Tutaj przesylam pare zestawow z pomorskiego i kujawsko pomorskiego bo okreg dla nas wlasnie jest taki TE DWA WOJEWODZTWA NIE TYLKO POMORSKIE ALE TEZ KUJAWSKO POM kolezanki koledzy jak macie zestawy wysylajcie!!!
1 scenka: Na obozie językowym kolega chce pożyczyć od Ciebie odtwarzacz mp3 w rozmowie z nim powiedz:
-jak uruchomić odtwarzacz
-jak zmieniać w nim utwory
-kiedy należy zmienić baterię
2 scenka: Niedawno odwiedziła cię rodzina z zagranicy.w rozmowie z koleżanką opowiedz:
-jak przebiegła wizyta
-jakie polskie zabytki im pokazaliście
-jaką sprawili wam niespodziankę
3: Twój współlokator ciągle je mrożone jedzenie, co tobie się nie podoba. w rozmowie z nim:
-wyraź niechęć do ponownego jedzenia mrożonej pizzy z mikrofalówki
-nie zgódź się z jego argumentami podając swoje
-zaproponuj inne rozwiązanie
OBRAZEK: jakiś ziomek w powietrzu na rowerze, pod nim ludzie a z tyłu las i namioty ;) a pytania do obrazka:
1. dlaczego ci ludzie patrzą na tego człowieka?
2. czy próbowałeś kiedyś uprawiać jakiś sport ekstremalny?
Zdawałam dzisiaj podstawe:
1.Jesteś chora idziesz do lekarza
- podaj objawy choroby
-podaj przebieg choroby (bez sensu to drugie)
-zapytaj czy musisz sie leczyc w szpitalu
2. Relacja. Byłaś na koncercie opowiedz:
-jak został zorganizowany
-reakcje ludzi
-i cośtam jeszcze razz
3. Twoja kumpela cały dzien siedzi przy kompie
-wyciągnij ją na dwór zeby poznała Twoich znajomych i Twoje miasto
-podaj argumenty na jej wypowiedz
-wymysl kompromis
Obrazek:
parka wyszła z własnego ślubu,pelno gosci,biale gołebie leciały. Miałam jeszcze powiedzieć jak u nas wygląda ślub (w Polsce) to powiedzialam,ze jest uroczystość w kościele i potem cała noc piją alkohol i jedzą dużo ciasta
Hej, ja właśnie dziś zdawałam ustną z angielskiego Jestem z woj pomorskiego i wylosowałam zestaw nr 6 :
Uzyskiwanie i udzielanie informacji: Jestem w biurze turystycznym i intereseuje mnie lot z Nowego Yorku do Los Angeles 1)ile kosztuja bilety 2)o której jest samolot 3) rezerwacja miejsca w jakims terminie
Relacjonowanie wydarzen: Opowiadam o wystawie na której byłam: 1) gdzie i kiedy była ta wystawa 2)co tam było 3) co mówił artysta
Negocjowanie: mam dwa bilety do filharmoni i zapraszam kolezanke która miała isc ze znajomymi do pubu 1)zapytaj sie czy pojdzie z toba 2) nie zgodz sie z jej opinia 3) rozwiazanie kompropmisowe
Obrazek: mezczynza i kobieta sa w kuchni, ona przygotowuje jakies jedzenie a on jej cos podaje 1) czy wygądaja na szczesliwych 2) jakie role pełni kobieta i facet w rodzinie
zestaw nr 33 woj, Pomorskie
Dzwonisz do hotelu, zapytaj sie o:
-mozliwosc rezerwacji hotelu dla 4 osob.
-cene tego hotelu dla 4 ludzi
-mozliwosc wynajecia sprzetu narciarskiego
Opiekowales sie dzieckiem znajomych, ktore zachorowało:
-powiedz kiedy dziecko zle sie poczuło
-co mu dolegało
-dlaczego zabrałes go do szpitala
Twoja sasiadka skarży sie, ze za glosno sluchasz muzyki:
-powiedz dlaczego słuchasz tak glosno muzyki
-nie zgódź sie z jej argumentami
-zaproponuj kompromisowe rozwiazanie
Obrazek:
tłum ludzi, dzieci i dorośli gapia sie na cos, prawdopodobnie sa na jakims stadionie(koncert albo jakies przedstawienie)
pytania:
-na co oni patrza?
-czy ludzie sa bezpieczni tam? uzasadnij odpowiedz
Woj. pomorskie
zestaw 14
1 rozmowka
Chcesz zarezerwowac pokoj w hotelu Both.
-mówisz od kiedy do kiedy chcesz tam mieszkac
-jakie sa twoje wymagania odnosnie pokoju
-i ..[nie pamietam ]
2 rozmowka
znalazles psa:
-w jakich okolicznosciach
-w jakim byl stanie
-jak sie nim opiekujesz
3rozmowka
chcesz podjac prace w pubie twoja kolezanka sie nie zgadza
-udowdnij, ze to praca dla ciebie
-odperzyj jej argumenty
-ona proponuje ci prace, na ktora ostatecznie sie zgadzasz
obrazek:
4 dzieci robi ciasto. Na stole miska, maka, mleko, jajka. ogolny balagan na stole dwojka dzieci patrzy a dwojka starszych robi to ciasto;]. pytania do obrazka to : skad wiesz, ze oni robia ciasto? i jakie jest twoje ulubione naczynie- troche bezsens
ale 60% jest ;]