Cae a IELTS-roznica?

Temat przeniesiony do archwium.
hej!Moze mi ktos powiedziec jaka jest roznica miedzy tymi dwoma egzaminami?Bo mam mozliwosc kupna ksaizki do IELTZ prawie za darmo a zdaje Cae.I czy poziom Cae i Ielts sa takie same czy czym sie to rozni?Moze ktos mi to napisac?Dziex
a jakbys uzyla wyszukiwarki i wpisala slowo IELTS to juz bys dawno odpowiedz miala.... Jeden z watkow ma nawet temat - egzaminy Cambridge a IELTS czy cos w tym stylu a tam podalam adres www z pieknym zestawieniem....
Pozdrawiam
a ty sie nie madruj tylko odpowiedz.Wiecej uzytku by bylo jakbys odpowiedziala na zadane przeze mnie pytanie a nie madrowala sie :p
witam;)
zerknij sobie na stronke, ktorej link podaje ponizej. na dole jest dosc ciekawa tabelka z porwnaniem roznych egz z angielskiego. mam nadzieje, ze choc troche bedzie dla ciebie pomocna.
a tak na marginesie - planujesz zdawanie ktoregos z nich czy juz jestes szczesliwa posiadaczka?;)
pozdr

link:
http://simple.wikipedia.org/wiki/English_as_an_additional_language
Nie radzilabym kupna książki do IELTS jeśli zdajesz CAE. Nie chodzi o to, czy poziom taki sam czy nie. Po prostu te dwa egzaminy totalnie różni typ zadań. Do tego nie do końca takie same umiejętności są testowane (CAE to ogólna znajomość języka, IELTS testuje również academic reading i writing). Po co pracować z podręcznikiem do IELTS, jeśli na egzaminie CAE będą totalnie inne zadania. A strategia rozwiązywania poszczególnych zadań to polowa sukcesu. Lepiej nie żalować kaski na dobre testy CAE i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć... Powodzenia!
Nauczyciel (i CAE, i IELTS :-))
widzisz twoj problem polega na tym ze nie chce ci sie przeczytac co ja juz wczesniej namadrowala na ten temat. A tu przyklad:
www.ang.pl/EGZAMIN_IELTS_A_INNE_EGZAMINY_12301.html
Temat mowi chyba sam za siebie.
Ale osobisce odradzam bo IELTS nastawiony jest na sprawdznei czy jest w stanie porozumiewac sie j ang a egzaminy Cambridge sa bardziej akademickie. Ksiazke IELTS bym na twoim miejscu zrobila jako cos dodatkowego a nie zamiast materialow do cae.
Temat przeniesiony do archwium.