Polecam \"Fast Track to Cae\",
jedyne czego tej ksiazce brakuje to, wedlug mnie, gramatyki (ksiazkę do gramatyki,jak piszesz-masz,) ale zawiera ona za to duzo readingow a co za tym idzie- potrzebnego slownictwa.
Niestety nie ma ona CD ani klucza ( przynajmniej z tego co mi wiadomo, ale mogę się mylic).
Ponadto przerobienie kilku(nastu) testow zeszlorocznych i powinno byc dobrze. Testy takie mozna kupic, to juz musisz dowiedziec sie od kogos bardziej zorientowanego. Osobiscie chodzilam na kurs przygotowawczy i mialam wygodna sytuacje, bo testy dostawalam gotowe ( tzn skserowane z rozmaitych ksiazek).
Aha, zaopatrz sie w duuuzo listeningow (BBC? Kasety Audio?CD?) i readingow (takze gazety i czasopisma anglojezyczne, niekoniecznie mlodziezowe, na CAE generalnie nie ma wiele slangu, ale informal english moze sie przydac zwlaszcza na English in Use). Oni sporą część readingow na egzaminach biora wlasnie z gazet i publikacji....Ta część bywa złosliwa ( patrz: reading winter 2003,part 1 i 2..) ..
i konwersuj ile sie da....
oprocz tego dobrze jest gadac samemu do siebie (;D ) , zwlaszcza cwicz porownywanie obrazkow do speakingu (compare&contrast). Mozna nastawic sobie budzik/stoper i mowic przez wymagane kilka minut.
powodzenia zyczę,
agus