egzaminy cambridge

Temat przeniesiony do archwium.
czy myslicie, ze egzaminy FCE i CAE naprawde sprawdzają znajomość języka ? Znam mnostwo osób, ktore egzaminu nie zdaly, natomiast poziom ich angielskiego jest wysoki.
No dobra, sama jestem taka osoba, i niestety musze stwierdzic, ze wymagania egzaminacyjne sa nieco bzdurne, poniewaz w potocznym i codziennym uzyciu języka malo przydatne.
No a co Wy o tym myslicie?
Ja np mówię słabo. Dogadam się , ale płynności mi nieco brak. Albo wymagam od siebie za wiele ?
Wyćwiczyłam readingi, wyuczyłam sie gramatyki, frazale itp. Bardzo duzo piszę- listy do znajomych, więc poćwiczyłam te dziwniejsze formalne cudeńka. Nawet na pamięć niektóre ładniejsze zwroty, których juz dziś nie powtórzę. Zdałam na A. Wiem, że jeszcze duzo muszę się uczyć. Ale na TEN dzien ta wiedza wystarczyła.
skończcie już z tymi pytaniami...rany a jaki ma być ten egzamin?? napisałaś że wymagania są bzdurne tak?? to jak go sobie wyobrażasz ? chętnie posłucham. ten egzamin musi taki być bo gdyby były tylko rzeczy używane na codzień czyli speaking i ewentualnie writing to zdawalność byłaby za duża i ten egzamin nie miałby takiej renomy jaką ma. Co prawda jestem dopiero po FCE, ale łatwo było mi zauważyć jak mój angielski poszedł w góre w czasie przygotowań. To chociażby udowadnia mi że wałkowanie tych "bzdurnych" ćwiczeń naprawde ma sens.
no własnie. Ja mówie płynnie, pisanie mam totalnie na bakier (bo nie potrzebuje w zyciu codziennym), gramatyke jako taka znam dobrze, ale nie mialam serca do językowych "cudeniek" jakich wymagaja na egzaminie. Kiedys jak zaczelam mowic bardzo poprawnym angielskim, pani angielka zdziwila sie i powiedziala "a po co ty tak mowisz? my nie uzywamy takiego jezyka"
Jaka konkluzja? Papierek wcale nie jest w tym przypadku wyznacznikiem umiejetnosci. Bo wiedze jak najbardziej sprawdza, ale jej zastosowanie ma sie nijak do rzeczywistosci.
Agatka, najbardziej mierzi mnie fakt, ze brak tych papierkow niezmiernie utrudnia zycie, natomiast wiedza wymagana - wcale nie ulatwia.
easy.
wlasciwie to chodzi mi raczej o poziom od advanced w gore
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa