bank słów-FCE CAE CPE

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pewien pomysł. Otóż chciałabym utworzyć bank słów, tzn z waszą pomocą utworzyć listy słów(przydatne na egzaminy i olimpiady)pogrupowanych tematycznie. Z doświadczenia wiem, że lepiej uczyć się słówek, gdy ma się je podzielone na kategorie.
Wiem, że od razu ktoś mi powie, że po co skoro na tej stronie są takie listy(chodzi o te na filologię), jednak jak sama nazwa wskazuję są one przeznaczone dla osób wybierających się na anglistykę i część tego słownictwa nie jest zbyt przydatne.
Proponuje takie kategorie:
wygląd zewnętrzny i cechy charakteru, wakacje i podróże, edukacja, media, dom i wyposażenie, zdrowie i choroby, ciuchy, stosunki międzyludzkie, sport, i inne
Myślę, że każdemu z nas przyda się taka rzecz, więc napiszcie co o tym myślicie
Pomysł jest świetny, tylko gorzej z realizacją ;)
Bo te listy słówek trzeba by było gdzieś umieścić, żeby każdy miał do nich dostęp
Nie wiem czy byłoby to możliwe na tej stronie, gdż wiadomo, że lukar by musiał to wszystko posprawdzać, pogrupować, itd. poza tym byłby problem z dostarczeniem kolejnych list słówek, wiadomo, że w większości by się powtarzały itd.
Jak na razie jedyną możliwością jest chyba wklejanie swoich własnych list słówek jako 'posty', z podziałem na kategorie i ewentualnie na poziomy [co chyba nie zawze byloby mozliwe, chyba że ktoś ma dane słownictwo z książki np. do fce]
Tylko, że może zrobić się straszny bałagan.
Ewentualną alternatywą byłoby wymienianie się słówkami poprzez e-mail, ale wtedy pewnie okazałoby się, że jedna osoba ma wysłać maila do np. 50 osób i to już byłby kłopot.
Takie są moje ewentualne propozycje, a co Wy myślicie na ten temat?
Bo pomysł wydaje się naprawdę ciekawy.
Pozdrawiam:)
Dlaczego "gorzej z realizacją"? Przecież na tej stronie jest zakładka vocabulary artykuły, a dalej 150 idiomów, 400 frazali, 800 wyrażen biznesowych i ponad 2500 słowek w podziale na lata studiów filologicznych, a w każdym roku jest podział tematyczny. Lukar prosi o ich poprawianie i rozbudowywanie, trzeba tylko zajrzeć tam. Nie warto wyważac otwartych drzwi.
No tak, ta już istniejąca baza słówek jest ogromna i może być również przydatna do nauki do certyfikatów, jednak myślę, że potrzebne byłoby coś takiego jak baza słówek związana bardziej z życiem codziennym, z tematami podobnymi do tych znajdujących się np. w repetytoriach czy słownikach tematycznych.
Przyszło mi do głowy, że w zasadzie coś takiego już istnieje - jest to dział nauka słówek - jest tam masa pogrupowanego na różne kategorie słownictwa, w dodatku całkiem łatwa do nauczenia, ze względu na sam program do nauki. Warto by właśnie te bazy rozbudowywać, tworząc nowe zestawy. A jeśli ktoś bardzo lubi się uczyć słówek z listy, to zawsze może sobie przepisać do zeszytu :)
Pozdrawiam :)

« 

CAE - sesja zimowa 2004

»

FCE - sesja zimowa 2004