jakie książki do CAE

Temat przeniesiony do archwium.
Zanim będę podchodzić do egzaminu CAE chciałbym wiedzieć: 1.Jakie książki są najlepsze? 2.Czy samemu da radę się nauczyć? 3.We Wrocławiu zdaje się w IFA i czy tam oceniają tamci wykładowcy?
1. Zalezy co chcesz ćwiczyć. Do gramatyki polecam Vince-a. Najpierw zrob FCE (podstawy) i uzupelnij wersja "for advanced learners".
2. Zalezy jakia osoba jestes. Jak masz duzo samozaparcia to da rade samemu, wymaga to jednak duzo pracy. Dobry kurs to imho lepsze rozwiazanie. Dobry, znaczy z wyszkolonym native-m.
3. Nie. British Council (nieslusznie nazywane przez ciebie IFA) nie ma juz monopolu na organizacje egzaminow. Mozesz zdawac w kazdej szkole, ktora ma prawo go organizowac (obecnie kilka we Wro). Zreszta nawet jak mialo to tamtejsi pracownicy jedynie organizowali egzamin a ocenialy (tylko speaking, reszta szla do UK) osoby z zewnatrz (native speakerzy, glownie z jednej z wroclawskich szkol).
ja studiowałam w ifa! a teraz chce sobie zdawac rozne certyfikaty o tak. poniewaz jakis czas temu tam bylam, a ksiazek jest full chce wiedziec co wybrac:)
To chyba kompromitujesz sie lekko podchodzac do CAE po filologii... Chociaz z drugiej strony wiekszosc dzisiejszych filologii to syf i zdajac CAE ma sie wyzszy poziom od niektorych absolwentow, nie mowiac juz o CPE.
chyba dobrze ze chce sie zdobywac kolejne rzeczy...aha zauważ, że moim pytaniem nie bylo co Ty sądzisz o filologiach etc...i o tym czy masz ochote mnie obrażać człowieku na forum! skoro nie ams znic ciekawego do powiedzenia, to proszę nie pisz. a jak chcesz polemizować na temat filologii popisz z mrjulkiem...a nie z e mna.
Po filologii zdawac CAE to tak jakby po studiach z polonistyki isc pisac mature. Jezeli po mgr na FA stac cie tylko na CAE to co to za uczelnia? Wyzsza szkola czarow i magii? Kazdy szanujacy sie absolwent FA powinien walic na CPE. A jak nie jest w stanie go zdac to chodzil na lipna uczelnie. I taka jest niestety smutna prawda.
< A jak nie jest w stanie go zdac to chodzil
>na lipna uczelnie. I taka jest niestety smutna prawda.

Niekoniecznie. Może sobie naukę olewał i prześlizgnął się przez studia na marnych ocenach. Student studentowi nierówny :)
>>>Może sobie naukę olewał i prześlizgnął się przez studia na marnych ocenach.
a moze odpisywal wszystkie zadanie od innych, a na ustnego sie nauczyl na pamiec....teraz takie sa czasy
Napisalem: kazdy szanujacy sie absolwent :-) A co do tego, ze dzisiaj filologie czy kazdy inny kierunek moze ukonczyc komplenty pustak to niestety jest to smutna prawda.
Napisalem: kazdy szanujacy sie absolwent :-) A co do tego, ze dzisiaj filologie czy kazdy inny kierunek moze ukonczyc komplenty pustak to niestety jest to smutna prawda.
Hej anulla.

Widzę, że forumowicze rozpisali się bardzo, głównie nie na temat. Warto przypomnieć, że prosiłaś o tytuły książek.
1. Vince - żeby przećwiczyć gramatykę no i najważniejsze frazale.
2. Ready for CAE - książka kursowa ale świetna też do indywidualnej nauki ( warto zainwestować w płyty z listeningiem, koszt około 60 zł, gorąco polecam, bardzo dobre nagrania). Książka przede wszytskim bazuje na wszystkich zadaniach egzaminacyjnych, podobnie ćwiczenia. Fantastyczne kolokacje, świetna część dotycząca writingu, gdzie omówione i opisane są wszystkie mogące wystąpić na egzaminie formy. Jednym słowem książka wg mnie doskonała.
3. CAE - Practice tests- czyli po porstu testy egzaminacyjne.
4. Ja osobiście korzystałam jeszcze z książki " ćwiczenia gramatyczno-leksykalne" jakieś polskie wydawnictwo.

Do egzaminu przygotowywałam się sama, więc oczywiście można, ale rzeczywiście musisz być zdeterminowana i pewna tego, że dasz radę bez niczyjej pomocy. Natomiast warto znaleźć sobie kogoś do speakingu, chociaż na kilka razy przed egzaminem, żeby trochę rozkręcić mówienie, zyskać parę przydatnych rad. Tak było w moim przypadku.
Pozdrawiam
Hej:)DZIEKI!Nareście ktoś kto napisał do mnie na temat!:)Bardfzo dziękuję za pomoc.
a co do dyska- to człowieku wyluzuj. każdy ma prawo zdawać to co chce. moje życie-mój biznes.
hey Anulla! Ja korzystam z CAE Objective (wyd. Cambridge), Advanced Expert CAE ( Longmana) i wszystkie możliwe past papers. Powodzenia na egzaminie:)
aa, zapomniałam dopisać. Uważam, że możliwe jest przygotowanie się samemu do Cae, jeśli masz już solidne(!!!) podstawy języka angielskiego plus dużo samozapracia, motywacji i wolnego czasu. Rozwiązywanie testów jest mega czasochłonne. Warto jednak mieć kogoś, z kim byś mogła poćwiczyć speaking i sprawdzić writing. Wydaję mi się również, że warto zwrócić uwagę na samą technikę i specyfikę egzaminu CAE, czy też innych egzaminów Cambridga, które zdecydowanie różnią się np. od IELTS'a (trochę odpłynęłam z tematu), Cambridge oczekuje od zdających pewnych reguł, np. trzeba wiedzieć, jakich zwrotów używać na każdej kolejnej partii Speakingu ( np. w części 2- contrast&compare, speculation w 3 itp). To samo tyczy się pisania wypracowań, kiedy użyć jaki register (formal, semi-formal, informal), czy sam layout danego wypracowania, itd...Sporo informacji można znależć na samej stronie Cambridga, czy w ich FAQ. pozdrawiam i powodzenia:)
Ja używałem CAE Result, według mnie bardzo ciekawa książka, raczej lepsza od Masterclass.
a jakie książki polecacie, żeby poszerzyć słownictwo?
"Vocabulary in Use" Cambridge, zarówno upper-intermediate jak i advanced. Ogólnie wszystko z serii In Use jest godne polecenia, ale też trzeba mieć dużo czasu, żeby to wszystko przerobić.
1.Grammar in use for intermedite,Grammar in use for advnced,odpowiednio niebieska i zielona ksizka, Vince for FCE pomiedzytmi dwoma. Prof henry doslowek 1+2+3+4, fiszki.pl poziom 5 i 6. Słownictwo ngielskie dla zaawansowanychnie pamietm autorA,POLSKIE wydawnictwo. Internet flo-joe.co.uk
2 Nie wiemjakie ksiazkisa najlepsze to wszystko sam na wyczucie kupowalem.
Zamiast książki polecam kurs on-line przygotowujący do egzaminu CAE. Kurs składa się z 6 testów a każdy test zawiera min. 4 części egzaminacyjne (reading, writing, use of English, listening) odzwierciedlające format i zawartość zadań egzaminacyjnych. Część „writing” zawiera przykłady zadań i esejów jakie mogą pojawić się na egzaminie. Są tu też dodatkowe ćwiczenia egzaminacyjne, gry językowe, słownik angielsko-angielski on-line, interaktywna książka kursowa na poziomie dostosowanym do poziomu egzaminu, pomoc w zrozumieniu zasad gramatycznych itp. Bardzo obszerny materiał do samodzielnej nauki, wystarczy dostęp do internetu . Kurs „e-Advanced by Lang” dostępny jest w centrum egzaminacyjnym Lang, przy zakupie kursu aż 40 proc zniżki na egzamin, więcej informacji na stronie centrum egzaminacyjnego: http://esol.langltc.com.pl/langcamb/
Witam, rownież zastanawiam się nad samodzielnym przygotowaniem się do egzaminu CAE i mam problem z wyborem odpowiednich książek do self-study. Z tych które widziałam w internecie i zainteresowały mnie to:
- CAE Result (Oxford)
- Advanced Grammar & Vocabulary (Express Publishing)
- Common Mistakes at CAE... and how to avoid them (CUP)
i tu nasuwa mi się pytanie, czy te książki wystarczą? Co o tym sądzicie? Czy ktoś przygotowywał się z tych książek do CAE i może je polecić?
A może są inne dobre książki przygotowujące do CAE?
Tak, bardzo dobry jest kurs Upstream Advanced (new edition).
Tylko drogo wychodzi zebrać wszystkie komponenty, ale wtedy jest full wypas.

1. SB (20 stron na unit) + 5 CD.
2. WB (11 stron na unit) + 3 CD.
3. COMPANION - opracowane słówka + polskie tłumaczenie i ćwiczenia ułatwiające utrwalenie słownictwa.
dzięki wielkie za odpowiedzi :)
"Common Mistakes..." jest fajną książeczką, trochę malutka, ale zwraca uwagę na najważniejsze rzeczy, ale traktowałabym ją tylko jako dodatek, a nie jakąś wiodącą książkę.
Hej,

jako zupełny nuworysz w temacie "książki do CAE" chciałabym dodac, że przyinwestowałam w CAE GOLD, exam maximiser (atrakcja - 33 zeta za nową), póki co, jako człowiek na przejściowym levelu B2/C1 uważam, że cwiczenia są trudne, ale idzie ogarnąc.

Tak, wiem, dużo pracy przede mną, ale mierzę w CAE zdopiero a rok, do tego czasu pewnie moja biblioteczka wzrośnie (póki co mam tylko anglojęzyczne książki oprócz Golda, żadne stricte słowkowo-gramatyczne).

Ale jak macie jakieś gold tips dla żeglujących na niwie, to chętnie posłucham więcej :)
GOLD to seria raczej slaba, mierzaca w ocene na poziomie C. Na poczatek moze byc, pozniej szukalbym czegos innego. Dla przykladu - listeningi z Golda robilem na 95-100% podczas gdy z innych ksiazek na 75-85%.
Czy ktoś mógłby określić przydatność w nauce do CAE tej publikacji:

"English Vocabulary in Use. Advanced", Michaela McCarthy'ego i Felicity O'Dell

Chodzi mi o to czy słownictwo tu zawarte nie jest za proste na CAE?
Mam do sprzedania książki pod CAE - m.in. CAE result - podręcznik i ćwieczenia, testy itp.

Jeśli macie jakieś pytania, piszcie. ;-)

Ja już moje CAE zaliczyłam ;)
Ja jestem chętna na odkupienie materiałów :) Pisz proszę na mojego e-maila: [email] czekam na kontakt od Ciebie. Pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Studia językowe