CAE listening wiosna 2008

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
hej!
NIe chcielibyscie sie podzielic wrazeniami i odpowiedziami z listening'u? Byłoby fajnie miec pojęcie jak poszlo- bo ja niestety srednio jestem w stanie sie ocenic..;/ generalnie na poczaku sie troszke zestresowalam i bylo marnie, potem emocje troche opadly i bylo juz lepiej..

Caly czas sie zastanawim jak brzmi pierwszy czlon nazwy statku z 1st part.. cos tam heritge. I co oni mieli do obrony: pair of..? w sumie to zastanawiam sie nad calym testem wiec.. piszcie co pamietacie;)

pozdro

a.
Polar Heritage
Pair of Bells
Takie są moje typy :>
Co do całości, to ostatnia część była dość trudna, spore nagromadzenie informacji i trudno było trafić. Czy ktoś wie, co było w pierwszym blanku w Part 2? String?
Polar Heritage ?

i pair of bells ? z tymi bells to tez nie wpisalem :)
a czy ktos moglby mi powiedziec w jaki sposob to jest oceniane? bo skoro mozna dostac max 40 pkt,a pytan bylo 32 czy tam 34, to czy ktoras czesc jest oceniana podwojnie? pozdro :)
do Lizard:

no tez string wpisalem, ale pozniej zmienilem :)
ale nie wiem co tam powinno byc:/
hmm tez dalam string ale srednio mi sie to widzi.. a bylo tez cos takiego jak "red sth beneath...." co tam macie?
Siemka,a jak typujecie odpowiedzi w 3 zadaniu??mi sie wydaje,ze
w 1 byl zaskoczony jej entuziazmem,
w 2 ona wziela w tym udzial for fun,
w 3 ona byla zdziwiona spokojem konia,
Pamietam ze w ostatnim zaznaczylam, że zle odpowiedziala na 1 pytanie :/ mimo ze to trzecie miejsce zajela na bank :p piszcie co pamietacie!!porownamy sobie!!pozdrawiam
Witajcie :-)

Listening był bardzo trudny jak dla mnie. Testy wychodziły mi koło 80% i wyżej, tu nie wiem czy nazbieram 60%.

Jeśli chodzi o odpowiedzi to niedźwiedzie odstraszali dzwonkami. Wpisałem tylko Bells bo na nagraniu było a pair of bells a w formularzu było że dostał dwa, więc jakby tam dać pair of to by były dwie pary, czyli w sumie 4 sztuki. Tak mi się wydaje.

Statek to Polar Heritage.
W drugim zadaniu wpisałem string.

Teraz moje pytania :)

co to za zwierzęta w pierwszym były co w tych opowieściach występowały? seals?
Tam były też jakieś przedmioty gdzieś za czymś znalezione. Tam dałem brick.
Te przedmioty które mieli oddawać do muzeum: z 19 wieku ?

W drugim zadaniu:

pytali o region pochodzenia: dałem Black Sea ?
ilość kobiet pracujących: 70% ?
porównanie do: sugar cane?
nie zawiera: fat?

I najciekawsze i wg mnie najtrudniejsze, wywiad. Udało mi się spamiętać pytania. Wpisujcie odpowiedzi te gdzie jesteście w miarę pewni.

1) Co gość pomyślał o tej dziewczynie na początku jak ją zobaczył?
- dałem tam coś że ma entuzjazm

2) Dlaczego ona zdecydowała się wziąść udział w programie?
- nie pamiętam

3) jaka była jej 1 jazda?

dałem że szybko przezwyciężyła strach
(inna podobna odp to że krzyczała i konia wystraszyła, ale tam było że koń tylko ruszył powoli do przodu i potem go opanowała jak w stronę skały poszedł)

4) Co było dla niej najtrudniejsze:

- dałem że fizyczne trudności czy warunki

5) dlaczego spała tam gdzie spała

swie możliwości mi się wydały poprawne: albo że chciała być stale przy koniach, albo że oczekują od niej że stale będzie gotowa do pracy. Strzelałem, dałem tę drugą.

6) Czego nie lubiła.

Czytania książek

7) dlaczego osiągła sukces:

2 możliwości mi się nasunęły: albo że miała predyspozycje, albo że ambitna była do osiągnięcia sukcesu. na nagraniu było że ona ma "breaking posture" także dałem że ma ambicje.

8) czemu czuła się disappointed podczas zawodów.

bo źle odpowiedziała na pytanie.

Ciekaw jestem jak wy odpowiadaliście na te pytania. ostatniego zadania nie komentuje :)

pozdrawiam i za tydzień jedziemy dalej
Hej Biker, na poczatku zgodze sie z bells,tez tylko "bells" wpisalam;
te przedmioty tez zaznaczylam,ze z 19 wieku,
ilosc kobiet - over 70%
porownianie - chocolate (zong??:P)
Wywiad: (3 pierwsze i ostatnie pyt. zapodalam wyzej)
4)longing for home
5)strzelalam :/
6)czytanie
7)talent (czy jakos tak)
pozdrawiam
a co zbieraly rodziny?

jestescie pewni, ze 70% kobiet pracowalo? nie 90%?

jak nazywal sie sposob w jaki nagrywali zwierzeta czy cos takiego?

co bylo jakoo first findings?
Ja wpisałam, że rodziny zbierały flowers :D
ja wpisalem ze bushes, ale to byl taki mega strzal na odczepnego, moj kolega wpisal roots...
ja wpisalem string
ja dałam leaves ale też żeby coś napisac. Wg mnie 90 kobiet tam pracowało
No ja wpisałem że zbierali roots. Dałem 70% bo w pytaniu było w początkach 20 wieku ile pracowało i tam była data 1920 rok chyba, a 90% że chyba trochę później, ale głowy pod pociąg nie daje.

Nie złapałem niestety tego sprzętu co nagrywali te niedźwiedzie i pierwszych findings.

A jak inni uzupełnili 3 zadanie?
ja dałam tak w 3:
1 że był anxious ale chyba ma być impressed
2. D żeby nabyć nowe umiejętności,ale chyba powinno być for fun
3. c
4. fizyczne trudności
5 spała tam żeby być cały czas z końmi
6. czytanie książki
7.ambicje
8. zła odpowiedż na pytania

A pamięta ktoś 4 listening??
To każdy ma co innego w 3 :) To znaczy że każdy ma przynajmniej część dobrze. Zapraszam innych do podzielenia się odpowiedziami, pytania powyżej.

4 niestety prawie całego nie pamiętam, jedno jestem pewny, że była kobieta która chciała napisać książkę a potem przeprowadzić się na karaiby i tam osiąść (to zaznaczyłem tą spokojną emeryturę).

Jedna kobieta była co chciała bić rekordy sportowe, to dałem to z "endurance", ale po prawej już do niej strzelałem że chce długie ambicje życiowe spędzić.

Była chyba jeszcze jedna kobieta, nie pamiętam dokładnie ale chyba chciała instytucje otworzyć? i z prawej dałem chyba że chce "indulge her fascintation" czy jakoś tak.

Tych 2 kolesi najbardziej strzelałem, pierwszy, chyba jako spiker B, dałem że chce ułatwić ludziom codzienne życie, a ten następny, chyba spiker D że chce materiał nowy wymyśleć. Ale nie jestem tego zadania w ogóle pewien
w pierwszym zwiarzaki dalam seals, z muzeum dalam 19 wiek, tez dalam brick ale szczerze watpie..

w drugim tez dalam black sea, sugar cane, 90% (choc nie jestem pewna czy nie ma byc 70%),fat, co zbierali to nie wychwycilam.

3cie- 1.zaskoczyla go sprawnosc tej laski
2.ona brala udzial for fun
3.szybko przezwyciezyla strach
4.trudnosci fizyczne
5.dalam ze chciala byc przy koniach ale..??
6.nie lubial czytac/uczyc sie
7.chyba dalam ze predyspozycje
8. zle odp na pytanie

co do ostatniego to nie moge sobie przypomniec jak to bylo..;/ piszcie jak cos pamietacie to moze sie rozjasni;)
słuchajcie według tego co wynikało z rozmów z osobami, które ze mną zdawały to tam było w zadaniu up to..... % , a ten ktoś powiedział 90....
co do reszty z pierwszego to:
oil coś, polar heritage, seals, lamps, brick, bells, live video link (??), 19th,
w tym o kobietce od koników: zaskoczony jej entuzjazmem, szybko uporala sie ze strachem (first time), zrobila to for fun, spała w stajni (tu największy problem) żeby zawsze mogli ją wezwac do pracy, trener uważal, ze sie szybko nauczyla bo miala naturalne zdolnosci (A), byla niezadowolona bo nie odpowiedziala na jakies pytanie, ..oh...
a o lukrecji to... porownana z sugar cane, zbierali roots, górnicy odczuwali dryness albo coldness, nazywali je Po(nazwa tego miasta) Cakes, przypominala autorce string(?), nie zawierała fat, ....
a co do tych ostatnich to:
kobieta, która chciala pisac ksiazke - zdala od ludzi
facet od urzadzen ułatwiajacych zycie, chyba zmywarki - good case
babka od rekordu swiata - zadowolona z publicity
facet od ufundowania szkoły - jakaś tam osobista ambicja czy plan
reszty nie pamietam ....
Co do szkoly to mi sie wydaje,że któraś babka chciala zalozyc szkole tanca zeby przekazywac wiedze/pasje innym..
..a z publicity chciał byc zadowolony facet, ktory marzyl o wynalezieniu czegos, co ułatwia życie..
hej!
wg mnie w pierwszym:
OIL TANKER
BELLS
POLAR HERITAGE
stones(should be lamps?)
seals
brick
19th
video link

natomiast drugie wydalo mi sie trudne, mam:
string
Black Sea
sugar cane
90%
fat
cold taste:)coldness?
nie mam co zbierali ale przez 5 minut dumalam jakie czesci ma roslina

W trzecim dalam:
1)annoyed
2) get skills
3)overcome fear
4)physical difficulties
5)expected to work
6)background studies
7)natural talent)
8)wrong answer
ja mam coaldust w tym, w ktorym ty wpisalas coldness
A to jeszcze inne pytanie. Jak oceniacie jakość odsłuchu, czy warunki na egzaminie? Ja jakiś szczególnych powodów do narzekań nie mam, jednak siedziałem z tyłu i był dość duży pogłos. (Katowice).
a ja dałam sharpness bo też coś mówili ale chyba coal dust jest lepsze
w 1 ćwiczeniu dałam też stones a nie lamps
Jak to wygląda z tym testem ze słuchu? Czy one się powtarzają tak jak tematy speakingu? Ja zdaje w przyszłą niedziele i czy mogę mieć ten sam?
raczej nie bo jest kilka wersji. Ja miałam wersję A
Powtórka tego samego testu na listeningu nie wchodzi w grę. Brit Council by sobie na to nie pozwolił ;>
hmm, to nie jest powiedziane, 2 lata temu zdawalem fce w gliwicach, tuz przed 'listeningiem' moja znajoma opowiedziala mi o odpowiedziach jakie wyczytala wlasnie na tym forum, ku mojemu zdziwieniu pierwsze zadanie bylo identyczne;) reszty nie bylem w stanie ocenic, bo tym juz nie zdazyla sie podzielic;)
Może napiszmy coś o wersji B :) Z tego co pamiętam (pewnie zła kolejność):

composer
miniature ??? models
construction (industry)
(fish such as) shark
chest (pinguin)

5,5 m
lion
co miały na głowie żyrawy?

Pozostałe mi zupełnie z głowy wyleciały. Jak ktoś wpisze to może sobie przypomnę :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |