od jakiego egzaminu zacząć żeby móc uczyć angielsk

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym w przyszłości nauczać języka angielskiego. Wiem, że żeby uczyć w szkole trzeba zdać przynajmniej egzamin CAE, ( wiem, że jest to jeden z warunków, które trzeba spełnić). Chcę zacząć od przygotowania się do FC lub LTE. Moja znajomość języka jest aktualnie na poziomie B2. Wolałabym się przygotowywać do LTE niż do FCE, ponieważ na LTE skupia się na praktycznej nauce języka a nie na wyjątkach gramatycznych jak na FCE. Jaką drogę najelpiej wybrać by w przyszłości móc uczyć języka ? Czy po LTE będzie mi trudniej zdać CAE niż gdybym przygotowywała się do FC ?
Filologia nauczycielska, licencjat, celta i delta - to są dyplomy, które dadzą ci możliwość uczenia. Samo CAE nie wystarczy. Fakt, wymagania zmieniają się w zależności od szkoły, ale ostatnio wymagania klientów też rosną. A i wsród anglistów konkurencja coraz większa. Ogólnie rzecz biorąc, w państwowej bez przygotowania pedagogicznego nie masz szans, w językowej raczej też nie (chyba że w bylejakiej i za grosze).
LTE też nie daje uprawnień do nauczania, w dodatku w PL jest mało znany.
Jeśli chcesz uczyć, to zabierz się za ten egzamin, który jest bardziej popularny, bo to ci da dodatkowe doświadczenie.
FCE zdane na a lub b uprawnia do nauczania klas 1-3 podstawówki
Samo FCE do niczego nie uprawnia.
samo nie ale wykształcenie wyższe plus FCE(a lub b) + przygotowanie pedagogiczne juz tak. Tak tylko podalem jako ciekawostke, ze nawet fce uprawnia do nauczania(tylko podstawowka).
Chyba że tak:) Przy czym to wyższe, o ile dobrze pamiętam, musi dawać uprawnienia do uczenia wczesnoszkolnego.
Dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że samo FCE niewiele mi da, ale od czegoś trzeba zacząć. Nie chce zdawać egzaminu FCE, tylko chodzić na kurs przygotowawczy, gdy już będę na poziomie FCE zapisze się na CAE. Chodziło mi o to na jaki kurs się zapisać żeby od początku zdobywać odpowiednią wiedzę i umiejętności językowe, które w przyszłości przydadzą się przy zdawaniu trudniejszych egzaminów, które to natomiast pozwolą mi na opanowanie języka w takim stopniu żebym mogła sama uczyć. Trochę zamotałam, ale mam nadzieję, że skojarzycie o co chodzi :).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie