naprawdę dobre podręczniki do CPE

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo proszę o radę:
w grudniu zdawałam CAE, przygotowywałam się na podst. Leo Jones"New Cambridge...", a także "Objective CAE". Po egzaminie miałam jednak wrażenie, że zadania na CAE, teksty itd. były dużo trudniejsze niż w ww. pozycjach.
Obecnie uczę się do CPE, korzystam z CPE Use of English V. Evans, zdają sobie sprawę, że jedna książka to za mało, dlatego proszę o pomoc:jakie podręczniki nie odbiegają poziomem od CPE?
Past Papers, CPE Test Builder, Pass Key,Thomson Exam Essentials CPE.
Objective CPE i Upstream też jest dość dobre.
Sama uczę angielskiego,w tym roku odświeżam swój własny certyfikat ( już oo tym na forum pisałam, taki mam nawyki dzięki temu mam zmiany w certyfikatach i wiedzę o książkach do nich w miarę na bieżąco) więc w razie czego pytaj.A CPE, moim zdaniem wymaga sporego osłuchania i oczytania.Zdanie go zaraz po CAE może być bardzo trudne.Ale jak ktoś jest wyjątkowo uzdolniony i dużo pracuje to jest to możliwe.
A Leo Jonesa do Proficiency to bym sobie podarowała, zdecydowanie za prosty podręcznik.Jego książek używam jedynie do poziomu FCE, i to starszych wydań bo są lepsze.Powyżej tego poziomu są za proste.
Z past papers choćby część 4 jest dość trudna i adekwatna do rzeczywistego poziomu egzaminu.I weź pod uwagę ,że inne są wymogi co do writingów niż na CAE.I nie chodzi tylko o ilość słów.
dzięki za radę. Na przygotowanie do CPE dałam sobie około 2 lat, biorąc pod uwagę dysleksję, która trochę spowalnia zdolność jarzenia, fakt, że uczę się sama oraz to, że CAE poszedł mi nie ciekawie( C ).Czy mogłabyś mi wyjaśnić, co miałaś na myśli pisząć o innych wymogach na writingu?
Wymaga się trochę innej składni i dużo trudniejszego słownictwa.
Jak masz dysleksję to polecam programy do nauki słówek z supermemo na poziom CAE,u dyslektyków to pomaga. Polecam też program do nauki idioms i phrasal verbs, łatwiej się utrwala.
Do słówek mogę Polecić-Mark Skipper, Advanced Grammar and Vocabulary.
113086-w razie czego pod tym numerem znajdziesz mnie na gg
Po prostu sciągnij sobie wszystko do CPE jak leci. I sama wybierz. Podręczniki, audio, testy i zestawy egzaminacyjne tzw. sample papers. Dzięki tym ostatnim będziesz wiedziała, co jeszcze musisz doszlifować i które podręczniki są dla Ciebie najlepsze. Nie ma (z pewnymi wyjątkami)złych podręczników, są tylko źle dobrane:P

poszukaj w necie, albo zobacz u mnie na chomiku
http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=LadyLonely
Nie ma (z pewnymi
>wyjątkami)złych podręczników, są tylko źle dobrane:P
I właśnie dlatego ściąganie wszystkiego jak leci ma niewielki sens.
Ma sens, ja tak robię...wybieram podręczniki "pod osobę", a nie lecę na jednej przez wiele lat. W ten sposób uczyłam i przygotowywałam do egzaminów już wiele osób.
Chyba, że mówimy o bardzo młodej lub niedoświadczonej osobie, która nie umie nic sama wybrać. Trzeba sprawdzić, czego się nie wie. Takie jest moje zdanie.
thanks a lot
>Chyba, że mówimy o bardzo młodej lub niedoświadczonej osobie, która
>nie umie nic sama wybrać.
Mylisz pojęcia.Dobieranie materiału przez nauczyciela pod ucznia to co innego niż zbieranie różnych materiałów na ślepo przez osobę uczącą się samodzielnie.
A wątek założyła osoba która nie bardzo sama wie czego szuka,czego jeszcze nie wie i jakie materiały są do tego celu najlepsze.Wiek ma tu mniejsze znaczenie niż warunki nauki, czyli zamiar nauki samodzielnej i fakt braku orientacji w zawartości innych książek dostępnych obecnie na rynku.A ktoś kto uczy i korzysta z wielu książek ma pewne porównanie i zna typowe braki jaki zdarzają się jeszcze na tym poziomie.Optymalne byłoby dobranie książek pod tą, konkretną osobę ale za pomocą medium jakim jest forum internetowe nie jest to możliwe,można najwyżej zasugerować jakie materiały są najprzystępniejsze dla osób uczących się samodzielnie i sprawdzają się najlepiej w większości uczących się.A wierz mi wiele osób ma problem z oceną swoich umiejętności, więc sugerowanie by ta osoba sama zdecydowała czego nie wie niewiele jej pomoże.
Witam. Przymierzam się do zakupu podręczników Cambridge University Press. Jednak nie mogę nigdzie znaleźć wymienionego przez Ciebie Past Papers. Proszę o dokładniejszy opis tej pozycji. Konkretnie chodzi mi o poziom CAE i CPE.
Jakie jest hasło do tego chomika LadyLonely ?
A co sądzicie o Masterclass Proficiency, wyd. Oxford? Chodzi mi szczególnie o gramatykę/konstrukcje, nie o listeningi, które są tam za łatwe, oraz także nie o writingi, z których jestem zadowolona.

Używam obecnie tego na zajęciach i jestem zadowolona, ale mam takie wrażenie... że jest wybiórcza. Przerabia zagadnienia szczegółowo, ale jest ich za mało.

I co polecilibyście, jeśli chodzi o ćwiczenie słuchań? Jaką książkę?
Masterclass jest w porządku, obecnie przerabiam podręcznik i raczej spełnia moje oczekiwania choć rzeczywiście listeningi mogłyby być troszkę bardziej podchwytliwe ;)

Inną kwestią jest to, że niestety jest tam za mało testów i powtórek (niestety workbook też nie ma się czym pochwalić), więc warto rozejrzeć się też za jakas pomoca w formie testów. Na szczęście jest ich sporo na rynku. Co do testów z listeningu świetną pozycją są na przykład 2-częsciowe testy słynnej V. Evans :) Bodajże z fioletową lub niebieską okładką. No i słuchanie BBC lub czegoś podobnego też będzie pomocne.
Witam! Chciałbym się z Tobą wymienić materiałami do angielskiego z Twojego chomika.
Mam do zaoferowania AUDIOBOOKI: Sherlocki Holmesy - prawie wszystko czytane przez aktorów + tekst w wordzie. Terry Pratchet "Colour of Magic", Hithchikers Guide to the galaxy - z BBC.
Temat przeniesiony do archwium.