ILETS

Temat przeniesiony do archwium.
Jak się ma egzamin IELTS do popularnych FCE/CAE/PCE. Chodzi mi o wszystko, np tzw. stopień uznania (coś w rodzaju prestiżu), znajomość, popularność, trudność. Chcę zdać egzamin by dostać dobrą pracę, zarówno w Polsce jak i za granicą.
Jesłi chodzi o uznawalność to z tego co wiem IELTS upoważnia do uznania kwalifikacji zawodowych w przypadku emigracji oraz do wstępu na wyższe uczelnie w UK, niektórych uniwersytetach USA np. w Californi, w Australii, nieupoważnia jednak w Polsce do uczenia języka angielskiego, mimo, iż jest to takze egzamin cambridge, poza tym podobnie jak FCE,CAE i CPE jest uznawany przez instytucje takiej jak MSZ, czy kiedy chcesz zrobic licencję przewodnika, nie za duzo wiem o przekładalnosci punktów nawet sie pytałam kogos tu na forum, na tyle na ile jestem świadoma to 6.5 to odpowiednik CAE, 7.0 i wyżej to odpowiednik CPE, ale z własnego doświadczenia wiem, ze chociaż mam zdanego na 7.5 to jak zobaczyłam CPE to się wystraszyłam, po prostu są to zupełnie inne egzaminy, tu na stronie podne są jakieś informacje na temat uznawalnosci tych egzaminó w Polsce pozdrawiam muszka
IELTS upoważnia do uznania kwalifikacji zawodowych w przypadku emigracji - tu bym sie klocila - IELTS jest egzaminem czysto imigracyjnym - tzn. okresla na jakim poziomie jest twoja komunikatywnosc jez. angielskiego. Od okreslania kwalifikacji zawodowych sa raczek powolane do tego instytucje... O ile pamietam to jakis czas temu mozna bylo nie zdawac IELTS jesli sie mialo Proficiency (nie starszy niz dwa lata).
IELTS jednakowoz od tych bardziej popularnych egzaminow typu FCE, Advance itp rozni sie tym ze nie zawiera czesci gramatycznej, tzn. zawiera tylko:
* listening
*reading
*writing
*speaking.
Dla zainteroswanych podam opis punktacji IELTS:
BAND 9 EXPERT USER - Has fully operational command of the language: appropriate, accurate and fluent with complete understanding.
BAND 8 VERY GOOD USER - Has fully operational command of the language with only occasional unsystematic inaccruracies and inappropriacies. Misunderstandings may occur in unfamiliar situations. Handles complex detailed argumentation well.
BAND 7 GOOD USER - Has operational command of the language, though with occasional inaccuracies, inappropriacies and misunderstandings in some situations. Generally handles complex language well and understands detailed reasoning.
BAND 6 COMPETENT USER - Has generally effective command of the language despite some inaccuracies, inapprociacies and misunderstandings. Can use and understand fairly complex language, particularly in familiar situations.
BAND 5 MODEST USER - Has partial command of the language, coping with overall meaning in most situations, though is likely to make many mistakes. Should be able to handle basic communication in own field.
BAND 4 LIMITED USER - Basic competence is limited to familiar situations. Has frequent problems in uderstanding and expression. Is not able to use complex language.
BAND 3 EXTREMELY LIMITED USER - Conveys and understands only general meaning in very familiar situations. Frequent breakdowns in communication occur.
BAND 2 INTERMITTENT USER - No real communication is possible except for the most basic information using isolated words or short formulae in familiar situations and to meet immediate needs. Has great difficulty understanding spoken and written English.
BAND 1 NON USER - Essentially has no ability to use the language beyond possibly a few isolated words.
BAND 0 DID NOT ATTEMPT THE TEST - No assessable information provided.

No i to na tyle.
Pozdrawiam
Kasiulek
Na pewnym forum znalazłam:
\"Hi,
IELTS results are reported in nine Bands, from Band 1 (Non-User) to Band 9 (Expert User).
Band 6 is equivalent to a B at FCE. That\'s the only official equivalence. Sort it out for the other bands and marks yourself.
Regards,
Minerva\"

Sama się nie wypowiem, bo o IELTS nie mam pojęcia....
Okarynka a czy mogłabyś mi powiedzieć gdzie znalazłaś to forum? Byłabym Ci bardzo wdzięczna
muszka
hej czy ktos moze mi poradzic czy lepiej zdawac Advance czy TOEFL?co bardziej jest uznawalne ?i czemu MSZ nie uznaje TOEFLa?
To zależy od tego czy chcesz się wiazać z Polską (tu większą uznawalność ma Advance), czy np. z USA gdzie najważniejszy jest TOEFL
Zawsze najlepiej dowiedzieć się w instytucji/firmie, do której potrzebne są dane kwalifikacje językowe, jakiego egzaminu wymaga. Jeśli chce się zdawać egzamin po prostu po to, aby mieć potwierdzone na piśmie kwalifikacje językowe, a nie ma się żadnego konkretnego celu na myśli, lepiej zdać egzamin, który daje dyplom bezterminowy (jak większość egzaminów Cambridge), natomiast jeśli ktoś ubiega się o stypendium lub pracę zagranicą, zazwyczaj proszony jest o zdanie IELTSa czy TOEFLa, bo to test szybko sprawdzający umiejętności językowe. W przypadku obydwu egzaminów wyniki są ważne 2 lata.

O uznawalności IELTSa można dowiedzieć sięw szczegółach na stronie internetowej IELTSa: http://www.ielts.org/recognition.cfm

Pozdrawiam,
Monika Chilewicz
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe