Jak napisać competition entry???

Temat przeniesiony do archwium.
hej! znalazłam w "CAE Testbuilder" polecenie w Part II competition entry. Dokładnie brzmi to tak:
You have seen the following competition advertised by British tour operator and decide to enter it. ...i tu jest notatka zamieszczona:"Win flights to any international destination!" Send us a decription of traditional festival or event in your country: Write about:its historical origins,how people celebrate it today, hwy it might be interesting for foregin visitors"
Jezeli ktos ma pojęcie czym taki typ wypowiedzi się cechuje bede bardzo wdzieczna! Szukalam w Sucessful Writing- V.Evans, ale tam tez tego nie ma! a moze ktos ma napisany przykladowy "competition entry"??bede barrdzo wdzieczna i z pewnoscia nie tylko ja,moze rowniez sie odwdziecze i w czyms pomoge! Ala
W zestawach testów, które ja robiłam, często pojawiała się taka forma wypowiedzi jak competition entry. Praca powinna być semi-formal, coś pomiędzy artykułem a esejem. Liczy się, by była napisana ciekawie - potraktuj to dosłownie i napisz, jakby to była praca na konkurs. Podobno cenią opis własnych przeżyć i doświadczeń.
Dzieki za odzew:) ale mam jeszcze jedna prośbe-pytanko- nie wiesz może czy nie trzeba użyć jakiś konkretnych zwrotów do danych osób czy np co powinno sie znalezc w ostatnim akapicie?motywacja pisania na ten konkurs? aha1 i "semi-formal"-hhmmm, czyli pół formalna forma,troche trudno jednak wypośrodkowac nie uwazasz? a moze bardziej formal?
Wiem, że okreslenie semi-formal może brzmieć troche enigmatycznie, ale właśnie tak pisza w answer key. Generalnie nie musisz używać bardzo wyszukanych i formalnych zwrotów, ale skrajne kolokwializmy też nie sa mile widziane. Mi się wydaje że to wręcz najprostszy styl pisania. No i w dużej mierze od tematu zależy, na ile formalna powinna być praca. Co do Twojego tematu to także od tego, jakie wydarzenie, święto decydujesz sie opisać - np wiejski festiwal ludowy czy obchody Dnia Niepodległości itp ;) Jeśli juz chcesz pisać o motywacji, to chyba raczej na początku. Wydaje mi się, że nie jest to konieczne, ale jesli masz jakiś ciekawy powód dla którego startujesz w konkursie to na pewno warto o nim wspomnieć - jak już napisałam, najważniejsze by praca była interesująca. Pozdr :)
dokładnie - też sądzę, że to ciekawa, dość prosta forma dająca pole do popisu, bo nie musisz trzymać się sztywnych zwrotów etc, a możesz pokazać, że umiesz interesująco i po prostu ładnie pisac;)
oki:))) dzięki Wam za rady i pomoc:) ja po prostu lubie trzymać sie regół i czasem wręcz trudno mi pisac informal,ale spoko,macie pewnie rację,że to competition entry to nic wielkiego:) Dzięks once again:)
Ja również lubię trzymać się REGUŁ, dlatego piszę teraz tego posta.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CAE - sesja zimowa 2004