po co zdawać egzaminy cambridge?

Temat przeniesiony do archwium.
Skoro nie są one respektowane na uniwersytetach brytyjskich, zachodzi pytanie po co właściwie je zdawać? Co mi zagwarantują? Za granicą są znacznie mniej popularne niż w Polsce, tutaj rozmowa kwalifikacyjna sprawdzi moją znajomość języka,... Zastanawiam się, czy w ogóle jest sens wydawać pieniądze na egzamin (mam podchodzić do CAE w sesji letniej). Pozdrawiam
Mylisz się, te egzaminy są uznawane przez uczelnie brytyjskie (tylko niektóre uznają od CPE). Poza tym, takie coś zawsze może się przydać, np. jeśli będziesz chciał udzielać korepetycji, a nie jesteś anglistą (trochę wydumany przykład, ale cóż ;) ).
tylko ile trzeba udzielac tych korepetycji, zeby sie zwrocil egzamin ;)
NIe tak znowu duzo;)

Jak ktos chce udzielac korkow i z tego sie utrzymywac, i bierze bardzo niska stawke, czy;li min 25zl/godz to jakis tydzien pracy.

PZdr,
KOciamama.
nie prawda, wiekszosc brytyjskich uniwersytetow wymaga IELTSa
niestety, na większości, na które patrzyłam chcą TELCa albo częściej IELTSa (na min 7,0). Dziwi mnie TELC bo podobno ma niższy poziom.

A jeszcze jedno pytanie; czy majÄ…c studia pedagogiczne w innym kierunku i CAE ma siÄ™ uprawnienia do nauczania np w szkole?
Zwracam honor ;)
Rzeczywiście, wymagają IELTSa, ale mi się udało wykupić kombinacją CAE+TOEFL, dlatego sądziłam, że czasem odpuszczają.
Temat przeniesiony do archwium.