SAT, GPA Prosze o odpowiedz!!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Mam pytanie poniewaz chce wyjechac na studia do USA na stypendium sportowe uczelnie ktora proponuje mi stypendium kaze mi przeslac swiadectwa ukonczenia gimnazjum oraz z trzech lat liceum w celu obliczenia GPA oraz przedstawienia progu punktowego na egzaminie SAT. Jednak nie wiem jak jest obliczana ta srednia czy ktos moze wie ?? Czy brane jest tylko pod uwage ostatni rok szkolny czy tez jakos sumuja wszsytkie lata??
Porsze o odpowiedz
GPA to średni wynik uzyskany w danym roku wyliczany ze wszystkich dotychczasowych lat nauki i podzielony przez ilość tych lat.Po krótce-liczą oceny ze wszystkich lat,nie liczą ocen religii (chyba,że to prywatna uczelnia katolicka) i wyliczają przeciętną średnią w przeliczeniu na rok nauki.
Najlepiej wyślij im "official transcript of records" czyli oceny z wszystkich lat nauki i niech to sobie wyliczą.Bo czasem szkoły przypisują jeszcze różnym przedmiotom różne współczynniki i liczą średnią ważoną.
4 years of English
3 years of mathematics (Algebra I or higher)
2 years of natural/physical science (one must be a lab science)
1 year of additional English, math or science
2 years of social studies
4 years of additional core courses (from any area listed above, or from foreign language, nondoctrinal religion or philosophy)

czyli ze licza sobie srednia np. z 4lat angielskigo ?? jezeli tak to czy 2 lata nauki o spoleczenstwie to jak wybieraja najlepsze oceny ?? troszke nie rozumiem wiec licze na wyrozumialosc
pozdrawiam