pytanko na temat oceniania listeningu ;]

Temat przeniesiony do archwium.
witam serdecznie wszytskich zdajacych ;] tak sie sklada ze listening zbliża sie do mnie wielkimi krokami.. dokladniej ..to musze wstac jutro o 4 30 rano aby dojechac do Wa-wy ;/ jestem załamana, zestresowana i wlasciwie mozna powiedziec ze dopiero dzis doszlo do mnie w pełni ze to juz jutro.. no i mianowicie mam taka jedna mała watpliwosc... bo czesto gdy robilam listeningi \'zjadalam\' jedna literke lub tez pisalam zamiast \"a\" -\"e\".. i zastanawiam sie czy takie drobne błędy w pisowni calkowicie pozbawiaja szansy uzyskania punktu? plisska napiszcie bo ta niepewnosc mnie przytłacza .. tak wogóle powodzenia zycze wam.. no i sobie... ale mi to jzu chyba nic nie pomoze ;-P
Z tego co się orientuję to na FCE takie drobne literówki przechodza, natomiast na CAE jest wyższy poziom i niestety takie błędy pozbawiają nas cennych punktów :(
Pzdr
Niestety to prawda. Jeśli zamiast \"influential\" napiszesz np. \"influencial\" to będzie niezaliczone. :( Trochę to stresujące
to fakt- na karcie egazminacyjnej sa tylko dwie mozliwosci 1 lub 0 listening sprawdza maszyna- nie żywi ludzie wiec alebo woz alebo przewoz!!!
nieprawda co mówicie!! jeszcze na CAE wybaczają niektóre błędy spellingowe np. jak napiszesz addres to nie zabiorą punktów... zabraliby dopiero na CPE!
A co z przypadkiem, gdy komus brakuje \"the\", tak jak to bylo w niektorych kontrowersyjnych odpowiedziach? Przyznaja za to punkt czy nie?
sopel1000 - Myślę, że masz na myśli writing, jak masz super pracę i parę błędów to i tak możesz dostać 5.
johny - smam jestem ciekawa i tego właśnie się obawiam. mam nadzieję, że pytań budzących wątpliwości będzie jak najmniej. Ja mam listening 20.06. pozdrawiam
Nie! Moj native speaker powiedzial ze na listeningu oceniaja nasz listening a nie pisownie! jesli slowo jest do rozpoznania a jest literowka to dostajemy punkt :D
a właśnie że mówię o listeningu a nie writingu
Na listeningu, jak sama nazwa wskazuje, sprawdza sie umiejetnosc rozumienia ze sluchu... czyli chodzi o wylapanie sensu danego tekstu! To nie jest wypracowanie!!
... poza tym nawet na writingu jest zaznaczone, ze :

\"Poor spelling is penalised by a one-band
reduction if it interferes with communication\".

Czyli jezeli masz bledy ortofraficzne na wypracowaniu to odejmuja ci tylko 1 pkt ze wszystkich mozliwych do zdobycia za dane cwiczenie! W dodatku bledy te musza przeszkadzac w zrozumieniu sensu zdania!!!!

Wiec jezeli w writingu tak lagodnie patrza na ort. , to tym bardziej na listeningu!
Ludzie naprawde nie wiem, dlaczego tak panikujecie !!!

co chwile sa posty w takim wlasnie stylu, co powoduje ogolna panike i stres.
Jak nie listening, to liczenie slow na writingu i co to bedzie jak bede miala 251 slow, a nie 250 .

Dziwie sie, ze nikt z was nie wykazal sie dociekliwoscia ( a moze to lenistwo??) i nie przeczytal dokladnie regulaminu dot. przebiegu egzaminu i wymagan jakie sa stawiane na kazdej z czesc.... Przeciez na str. britishcouncil.pl macie wszystko wypisane, kazda czesc jest szczegolowo opisana co do wymagan i ewentualnego odejmowania pkt, liczenia slow, amerykanskiej pisowni itd.

Zastanawiam sie, czy jestescie tzw. wtornymi analfabetami, o ktorych teraz tak glosno, czy po prostu leniami, ktorym nie chce sie poszukac, czy moze wasz angielski jest za slaby, zeby zrozumiec wspomiany regulamin ( pisany jest po angielsku)?

Pozdrowienia i nie siejcie paniki ( to tylko jeden z wielu egzaminow (i to nie najwazniejszy), ktorym kazdy musi stawic czola)
chyba o 1 ocene, a nie pkt!
Poza tym rzeczywiscie brak jednej litery lub przekrecenie lier nie jest traktowane jako blad, chyba ze nie mozna zrozumiec kontekstu danego zdania/fragmentu
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Inne