IELTS a CAE

Temat przeniesiony do archwium.
Yo! Jestem teraz na poziomie tak 70-75% FCE, ale marzy mi się IELTS na 8. Co powinienem robić? Czy na razie zapisać się na kurs FCE/CAE i jak dostanę CAE zacząć robić IELTS, czy może już zapisać się na kurs IELTS -> tylko że trochę potrwa, jak osiągnę ten poziom. :)) Samemu to już w ogóle nie wiem jak skoczyć na taki poziom. Pomóżcie. :)) Cheers!
Możesz uczyć się od razu pod IELTS korzystając z książek do IELTS i CAE.
Polecam dobry kurs one -to-one czyli naukę indywidualną pod okiem dobrego nauczyciela.Szczególnie jeśli zależy ci na szybkich postępach w nauce.
Nauka w grupie często skutkuje utknięciem na poziomie pre-FCE na długi czas.
A skoczyć można tylko ciężką pracą.
Ok, thx. A jakbym chciał już się ustawić na IELTS, to jak najlepiej zrobić przy tak niskim poziomie? Już cały czas pod tym kątem i pójdzie? Albo na dłuższy kurs, czy indywidualny tutor?

BTW, czy zarys CAE i IELTS jest podobny, czy strasznie się różnią? Jak Waszym zdaniem? Jak się przygotowujecie do tego? Cheers!
Na IELTS dobrze uczyć się z książek do IELTS, najlepiej pod kątem pułapu punktowego jaki chcielibyśmy osiągnąć na egzaminie.Najlepiej uczyć się indywidualnie lub w małej grupie uczącej się właśnie do tego egzaminu.
A różnica jest kolosalna bo IELTS ma szerszy zakres punktowy niż CAE i wymaga więcej specyficznych umiejętności akademickich, takich jak np. opisywanie wykresów,pisanie streszczeń (na CAE tego nie ma , jest dopiero na CPE).
Także od początku uczyłabym się pod IELTS, uzupełniając tylko książkami do CAE bo tak wzbogacisz słownictwo i poprawisz listening
Tylko mi nie chodzi o taki IELTS akademicki, a raczej taki do pracy po studiach -> to jest jakaś różnica?

A i jezcze -> TOEFL jest podobny do IELTS, co?

Thx4all.
Gorkin, a czy wiesz, że wynik egzaminu IELTS jest ważny przez 2 lata? Więc jeśli dyplom językowy nie będzie ci potrzebny już-zaraz-teraz, to nie ma sensu zdawać IELTS. IELTS zdaje się, jeśli konieczny, np. żeby uzyskać wizę imigracyjną (Australia, Kanada), albo żeby podjąć studia w kraju anglojęzycznym. Zdawania IELTS dla papierka rozmija się z celem.
Onamor ma rację. Jesli nie potrzebny Ci ten egzamin do studiów, to lepiej poucz się i zdaj CAE, który jest wazny bezterminowo.
Wejdź np. na stronę British Council i poczytaj sobie.
Temat przeniesiony do archwium.