Kto na CAE latem 2011?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, tak jak w temacie. Jest nas sporo czy raczej małe grono się szykuje? Jak Wam idzie? Może utworzymy jakąś grupę wsparcia?;)
heej, ja się przymierzam. 'przymierzam' dobrze tutaj pasuje! :D i jestem bardzo 'za' grupą wsparcia, czasem samej bardzo trudno się zmotywować...
Ja również się przymierzam, choć nie wiem czy starczy mi czasu na przygotowanie się :(
suomi89, a na jakim etapie, ze tak powiem, jestes? robiłaś sobie jakieś próbne testy?
hej, no to do dzieła. jaki macie pomysł na tą grupę wsparcia? Moze dajcie znać na jakim etapie jesteście, ile % z poszczególnych części egzaminu macie to wtedy będziemy wiedzieć gdzie tego wsparcia najbardziej potrzebujemy. No chyba, ze macie inne ciekawe pomysły.
pozdr
Niestety na razie muszę przebrnąć przez sesję zimową ;/ Totalne urwanie głowy. Jak atmosfera się uspokoi to zacznę robić testy :)
edytowany przez suomi89: 11 sty 2011
oliwkowa-oliwko;) A Tobie jak wychodzą testy? Dużo w ogóle działasz w temacie egazminu?
asia,
jeśli chodzi o działanie to sama nie wiem, czy dużo... od września chodzę na kurs pod CAE, choć, szczerze mówiąc, grupa jest trochę moim zdaniem przypadkowo zebrana. na zasadzie 'kto zdał FCE lub jest na oko w okolicach FCE - ten idzie do grupy advanced'. Efekt jest taki, że połowa nie nadąża, a połowa, w tym ja, często się nudzi :( pod koniec września pisaliśmy takie próbne testy, wychodziło mi z każdej części ok. 55-60%. Trochę za mało. :| I jeszcze mam taki problem: w książkach, z których robię zadania, tj głównie CAE result i CAE advanced expert są zadania, które nie sprawiają mi praktycznie problemów, zdarza się, że mam po jednym, max 2 błędach. ale jak robię jakieś próbne np z internetu to mam masę błędów, czasem nawet więcej niż połowę :| jak myślicie, czemu tak jest? czy te książki są jakoś wybitnie proste czy trafiam na zbyt trudne testy? poza tym wiadomo, praca w domu.

zaopatrzyłam się też niedawno w 'official examination papers' z UoC, zobaczymy jak tamte mi idą.

a Wy jak, dziewczyny?
A macie może obraną jakąś metodę nauki? A jak z organizacją czasu? Szczerze to przydałyby mi się porady dotyczące organizacji i planowania nauki. Nie wiem jak się za to zabrać a wiem z doświadczenia, że to bardzo przydatny element przygotowań :)
hej, ja wlasnie zastanawiam się nad sposobem przygotowan... zaczelam robic testy, ale wychodza mi tak bardzo przecietnie. łudze sie, ze to brak dużego kontaktu z nimi...;) generalnie stwierdzilam, ze zaczne od gramatyki a potem testy. czy to dobre rozwiazanie to nie wiem wlasnie... myslalam o vince'u chociaz rozne zdania na temat tej ksiazki sa....
Witam wszystkich. Wiem, że to brzmi głupio, ale zupełnie nie mogę znaleźć, gdzie w Warszawie mozna zdać CAE. (Zawsze wydawało mi się, że British Council). Czuję się jak matołek, który nie potrafi korzystać z góogle. Please pomozcie sierotce Marysi.

Jak wam się podoba nowe ang.pl? Czy przykładowe testy zostały usunięte, czy tylko gdzieś je przeniesiono?
joannina,

mozna w BC jak najbardziej. http://www.britishcouncil.org/pl/polska2011.swf tu są ladnie pokazane centra egzaminacyjne, wszystkie informacje sa na stronie BC :)
Cytat: oliwkowa-oliwka
joannina,

mozna w BC jak najbardziej. http://www.britishcouncil.org/pl/polska2011.swf tu są ladnie pokazane centra egzaminacyjne, wszystkie informacje sa na stronie BC :)

Dzięki.
Ja również przygotowuje się do egzaminu na czerwiec... póki co ze zdawalnością różnie... na razie skupie się na słownictwie i UoE. Polecam naukę słówek na fiszkach. Pozdrowienia
aha i do kiedy trzeba się zapisać i ile to cudo kosztuje :D
rowniez szukam cen jak i terminow, i na roznych stronach pokazuja inne! na razie info takie znalazlam, ze wersja papierowa 520zl a komputerowa 450zl (czyzby byla taka roznica??). co do terminow wyskakuje czasem wiecej niz te tradycyjne trzy, np. ze w kwietniu, maju i listopadzie. wiec juz sama nie wiem, ktore to sa te prawdziwe!
co do czerwcowego, czy to normalne, ze jest 15tego, jesli to nie sobota? myslalam, ze sa zawsze w soboty!
a może wystarczyłoby się zapytać w konkretnym miejscu, gdzie będziecie zdawać/gdzie cae można zdawać w Waszym mieście?
dziś znalazłam info, że papierowa wersja kosztuje 540, a komputerowa 530.

Będziecie zdawać w czerwcu? Bo ja chyba tak, choć wolałabym w maju (bo wiadomo w czerwcu sesja ;/), ale chyba nie zdążę się dobrze przygotować bo naukę zacznę od dziś :P (wiem wiem szybko się obudziłam ;/)
ja na pewno będę zdawać w czerwcu, chyba że uczelnia nie da mi wymagań z tego egzaminu. wtedy ambicjonalnie tylko chcę go zdać, a to można zrobić później :)
a już się uczycie? macie jakąś strategię? Nie wiem jak się za to wziąć ;/ jakieś rady? :)
Po prostu kupic dobrą książkę i robic cwiczenia.Na takim egzaminie testowane są wszystkie 4 umiejętności językowe no i zasób słownictwa musi byc szeroki.Polecam Advanced Language Practice M vince , gdyż zawiera zestwa wszystkich cwiczeń potrzebnych do tego egzaminu.
Zapraszam na http//www.jezykilony.pl
ja osobiście uczę się z tzw fiszek, z tym, że robię je sama, np z readingów. każde słówko wypisuję z synonimami i przykładowym użyciem. w ten sposób łatwiej mi zapamiętać i użyć w odpowiedniej sytuacji. co do słuchania, oglądam w internecie wykłady z różnych uniwersytetów, z kursów, które mnie interesują. plus radio, kurs językowy. ze słuchaniem mam najprościej, bo mieszkam za granicą, więc angielski mam na co dzień.
u mnie najgorzej z czytaniem. ciężko mi się nad tymi tekstami skupić, odpowiednio je zinterpretować. :(
ale masz fajnie oliwka! A mogę spytać gdzie konkretnie mieszkasz? :)

U mnie jak narazie chyba jest najgorzej z pisaniem.

Narazie mam CPE Use Of English, Virginia Evans oraz Expert. Myslicie że to wystarczy?

Zastanawiam się nad kupnem Practice Tests Plus CAE (New Edition)
wydawnictwo: Longman - Pearson Educationmer i Writing (taka fioletowa) ale teraz niestety nie mogę jej znalesc na bookcity.

A co myślicie o książkach Cambridge, chodzi mi o poszczególne działy, np Reading, Speaking etc.?
Cytat: suomi89
ale masz fajnie oliwka! A mogę spytać gdzie konkretnie mieszkasz? :)

Szkocja, dokładnie Edynburg. Staram się właśnie nie olewać słuchania 'książkowego' na zasadzie 'bo angielski mam na co dzień' co jest bardzo trudne :)
Byłam w Edynburgu podczas ostatnich wakacji! Tam jest przepięknie! Za to Glasgow mnie odstraszyło :P
Hmm własnie zobaczyłam że 15.06 (pisemny cae) mam też inny egzamin :( Zostaje maj. O matko, czy dam radę?
Hm, podczas wakacji tak, ale jesień i zima przyprawiają o ostrą depresję :( Marzę o dostaniu się na wymarzoną uczelnię i tym samym przeprowadzę do Dundee :)

A czy dasz radę... Musisz kilka testów próbnych zrobić. I zobaczyć, co najbardziej kuleje.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie