self-study

Temat przeniesiony do archwium.
Hej zamiesciłam temat w tym wątku, chociaż nie zamierzam zdawać CAE. Jednak chce pogłębic swoją wiedze z jęzka angielskiego. W tym celu zakupiłam upstream advanced book, teachers, companion i zamierzam wziać sie do roboty :) Ogólny mój poziom to taki raczej upper intermediate, jednak chciałam wziać coś ambitniejszego, chciałabym się zapytać co sądzicie o tej książce, ale nie jako przygotowującej do CAE, ale jako ksiażce self-study. Za rok zdaje mature, w szkole tez mam książke z serii upstream, ale niższy poziom, uzupełniać jeszcze czymś? Na dodatkowym angolu korzystam z enterprise 4, ale średnio podoba mi sie ta ksiazka, wole upstreamy(duza roznica miedzy E4 a US intermediate). Ktoś może próbował sie sam uczyc tak nie dla egzaminów, ale dla siebie?
hej
jeżeli jesteś na poziomie upper intemediate to zaczynanie książek do CAE to skok na głęboką wodę. może lepiej zacząć od FCE?!
Ale juz mam tę książke, nie jest łatwa, ale też do bardzo trudnych bym jej nie zaliczała, poziom swój oceniłam sama, wiec to może być różnie ;) A chciałam podnieść poprzeczkę, nie mam w planach na razie zadnego egzaminu, wiec ponawiam pytanie co sadzicie jako ksiazce dla samouka?
mam bardzo mieszane uczucia jeśli chodzi o korzystanie z "gołej" książki (zwłaszcza w sposób self-study, gdzie nie masz nauczyciela który przyniesie jakies uzupełniające kserówki itp))- nie spotkałam jeszcze podręcznika, który w pojedynkę poradziłby sobie z równomiernym rozwijaniem wszystkich sprawności językowych.
Podręcznik jest dobry, ale jako dodatek. Zalecam kupowanie książek bardziej precyzyjnie dopasownych do Twoich potrzeb.
- gramatyka - niesmiertelna Virginia Evans, Murphy, czy Hewings - temat był wielokrotnie wałkowany na forum - poczytaj opinie i wybierz coś dla siebie
- pisanie - ja jestem wielką zwolenniczką "succesful writing" V. Evans
- czytanie - polecam CAE Reading Skills Diana Pye, Simon Greenall albo z serii Longman Exam Skills (naprawde niezłe), z troszke wyższej półki Developing Reading Skills Francoise Grellet
- listening - całkiem przyjemna książka Advanced Listening and Speaking (CAE)
Kathy Gude
-speaking- niezłe - Cambridge Skills for Fluency: Speaking

A żebyś nie zbankrutowała, radzę zapisać się do najbliższej British Council. Powodzenia!

pozdrawiam.
tej książki nie znam, ale wydaje mi się, że ciężko się samemu uczyć tylko z podręcznika, który przecież głównie służy jako pomoc w lekcjach a nie jako cały kurs. poza tym, samemu łatwo się zniechęcić, warto zainwestować w korepetycje, na których ktoś mógłby Cię kierować i służyć radą. Wydaje mi się że nie wszystkiego można się tak nauczyć z samej książki, czasem łatwiej coś zrozumieć gdy ktoś tłumaczy, przynosi dodatkowe ćwiczenia. Ale to Twoja decyzja. Powodzenia!
Chodze na dodatkowy angielski, jednak chciałam jeszcze coś robić we własnym zakresie, dzięki Pingwinka za tak obszerna odpowiedz, ale jeśli chodzi o gramatyke to pisiadam kilka książek, a poza tym nie zdaje CAE póki, co więc nie musze rozwijać wszystki elementów na perfect. Mam jeszcze ang w szkole, gdzie na bierzaca sa sprawdzane moje postepy. Jestem z małej miejscowosci, gdzie jest jedna szkoła językowa, której najwyższy poziom to intermediate, gdyz nie ma chetnych z odpowiednim poziomem zaawansowania by utworzyc wyższa grupe. Wiem, ze z samym podrecznikiem jest trudniej, jednak obecnie mam 3 podreczniki (swój domowy, szkolny, dodatkowy ang) i kserówki. Myśle, że nie zaszkodze sobie uczac sie w domu ;) Pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa