Jak zdac CAE na A?!!!Pomocy!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |
Pomóżcie mi, co mam zrobic? Musze zdac CAE na A, CHCE zdac na A!Na razie ucze sie sama w domu z mnostwa roznych ksiazek np \"Focus on CAE\" O\'connel itp., slucham codziennie BBC,czytam ksiazki po ang ( glownie Orwella) od wrzesnia chce zaczac lekcje w British COuncil,nie wiem jednak czy to dobry pomysl... poza tym wnioskuje z waszych wypowiedzi ze CAE jest naprawde trudny i niewiele osob zdaje go na A, a wielu ma problemy ze zdaniem go w ogole,chociazby na C...co robic?POmocy!!!
Jeśli to co napisałaś, jest prawdą, to nie ma siły - MUSISZ zdać na A. To wcale nie jest niemożliwe (znam kilka osób, którym się udało, sama się do nich zaliczam ^_^;;;). Najlepiej po prostu rozwiązywać masę odpowiednich testów i CZYTAĆ, CZYTAĆ, CZYTAĆ. Podczas czytania łatwo zapamiętuje się różne słówka i całe, gotowe zwroty. Jeśli jest coś, co Cię interesuje, poszukaj w sieci tekstów/artykułów/opowiadać na ten temat. Słuchaj też muzyki - w piosenkach jest cała masa idiomów!
Kursy w BC to dobry pomysł. Wprawdzie do tej pory było tam ZERO dyscypliny, ale to się zmieniło. ^_^ ZMUSZAJĄ do pisania wypracowań (oj, chyba nie najlepszą reklamę im zrobiłam ^^;)
Powodzenia!
Dzięki za pocieszenie;)) Wlasnie najbardziej obawiam sie wypracowania - wiem, ze nie zdaze napisac na brudno i przepisac obydwu, a brudnopisu nie moge oddac bo piszac na brudno skupiam sie glownie na tym aby napisac jak najszybciej, a moj \"handwriting\" jest wtedy taki, ze sama ledwo odczytuje;)))Z drugiej strony jesli zaczne pisac od razu na czysto to chocbym wczesniej robila jakies plany itp to i tak bede miala duzo skreslen, dopiskow, praca bedzie malo czytelna i odejma mi pkt;((( Co gorsze, nigdy nie potrafie napisac wypracowania na 250 slow!Zawsze jest duzo wiecej i nie moge tego skrocic, a wiem ze wtedy nie czytaja tej reszty i znowu odpadaja punkty!:((((A jesli chodzi o czytanie to nie wiem czy czytajac ksiazki powinnam po porstu czytac i starac sie zrozumiec czy kazde slowko ktorego nie rozumiem zapisywac i tlumaczyc....
Tak, skracanie jest bardzo bolesne, nigdy nie wiadomo, co właściwie wyrzucić; po za tym ciężko jest poszatkować \'idealną\' wypowiedź. No cóż, w takim razie to chyba kwestia wprawy. Poza tym wydaje mi się, że jeśli praca jest dłuższa niż 250 słów (a nie np. znacznie krótsza), to egzaminatorzy podchodzą do tego łagodnie (pewna jestem, że na swoim CAE też trochę przegięłam), ale oczywiście za nic nie mogę ręczyć...

Jeżeli chodzi o czytanie, to lepiej jest po prostu czytać (co zresztą sporo osób podkreśla). Próbowałam kiedyś przebijać się przez różne teksty, tłumacząc absolutnie wszystko - ta metoda, nie dość, że potwornie uciążliwa, nie dawała jakichśtam wspaniałych rezultatów. Wręcz przeciwnie, odbierała przyjemność z lektury... Dlatego najlepiej jest skupiać się na ogólnym sensie tekstu i sięgać po słownik tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Poznaje się wtedy co prawda mniej słów, ale za to szanse \'bezbolesnego\' zapamiętania wzrastają do 99%.
Ok dzieki;)) pozostaje mi tylko miec nadzieje ze bedzie dobrze;))Mam tylko jeszcze takie pytanko - z jakich podreczników korzystalas przy przygotowaniach do CAE i jakie moglabys polecic?Jaie testy sa wedlug Ciebie najlepsze? Na razie koszytam z jakis testów z Cambridge ( wydaje mi sie ze sa najbardziej zblizone do egz), co jeszcze może mi pomoc?
chwala wam za to co tu mowicie:)))jha zdawalam w czerwcu i chce chociaz C:))))ale zdaje mi sie ze przegielam na writingu bo tematy byly przyjemne i mile i sie jakos tak fajnie pisalo i troche to za dlugie wyszlo:)))
ja nie musze miec A-jakbym miala B to przysiegam ze sie poloze przed British Council i bede bic poklony:))))))))))))
Ja właściwie tez nie musze ale chce!!!:-))))
Trzymam Cie za slowo Bovril - daj znac na co zdalas;))) Jesli na B lub wyzej chce zobacyzc jak bilesz poklony przed B.C.:P
Trzymam Cie za slowo Bovril - daj znac na co zdalas;))) Jesli na B lub wyzej chce zobacyzc jak bilesz poklony przed B.C.:P
Lucrecia, czy masz może jakies testy do CAE, które zostały jeszcze na Twoim komputerze;)))? Nikt mi nie chce nic wysłac....może Ty?
>powiedzcie mi? czy ktoś z Was uczęszczał do jakiejś krakowskiej szkoły na kurs CAE? jesli tak to napiszcie gdzie warto się przygotowywać! Dzięki!
Kostka ja mam zamiar zapisac sie na kurs do CAE do krakowskiego British Council, mysle ze to najlepsze wyjscie i tam bedzie najwyzszy poziom - jakos nie ufam innym szkolom jezykowym....
GRATULUJE WYBORU NICOL I PIENIEDZY KTORE BEDZIESZ MUSIALA WYDAC !:-) IHIH
ALE TO JUZ INDYWIDUALNE ZDANIE KAZDEGO
WEGLUG MNIE
ZEBY ZDAC FCE, CAE A NAWET CPE NI ETRZEB AWYRZUCAC 1250 ZETOW CO NAJMNIEJ, (ZATRZYMUJAC SIE NA JAKICHS 10000) HIHIHI
SORKI
ALE CHYAB JESTM MATERIALISTKA :-)
HIHI
(CO ZA ROZNICA \"C\" CZY \"A\"
WAZNE ZE NIE PRZECIAZASZ KIESZNI RODZICOW, CHYBA ZE DLA NICH TO SIE NIE LICZY
JA ZDALAM NA C, MOJ KUPEL NA A ALE CHOCIAZ MAM CZYSTE SUMIENIE ZE NIE POSZEDL NA TO SAMOCHOD... HIHHI)
ALBO BOLI MNIE FAKT ZE ONI TAK CIAGNA Z TYCH KTORZY SIE CHCA UCZYC !!!
POZDRAWIAM:-)PAPA
ZA TO PODZIWIAM I DOCENIAM PRACE I WYSILEK SAMOUKOW:-) TRZYMAJCIE TAK DALEJ :-)PAPA
>Trzymam Cie za slowo Bovril - daj znac na co zdalas;))) Jesli na B
>lub wyzej chce zobacyzc jak bilesz poklony przed B.C.:P

Sekcja Egzaminacyjna również czeka z niecierpliwością :)

Trzymam kciuki,
Monika Chilewicz
Rossie, widzisz ja uczę się jak na razie sama i jest ok, tylko mam taki problem, że nikt nie może powiedzieć mi tak naprawdę czy to co ja umiem wystarczy i co jeszcze muszę umieć, nikt nie może sprawdzić moich wypracowań, nie mam do kogo mówić po ang itp itd. Takich rzeczy, których zrobić nie mogę bo uczę się sama jest mnóstwo. Dlatego też muszę się zapisać na jakiś kurs. Chcę zapisać się do British Council ponieważ wychodzę z zalożenia, że jeśli już mam się gdzieś zapisać to tam gdzie nauczą mnie najlepiej. Wolę wydać te 1700 ( o ile wiem tyle kosztuj ten kurs) i zdać na A niż nie płacić nic i wywalić 500 zł za egz w błoto. A moi rodzice na tym za bardzo nie ucierpią, bo ja nie mam nic przeciwko temu, żeby sobie potrącali za to z mojego kieszonkowego,albo np. nie kupowali mi przez jakis czas prezentów urodzinowych itp. Poza tym, taki kurs daje przede wszytskim pewność siebie, i nic innego mi tej pewności nie da, a chyba sama rozumiesz jak ważne przed egzaminem jest odpowiednie psychologiczne nastawienie....
jasne ! teraz juz rozumiem!
i nawet calkiem z glowa do tego podchodzisz !;-)
z takim nastawieniem na pewno zdasz !
a z kursem moze i na B a moze nawet i na to twoje upragnioneA bo przezciez potem przedzial punktowy sie zmnijesza i A to chyba juz od 80 % mozna bylo zdac jak sie nie myle ! znam takich co zdali na A, sa tacy ktorzy CPE na A zdaja to czemu nie ty!
a kiedy zdajesz?
w kazdym razie przyslowiowego \"polamania piora\":-)
a - i jeszcze jedno !
jak jestes z Kraka to ja bym ci np do BELLA sie zapisac - on tez slynie z bardzo dobtych efektow (wiem bo moj koleg atam chodzil i zdal CAE na A, a reszta tez zdala, ale wszyscy zdali) a placi sie troch mniej !
ale jak wolisz...
to twoja decyzja
w kazdym razie radzilabym ci sie dowiedziec cos o BELLU od znajomych czy nauczycieli..
Bo nazwa British Council tez ci nier zapewni tego \"A\", a z tyego co sie orientuje to stawka jest gdzies o polowe mniejsza ! skutecznosc podobna..
pozdrawiam;-)
papa
>>Trzymam Cie za slowo Bovril - daj znac na co zdalas;))) Jesli na
>B
>>lub wyzej chce zobacyzc jak bilesz poklony przed B.C.:P

zrobie to ale jezeli zdam:)))obiecuje:D
Jesli mówisz o Gama Bell to tez slyszałam, że dobra szkoła, moja znajoma się tam uczyła i zdała FCE, poźniej CAE i CPE, a teraz studiuje anglistykę. Ale ... czy ja wiem....Niewiele mi wiadomo o tej szkole, może warto sie cos dowiedziec...?Wazne jest tez to jak organizowane są kursy bo jeśli np. taki kurs do CAE trwa rok to nie dla mnie.....Poza tym psychiczne czułabym sie chyba lepiej gdybym chodziła do BC;) Ale pomyśle jeszcze nad tym, dzięki za radę;)
Dziwi mnie,że dość dużo osób pisze FCE,CAE,CPE i .... filologia angielska. Po Co? Chyba, że ktoś chce uczyć w szkole. Zdałem FCE, uczę się dalej ... i się dziwię takim mailom, jak powyższy. Co daje filologia ???

Swoją drogą jakie są dobre podręczniki z kasetami do CAE (typu self-study) ??
Egh czy tutaj jest choćby słowo o filologi angielskiej?Chyba Ci sie cos pomylilo, i wpisales komentarz nie tu gdzie chciales....
>Egh czy tutaj jest choćby słowo o filologi angielskiej?Chyba Ci sie
>cos pomylilo, i wpisales komentarz nie tu gdzie chciales....

Nicoool - 15.07.03 19:20 odpowiedz | odpowiedz cytując
Jesli mówisz o Gama Bell to tez slyszałam, że dobra szkoła, moja znajoma się tam uczyła i zdała FCE, poźniej CAE i CPE, a teraz studiuje anglistykę.

tak mi się nasunęło po przeczytaniu zacytowanego fragmentu. Ale fakt, refleksja dotyczy komentarzy w ramach całego forum.
Pzdr. A.
Najlepszym sposobem jest zapisanie sie na taki kurs ktory gwarantuje odpowiednie przygotowanie sie do egzaminu. Czytanie samo nie pomoze gdyz CAE sklada sie z e sprawzdenia takze innych umiejetnoosci niz tylko czytanie. samemu prawdopodobnie mozna przygotowac sie, ale jesli zalezy ci na w miare szybkim zdobyciu dyplomu to polecam jedna z e dobrych szkol jezykowych w Anglii, przy czym musiz wiedziec ze wiekszosc szkol to przewaznie zdzieranie skory z klienta, i o nic innego nie hcodzi, menadzerowie tych byle jakich szkol chca dorobic sie majatku jak najmniejszym kosztem.
Na przyklad moja kolezanka zapisala sie do szkoly Meridiam w Londynie a i po dwoch dniach zrezygnowala z niej, bo nie bylo sensu w jej przypadku siedziec obok osoby ktora prosila o poprawna wymowe wyrazy \'stranger\' skoro moja kolezanka pracuje w szkole jako nauczyciel jezyka angielskiego. Meridiam gromadzi studentow za wszelka cene i ma gdzies to czy komus zalezy na autentycznej nauce jezyka angielskiego. Jest taka szkola w Londynie ani tania ani droga ale ktora gwarantuje uzyskanie dyplomu, kazdy student otzrymuje poreczenie ze zda egzamin. W tej szkole w jednej grupie nie ma wiecej ni 8 studentow.
strona internetowa tej szkoly to www.earlscourtschool.co.uk Polecam!
No dobra masz rację - jedno słowko o filologi jest;)
bonjour je suis francais et je souhaitera avoir un contact afin de parler et echanger des idees a plus laurent
un contact avec qui? des personnes parlant francais ou l'anglais? Ici, il n'y a beuacoup de personnes qui pouvaient te comprendre ;)) Essaie: francuski.ang.pl
smiesza mnie pytania w stylu: jak zdac CAE na A? heh ludzie, czy Wy jestescie normalni? Wazne jest to, zeby zdac, a nie jaka jest ocena !! Myslicie, ze ktos sie Was bedzie w pracy pytac jaka ocene dostaliscie ? Wazne, ze powiecie: mam certyfikat. naprawde , albo jestescie chorobliwie ambitni i nie widzicie swiata poza nauka, albo cholernie zarozumiali. ktore? obydwa? heheh
Nigdy nie uważałam, że chęć zdania jak najlepiej certyfikatu jest chorobliwą ambicją czy, jak Ty to ująłeś, "cholernym zarozumialstwem".
Ale to chyba zależy od osoby, każda ma własne poglądy. Jednym wystarczy C, drugich zadowoli B, a inni będą chcieli zdać na A.
Ale na ten temat była już dłuuuga dyskusja na forum :)
Pzdr.
Litty
>Myslicie, ze ktos sie Was bedzie w pracy pytac jaka ocene dostaliscie
>?
Kowalski ! Co mieliście z j. ang na 2 roku studiów??
I nie mówcie że 4 !

Nie wyobrażasz sobie takich pytań to dzisiaj normalne. A na rozmowę kwalifikacyjną zdarzają sieprzypadki kiedy ludzie przychodzą z indeksami (maja koło 30) bo nie pamiętają ocen z poszczególnych semestrów.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |

»

Programy do nauki języków