Cytat: banek1
Hej! Zaczne moze od przywitania sie bo jestem na tym forum nowy. Takze czesc! :)
W przyszlym roku pisze mature i chce isc na Oxford albo Cambridge, a obie uczelnie wymagaja CAE na A albo CPE na B. Jestem bardziej sklonny ku temu pierwszemu. Mam ksiazki: Advanced Language Pracitce
Vince'a do gramy i Advanced
English Vocabulary in Use McCarthy & O'Dell. Po pierwsze - czy sa to dobre ksiazki? Po drugie -
vince nie do konca mnie przekonuje - jak dla mnie za duzo tresci na raz. Jest moze jakas bardziej przystepna ksiazka do tego poziomu i podzielona na wiecej rozdzialow?
Jestem obecnie na poziomie mocnego FCE, CAE pisalem sobie (oprocz writingu) na jakies 50%. Czy zdaze w wakacje pracujac 2-3 godziny dzennie nadrobic zalegle 50? :)
Obecne siedze w Irlandii wiec mam duza stycznosc z angielskim i swobodnie rozmawiam. Chcialbym w nastepnym miesiacu ogarnac cala grame potrzebna do CAE a pozostaly czas poswiecic na slownictwo i szifowanie schematow (rowniez writingowych). Mam jeszcze program prof. Henry 3 i 4 i z tego tez sie ucze.
Dzieki wielkie za wszelkie rady i opinie!
Vince'a chyba niewiele miałeś w ręku. Pierwsza połowa jest do gramy, druga połowa to słownictwo.
To taki klasyczny podręcznik w przygotowaniach do CAE/CPE. Ja się go przerobi
ale obie części (gramatykę i słownictwo), to żeby przestało Ci się wydawać, ze coś umiesz warto sięgnąć po podręcznik: http://chomikuj.pl/necia9/English/Grammar/Side*2c+Wellman
A poza tym dobry podręcznik kursowy do CAE - Polecam: Objective, Upstream,
Advanced Expert CAE. Gold jest za łatwy - zwlascza jeśli mierzysz w "A". No i oczywiście testy z lat ubiegłych.