsze, a jakie mniej)

Jesli zdawał już ktos pisemny niech napisze co mniej więcej było. Ja mam w tą sobote. Pozdrawiam!
wiecie co? tematy, które podala Alicja na Lcci3, to ja przerabialam w Liceum Ekonomicznym.... a to byl poziom powiedzmy BEC-1....

a znow, poprzedniczka podala bardzo skomplikowane zagadnienia, i nie to, ze slow nie znam, ale nie mam nawet po polsku wiedzy na przyklad international trade...etc.

dziwne :| to jak to w koncu jest na tym Lcci3....??
Witam!
Poszukuję opracowanych tematów do egzaminu LCCI 3 (zdaję w październiku).
Będę wdzięczna za przesłanie na skrzynkę mailową:
[email]

W zamian prześlę testy do pisemnego w pdf.
Pozdrawiam wszytkich serdecznie,

Katarzyna
Witam!
Poszukuję opracowanych tematów do egzaminu ustnego LCCI 3 (zdaję w październiku, czyli za 2 tyg.).
Będę wdzięczna za przesłanie na skrzynkę mailową:
[email]

W zamian prześlę testy do pisemnego w pdf.
Pozdrawiam wszytkich serdecznie,

Katarzyna
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa