listening

Temat przeniesiony do archwium.
Właśnie przygotowuję się do CAE - Listening-u i mam pewne wątpliwości z nim związane. Chodzi mi o ten rodzaj zadań, gdzie musimy uzupełnić luki w tekście. Zawsze myślalam, że wyraz lub wyrazy, które musimy wpisać w lukę pojawia się w treści rozmowy. Tymczasem niedawno miałam do czynienia z listeningiem, gdzie większość wyrazów będących odpowiedziami nie było nawet wspomnianych przez rozmówców i trzeba się było wszystkiego domyślać z kontekstu. Czy rzeczywiście tak jest na prawdziwym egzaminie?
Oczywiscie, ze moze tak byc.
To juz nie jest jakis FCE gdzie wszystko jes podane na tacy.
Mozesz miec przykladowo na tasmie: The train to Liverpool leaves on Tuesday mornings from King's Cross Station......
A w luke musisz wpisac np: You can go to Liverpool by train ....... a week from King's Cross Station......

Tutaj p[asujacym slowkiem bedzie oczywiscie 'once' albo 'one time' :).
Wcale nie! Mam past papers (3 części nawet) i tak się składa że potrzebne słowo zawsze się pojawia, w najgorszym wypadku trzeba z czasownika zrobić np. rzeczownik albo coś w tym stylu....
A jednak nie trzeba było domyślać się z kontekstu, co trzeba wpisać w lukę. Jestem właśnie po listeningu i wszystkie słowa będące odpowiedziami padały w nagraniu. Wyjątkiem było tylko przeszktałcenie 'perfect' w 'perfectionist'.
w mojej wersji (b) bylo troche gorzej, ale raczej wiekszosc slowek byla..tylko ze ja sie trudno koncentruje i nie zawsze wychwytywalam to co trzeba.szczegol...
a jaką miałas wersje katy77???moze A?
a jaką miałas wersje katy77???moze A?
Ja też miałam wersję B i ręczę, że wszystkie odpowiedzi (tj. w part 1 i part2) pojawiły sie w nagraniu. Oczywiście zawierały się one w innych zdaniach niż te na answer sheet. Zawsze jednak wpisywałam dokładnie to samo, co usłyszałam.
Sorry pomyliłam się. Miałam wersję C!!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

FCE - sesja zimowa 2004