ProszÄ™ o poradÄ™

Temat przeniesiony do archwium.
ProszÄ™ o poradÄ™,
W tym miesiącu zdawałam Fce i chciałambym zacząć przygotowywać się co CAE. Chciałabym się dowiedzieć o ile wyższy poziom reprezentuje ten egzamin. Zakładając, że fce w skali 1 do 5 - to 1 jak porównalibyście CAE?
ile czasu powinno mi zabrać przygotowanie do CAE???

pS. dużo osób uważa że jeśli nie zda się fce to lepiej dla oszczędności czasu i pieniędzy przygotowywać się do cea a nie jeszcze raz podchodzić do fce
poradzcie
moim zdaniem roznica jest duza miedzy cae a fce ....
z tego co się orientuje potrzeba około 1 roku intensywnych przygotowań po zdaniu FCE aby zdać CAE. Sama co prawda nie zdaje FCE (choć miałam to robić w czerwcu) ale zdawałam próbne i wierze (wiem) że zdałabym. Postanowiłam 'pomęczyć się' jeszcze z rok czy 1,5 roku i zdać CAE.
Różnica rzeczywiście jest znaczna, w poziomie, i w ocenianiu (na FC drobny spelling nie dyskwalifikuje) zreszta porównaj testy on-line, np z readingu lub use. Widać różnicę.
różnica jest moim zdaniem bardzo duża, oczywiście zależy to też od twojej znajomości języka. Dla mnie nawet rok to zbyt mało na to, żeby się dobrze przygotować. Zdałam FCE półtora roku temu, teraz jestem w trakcie CAE i wcale nie jest wesoło, a naprawdę dużo się uczyłam:) pzdr

»

Szkoły językowe