Supermemo a CAE

Temat przeniesiony do archwium.
Mam takie pytanie znajomosc slownictwa z programow supermemo wystarczy jako baza slownictwa do Cae. Chodzi mi tylko o podejscie pod katem slownictwa bo gramatyki tam nieucza:D
hm..Ja mam supermemo speed up i sama nie wiem czy te slownictwo wystarczyloby na cae.W supermemo duzo slownictwaktorym operuja jedynie Amerykanie, wiec na cae proponuje czytac gazety typu Time.
Niezależnie z jakiego programu i jakiego podręcznika korzystasz powinnaś uczyć się słownictwa zawartego w obowiązującym Cię podręczniku i podawanego przez lektorów.

W zasadzie do CAE powinno wystarczyć słownictwo z Power Words, ale zawsze może trafić się lilk lub kilkanaście słów, których tam nie ma. To zazwyczaj bardzo deprymuje na egzaminie. Dlatego radzę zawsze oprócz baz firmowych trzeba tworzyć bazy własne.

Na egzaminach z wszystkich przedmiotów bardzo często bardziej przydatny jest dobrze prowadzony własny zeszyt niz najpopularniejszy i najlepszy podręcznik. To samo jest z programami.
slownictwo w supermemo ma wiele slowek specjalistycznych i nieuzywanych. mysle ze lepszy bedzie zakres slowek z nowego Slownictwa poziom 3 i 4 Profesor Henry.

pozdrawiam
robert
bejotko piszesz że power words są na poziomie cae
według tabelki na pudełku supermemo power words są na poziomie professional. jak to jest?
To chyba lepiej, prawda? Zresztą zawsze też twierdziłem, że nie ma takiego programu, ani takiej bazy, które by dały gwarancje zdania egzaminu. Bez własnej pracy, bez dopisywania słów, wyrażeń i douczania się gramatyki nie ma sznsy na pomyslny wynik egzaminu.
bejotko pewnie że lepiej :)))
Masz racje Bejotka.A sluchaj powiedz mi..Jak mozna tworzyc bazy co to takiego w ogole?.Ja mam super memo ale nie wiem co to te bazy ?Ze niby mozna slowka samemu dopisywac do programu czy co?I wtedy normalnie native speaker je wymawia I odpowiedz sie pokazuje czy jak?
Bejotka...... ale mówisz o PowerWords chyba nie po przerobieniu baz SpeedUp! i Proficiency...... chodzi o takie uzupełnienie słownictwa rozumiem samym Power Words? :)
Oczywiście można tworzyć samemu ćwiczenia do programu SuperMemo, tak by odpowiedź się pokazywała, ale nie możesz oczekiwać, że native speaker bedzie sam z siebie je czytał. Musisz pliki dźwiękowe samodzielnie stworzyć i włączyć je do bazy. Moga to byc nagrania ściągniete ze słowników na CD lub przykładowe zdania ściągnie te z załczników dźwiękowych do podręczników, z których się uczysz. Jak to zrobic najlepiej jest opisane w książce Angielski z komputerem Wydawnictwa Helion. Możesz też ściągnąć azę Repetytorium z działu Programy na stronie www.anglista.org, towarzyszy jej króciutka instrujacja jak tę bazę rozbudowywać.
Wejdź Fredomirku na stronę www.supermemo.pl . Tam są opisane bazy profesjonalne SuperMemo. Jeśli przeczytasz to ze zrozumieniem bedziesz wiedział dlaczego do CAE polecam Powe words.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca za granicą