Książki/testy do samodzielnej nauki na CAE

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
Witam. Mam zamiar przygotowywać się samemu do CAE. Mam już FCE, także podstawy są. Polećcie mi jakieś testy i książki do samodzielnej nauki, najlepiej z cd i kluczem of course. Książki do gramatyki mam, a zależy mi abym się uczył tego co wymagają ode mnie na egzaminie. Pozdrawiam.
Polecam \"Fast Track to Cae\",
jedyne czego tej ksiazce brakuje to, wedlug mnie, gramatyki (ksiazkę do gramatyki,jak piszesz-masz,) ale zawiera ona za to duzo readingow a co za tym idzie- potrzebnego slownictwa.
Niestety nie ma ona CD ani klucza ( przynajmniej z tego co mi wiadomo, ale mogę się mylic).
Ponadto przerobienie kilku(nastu) testow zeszlorocznych i powinno byc dobrze. Testy takie mozna kupic, to juz musisz dowiedziec sie od kogos bardziej zorientowanego. Osobiscie chodzilam na kurs przygotowawczy i mialam wygodna sytuacje, bo testy dostawalam gotowe ( tzn skserowane z rozmaitych ksiazek).
Aha, zaopatrz sie w duuuzo listeningow (BBC? Kasety Audio?CD?) i readingow (takze gazety i czasopisma anglojezyczne, niekoniecznie mlodziezowe, na CAE generalnie nie ma wiele slangu, ale informal english moze sie przydac zwlaszcza na English in Use). Oni sporą część readingow na egzaminach biora wlasnie z gazet i publikacji....Ta część bywa złosliwa ( patrz: reading winter 2003,part 1 i 2..) ..
i konwersuj ile sie da....
oprocz tego dobrze jest gadac samemu do siebie (;D ) , zwlaszcza cwicz porownywanie obrazkow do speakingu (compare&contrast). Mozna nastawic sobie budzik/stoper i mowic przez wymagane kilka minut.
powodzenia zyczę,
agus
A co myślicie o Advanced Masterclass CAE i CAE GOLD? Na pewno ktoś z was się z nimi spotkał. Właśnie waham się pomiędzy tymi dwoma. Pozdrawiam
o \"Masterclass\" do CAE slyszalam (zaznaczam-slyszalam,osobiscie nie uczylam sie z niej:) ), ze jest dobra jesli chodzi o słownictwo, nie wiem jak jest z ta druga ksiazka, nie rozwiazywalam z niej testow.. testy cae z lat poprzednich znajdziesz na stronie http://www.rzeczpospolita.pl/tematy/testy-ang/
Gold jest dobry do słownictwa i pisania, ale słby do gramatyki, ale doskonałej książki nie znajdziesz
Ktoś ma może jeszcze jakieś sugestie? Z opisu Golda na stronce w dziale PODRĘCZNIKI wynika, że nie jest aż taki dobry. Ale korzystałem z FCE GOLDA i jestem zadowolony. Nie wiem. Może ktoś jeszcze wyrazić swoją opinię? Dzięki z góry, pozdrawiam
hmm...
mialem w ten piatek kupowac \"Advanced Gold\", ale jak widze nie zdobyl dobrych not :/ zas koledze ta ksiazke polecil native speaker, ktory sprawdzal czy nadaje sie do CAE czy nie. Okazalo sie, ze jeszcze nie, no to kupil ta ksiazke i teraz wlasnie zdaje w sesji letniej :)
Polecacie Fast Track\'a. Ma wiecej dobrych opinii, wiec czemu nie.
Zas z drugiej strony? We wszystkich opiniach pisze, ze slownictwo jest malo wyszukane i slaba garamatyka :( Wiec sie pytam, jaka ksiazke warto kupic do przygotowania sie do CAE oraz jaka ksiazke do gramatyki, bo rozumiem, ze bez takowej sie nie obejdzie.

znalazlem takie opinie o Focus on Advanced English CAE:
\"Bardzo dobrze sie z nia pracuje. Przedtem korzystalam jeszcze z Fast Track to CAE i Focus okazal sie o niebo lepszy\"

no to skoro Focus jest lepszy od Fast Track\'a, a Fast Track lepszy od Golda, to co? Powinienem kupic sobie wlasnie Focus\'a? :) Czy moze jeszcze cos innego?
aha! jeszcze jedno!
za cene 120zl mam przy Goldzie ksiazke+cwiczenia+plyty
a co dostaje przy podobnych kosztach przy Fast Track\'u i Focusie?
no bo napewno nie zaplace tak jak przy TOEFL: 114zl za ksiazke i 99zl za plyte

i niech mi ktos powie jaka jest roznica miedzy np.
Focus On Advanced English Cae Tb Ne
Focus On Advanced English Cae Sb Ne
co znaczy skrot Tb i Sb?
Tb - teacher\'s book Sb Student\'s book
do gramatyki oczywiscie Advanced LAnguage Practice M.Vince\'a
a czym sie rozni Teacher\'s book od Student\'s book?
w pierwszym jest klucz z odpowiedziami czy co?
jesli bede mial do wyboru to lepiej chyba wziasc Teacher\'s book, czy tez sie myle i jednak dla mnie bedzie Student\'s book?
zaznaczam, ze nauczyciel raczej nie bedzie mial tej samej ksiazki co ja, wiec nie moge liczyc na jego Tb
teacher book zawiera metodykę prowadzenia lekcji - nie warto tego kupować
nie moge znalezc tej ksiazki Advanced LAnguage Practice M.Vince\'a
jakis link prosze? :) patrzylem w gigancie oraz na onet\'cie.
PS. Nauczyciel mowil mi, ze warto zaopatrzyc sie takze w testy z poprzednich lat i to na nich glownie sie skupic. Logiczne biorac pod uwage, ze na tym bedzie polegal egzamin :) Gdzie je mozna skombinowac jesli nie ma sie dobrych kolegow? :P Tzn. mozna takie cos kupic w formie ksiazki/cwiczen, albo sciagnac z net\'u?
Focus on Advanced jest b. dobry jeżeli chodzi o writing i grammar file. Słownictwo warto brać z książki Leo Jonesa New Cambridge Advanced English. Warto tez kupić koszmarnie drogie testy te zielone (chyba Longmana) i czarne Cambridge.
a czy z Focus on Advanced english można kożystać samodzielnie? Słyszałam, że nie, że nadaje się tylko do pracy grupowej, pod kierunkiem nauczyciela:)
a co sadzicie o objective CAE? ja w sumie sie z tej ksiazki przygotowuje, i oczywiscie nie ma tam all wiec trzeba cos poszperac po innych zrodlach (ja np uzywalem jeszcze cos nie cos M. Mataska i BJ Thomasa) ale generalnie chyba nie jest taka zla... co myslicie ? ;]
http://www.e-felberg.pl/cgibin/shop?info=c1d1b1ad&sid=7d5d115f
Agnieszka, dzieki za link\'a :)
a powiedzcie mi jeszcze...
przez wakacje chce sobie przerobic jakas ksiazke.
nauczycielka zgodzila sie na to, zeby przygotowywac mnie do CAE (teraz robilem testy do FCE ale nie bede robil egzaminu), ale powiedziala zebym sobie zrobil jakas ksiazke przez wakacje do FCE aby zapelnic luke. Bo to, ze nie ide na FCE tylko CAE nie zmienia faktu, ze warto znac slownictwo z nizszego levelu.
Wiec moje pytanie brzmi: jaka ksiazka do samodzielnej nauki? chodzi o to, ze bede potrzebowal klucza z odpowiedziami, itp. Mysle nad odpowiednikami CAE Longman\'a, tyle ze do FCE.
Jak juz pisalem, najbardziej zalezy mi, zeby byly odpowiedzi, bo przez wakacje nie bedzie mial mi kto sprawdzic czy robie dobrze
i jeszcze jedno!
Advanced Language Practice jest dla poziomu CEA/CPE.
bede chcial zdawac CAE, ale wczesniej przerabiam troszke FCE.
czy ta ksiazka wystarczy mi do gramatyki, czy tak jak z podstawowa ksiazka, wypadaloby najpierw przerobic jakas gramatyke do FCE?
mi sie wydaje, ze nie, ale wole sie upewnic.
moze najpierw kupic sobie First Certificate Language Practice ?
prosze rozwiac moje obawy, czy przerabiajac Advance\'a nie bede mial jakiejs luki, ktora wypelnilby np. First Certificate Language Practice.
Objective jest taki sobie. Przynajmniej ja go nie lubiłem...
powiem ci Serku co ja robie, a widze ze mamy podobna sytuacje (tez sama ucze sie do cae nie zdajac wczesniej fce). powtarzam sobie jakis dzial z niesmiertelnego Murphy\'ego, a potem od razu na swiezo to samo z Vince\'a. i jestem z tego zadowolona, wiec polecam.
pozdrawiam!!
hmm... jutro jade do Kraka i bede kupowal jakies ksiazki
mam taka kreciole, ze wciaz nie wiem co kupic :/
co bys na moim miejscu zrobila droga Agnieszko?:)
czuje sie kompetentna do udzielania rad tylko jesli chodzi o gramatyke, bo generalnie z cala reszta nie mam problemow. i - jak juz mowilam - polecam moj system powtarzania. jesli chcesz kupowac Vince to polecam kupic z tego linka co zamiescilam wyzej, kosztuje 51 zl z przesylka za darmo (i to poczta kurierska) a w ksiegarni zaplacilbys ok 56 zl. jesli chcesz powtarzac gramatyke na nizszym poziomie, kup English Grammar in Use Murphy\' ego, moim zdaniem to najlepsza ksiazka do gramatyki do nauki samodzielnej, poza tym jest wersja na plytce.

jesli chodzi o aspekty \'pozagramatyczne\' to ja przerabialam dwie ksiazki na kursie kiedys tam (nawet nie pamietam jakie ksiazki...), teraz tylko sciagam duuuzo tekstow z sieci (np. artykuly z gazet czy z jakichs stron tematycznych) i potem je czytam, podkreslam idiomy, phrasal verbs, slowka, konstrukcje, sprawdzam ze slownikiem.. a i czesto ukladam np. po 5 zdan z jakims nowo poznanym slowem czy konstrukcja zeby sie utrwalilo (wkuwanie mi nie wychodzi..). tyle ze jak mowie, to sa tylko powtorki, bo generalnie \'zywy\' jesyk opanowalalm w stopniu wystarczajacym do zdania CAE. ale mysle ze te metody sa bardzo dobrym, a nawet niezbednym uzupelnieniem klasycznej, ksiazkowej nauki.
pozdrawiam!
czuje sie kompetentna do udzielania rad tylko (...)
heh...i tak mi juz duzo pomoglas :) dziekuje
dobra, zakupilem na razie \"First Certificate Language Practice with key\" wyd. MacMillan Publishers
sprobuje przez wakacje sobie poradzic z ta ksiazka a potem kupie juz normalne coursebook\'i do CAE.
kupilem sobie takze slownik Phrasal Verbs Longmana :P
spodobalo mi sie to, ze Language Practice jest na zwyczajnym papierze (a nie na tym smiesznym, do jakiego bylem przyzwyczajony z wyd. Express Publishing), na ktorym latwo sie pisze/maze oraz, ze jest podzielony na gramatyke a nastepnie na slownictwo i to tematycznie. Wydaje mi sie, ze ta ksiazka wystarczy mi do zapelnienia luki miedzy FCE a CAE i po wakacjach wezme sie pelna para do przygotowywania do CAE :D
Według mnie, żeby zdać dobrze CAE (ucząc się w domu) to trzeba przerobić minimum 2 książki do CAE. No a poza tym BBC, słówka z internetu i inne źródła....jest roboty, oj jest....
polecicie jakies fajne stronki z ciekawymi art\'ami, ktore wzbogacilyby moje slownictwo?
no bo ilez mozna czytac angielskie strony o grach, programach i komputerach :P
znacie moze jakies angielskie (i niemieckie przy okazji) portale takie jak onet czy interia? nie chodzi mi o google tylko wlasnie taki portal z informacjami
Przeczytaj mój nowo założony wątek w Nauce Języka odnośnie GAZET on-line; to jest pośrednio to o co pytasz, ale tylko pośrednio...
Pozdrawiam ;-)))
ok to znowu napisze co ja od lat robie ;)
po pierwsze i najwazniejsze: http://www.bbc.co.uk/
na tej stronie polecam zwlaszcza http://www.bbc.co.uk/directory/
otoz ja z kazdej takiej kategorii (np. art, drugs, health) drukowalam sobie jakis artykul (2-3 strony) i czytalam go, podkreslalam, ukladalam zdania etc. i tak na przyklad z kategorii religion drukowalam sobie tekst o buddyzmie, nastepnym razem o islamie, albo z kategorii animals o rysiu na przyklad, potem o wilku, albo i nietoperzach ;) mnostwo specjalistycznego slownictwa przez to trwale poznalam. tych dzialow jest mnostwo, nauczylam sie tez o antykach, o sztuce, przerobilam w ten sposob mnostwo chorob nawet.. fajny jest dzial z psychologia.
tak wiec wg mnie bbc to nieocenione zrodlo wiedzy.
co do innych artykulow to sa przeciez rozne portale gazetowe angielskie, tez mozna posciagac, zalezy co cie interesuje, bo bez sensu zebys mial sie meczyc i czytac cos nudnego.
powodzenia i pozdrawiam!!
Jak znajdziesz chwilkę to napisz w Nauce Języka jakie gazety polecasz...a co do BBC - zgadzam się w całej rozciągłości - rządzi wogóle - nieograniczone niemalże źródło wiedzy na wiele, wiele , wiele tematów ;-)))
Chyba najlepszy portal tematyczny do nauki angielskiego ;-)
Pozdrawiam
;-)))
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |