TELAS 2007 - czego można sie spodziewać???

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Mam pytanie do ludzi, którzy kiedykolwiek próbowali swoich sił w egzaminie TELAS, który uprawnia do studiowania na Uniwerku w Luton. Wiem, że są tam 2 krótkie eseje do napisania, ćwiczenia gramatyczne, transformacja zdań i słowotwórstwo.
Chciałbym wiedzieć konkretniej, np. Jaki były przykładowe tematy tych esejów itp.
Jak oceniacie ten egzamin?? Czy można go porównać do naszej rozszerzonej matury, czy raczej jest trudniejszy???
Czy 2 godziny na to wszystko to nie za mało czasu?? Jakie możecie dać rady?? Na co kłaść szczególny nacisk pisząc ten exam??
Kto z was go zdał i udało mu się dostać na Uniwerek w Luton?? Jeśli tak to ile mieliście % ??
I jeszcze kto z was ma zamiar zdawać go w tym roku???
Pozdrawiam!
Czyli albo nikt nie zdaje TELASA i nie stara się o studia w Luton???
Dobra, juz mniejsza o exam....ale jesli czytaja to jacys studenci z Luton...to prosze o jakas w miare rzetalna opinie, jak tam jest, bo im wiecej wiem, tym mniej obawiam sie tego wyjazdu :)
cześć :)
ja mam zamiar studiować w Luton i też przymierzam sie do TELASa Niestety również nie bardzo sie orientuje czego mam sie na egzaminie spodziewać. Skoro jednak jest nas dwoje może jakoś do tego dojedziemy :) zostawiam numer [gg] Jeżeli czegoś sie dowiesz albo będziesz chciał pogadać(np o Luton:)) napisz
pozdrawiam :*
Ja tez mam zamiar startowac do luton i tez mam malo info na ten temat, ale staram sie wyslac aplikacje jescze w tym tygodniu i przystopic do telasa 4czerwca w krakowie. JAk macie juz wiecej info to dajcie znac!!! Na gg jestem rzadko, przewaznie w weekendy ok22.00, ale wyslijcie jakas wiadomosc to napewno odpisze!!
pozdrrrrr!!!
[gg]
mail: [email]
hey tez bede probowala zdac exam w kraku 4.06. dajcie znac jak sie dowiecie dokladniej jak wyglada!! ja slyszalam tylko ze jest troszke trudniejszy od matury rozszerz. moje [gg]
cu!!! good luck!!!
egzamin nie jest bardzo trudny (FCE/CAE). na poczatku 2 teksty do przeczytania: do pierwszego sa pytania, w drugim zostaly wyciete fragmenty, ktore trzeba spowrotem dopasowac. nastepne zadanie to czesc transformacyjna (ok 10 zdan) i czesc leksykalna (ok 40 slow A,B,C, or D). Na koncu do napisania 2 taksty, np o plusach i minusach posiadania auta na studiach, lub o przydatnosci technologii informatycznej w zyciu studenta. czesc pisemna warta jest 30% calej oceny wiec warto sie przylozyc. na napisanie testu jest 120 minut.
powodzenia,

PS. co chcecia studiowac? ja tez sie zastanawiam nad studiami, egzamin niedawno zdalem.
jak cos to piszcie, e-mail: [email]

pozdrawiam
Hej ruru i robson! JA tez zdaje Telasa 4VI i mama niezlego stresa:/ Z tego co pisales to jest on podobny do matury rozsz tylko duzo wiecej materialu i malo czasu:/// JAk mozesz to daj znac jak Ci sie udalo zdac i ogolnie jakie masz odczucia o tym examie.
Ja mysle w Luton probowac dostac sie na BA English Studies with TEAFL (nie wiem jednak czy to nie zbyt wysokie progi na moje nogi:???)
Chetnie pogadam o studying in England, bo razem zawsze razniej :) (moje dane juz pisalem wczesniej)
Powodzenia ruru w poniedzialek:D
rzeszowianin;p
ogolnie egzamin nie byl trudny (ale to moje odczucia). moim zdaniem nie ma sie czego bac, a co do czasu to te 120 minut wystarcza w zupelnosci i nie trzeba sie bardzo spieszyc. ten Twoj kierunek to troche tak jak nasza anglistyka w polsce, wiec moze byc ciekawie. ja mam zamiar studiowac Applied Psychology:)
pozdrawiam i dajcie znac jak Wam poszlo.
No i po TELASIE!! Mam juz wynik: 3b ;/ Czyli nie wystarczajacy;(, ale i tak myslalem, ze bedzie gozej.. I co tu teraz robic?? Zdecydowac sie na 4lata w Angli?, podejsc jeszcze raz do TELASA we wrzesniu na Uni?? nie mam pojecia;)..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia za granicą