TELC

Temat przeniesiony do archwium.
Drogie forumowiczki i forumowicze (fajnie brzmi ;). Co sądzicie o egzaminach TELC podchodził ktoś juz do nich ? Czym one się różnią np. od FCE, ZD, CILS, DALF itd ? Czy certyfikaty TELC są też sprawdzane przez jakieś zagraniczne Uniwersytety ? Czy są sprawdzane w Polsce ?

Pozdrawiam wszystkich i życze zdania każdego nawet najtrudniejszego certyfikatu :)))
Zdawalam TELC , test oceniany jest gdzies w niemczech a czesc ustana przez 2 egzaminatorow na miejscu. Czym sie roznia ? Najlepiej jak przejzysz testy przykladowe. Sa nastawiaone bardziej na zdolnosc komunikacji niz znajomosc zagadnien gramatycznych. Maja one jak mi sie wydaje mniejsza uznawalnosc ale pewnie latwiej je zdac:)
ja zdawałam w prawdzie b1 english for business ale spodziewała sie czegoś trudniejszego zdałam na 90 %. pozdrawiam
Hmmm, nie chcę przygnębiać tych, którzy ten egzamin zdali (a jest ktos taki kto nie zdał) ale te egzaminy są tworem małej firemki w Niemczech, która myśli, że może tworzyć dobre testy.
TELC ostatnio tak podpadł w Polsce, że cofnięto mianowania urzędników, którzy się nimi chwalili, jednym słowem nie polecam.
Jeśli chodzi o uznawalność, niestety kolejny zawód i rozczarowanie, bo sięga zera. Na ten teścik złapało się kilka kiepskich uczelni i się teraz z tego wycofują.
Jeśli wybieracie się na studia - zalecam tylko i wyłącznie TOEFL (www.ets.org/toefl). Największa uznawalność na świecie.

« 

Pomoc językowa