Obawiam sie, zę na to pytanie nikt wam dziś precyzyjnie nie jest w stanie odpowiedzieć. Podawane przy zapisie daty to jedynie ramy czasowe, w których we wszyskich ośrodkach egzaminacyjnych muszą odbyc się wszystkie części egzaminu. Jedynie daty trzech czesci pisemnych są podawane z góry przed zapisem. Termin speakingu i listeningu wyzanczane są dopiero po zakończeniu rejestracji i po zorientowaniu się w liczbie chętnych w danej sesji.
Nie wiem, jak to wygląda w innych osrodkach, mogę wam powiedziec, jak to rozwiązują w Katowicach. Otóż zarówno speaking, jak i listetning prawie zawsze odbywaja się w którąś sobotę lub w niedzielę, tak by większości osoób nie kolidowalo to z tygodniowymi zajęciami (choć podbno niektórzy zdają tez w piatek, zwłaszcza w czercu, gdy jest sporo więcej kandytatów).
Na przykład Rozkład mojej sesji grudzień 2002 (CAE) wygladał następująco: 7.12 sobota godz 9.15 - speaking, 8.12.niedziela godz 11- listening , 11.12 sroda od 9.00 - czesci pisemne.
Przyporzadkowanie terminów osobom zdającym jest z reguły całkowicie mechaniczne, to znaczy według numerów kandydatów. Jeśli chodzi o listening, to co godzinę zdaje ok. 60 osób - np. 3 grupu po 20 osób w trzech salach - godz 10, 11, 12, 13 i tak dalej, np kandydaci o numerach od 5050 do 5070 o 10 w sali nr 5 itp.
Również na speaking zdający zapraszani są mniej więcej według kolejności zapisów. W zaleznosci od liczby pracujacych w danym dniu komisji obsługiwanych jest ok. 8 osób na piętnaści minut - 9.00, natępna ósemka 9.15, potem 9,30 i tak co 15 minut. Jest bardzo prawdopodobne, że będziecie zdawać razem z osobą mająca numer przed lub tuż za waszym.
Nie słyszam o przypadku, by ktoś zdawał kilka czesci w jednym dniu ( wylączając tu 3 części piemne, które zawsze zdaje sie razem)
Niestety o dokładnych terminach i godzinach zostanie poinformowani listownie, dopiero na mniej więcej miesiac przed pierwsza częścią. Od tych terminów raczej nie ma odwołania.Są ostateczne - to wy musicie się dostosować.
Zauważyłam także tendencje, by najpierw egzaminować chętnych z poziomu CPE, potem CAE, a na końcu FCE. Sądzę więc, że majowe terminy dotyczyc mogą raczej kandydatów na profa. Wszyscy moi znajomi zdający FCE lub CAE (powtarzam, ze dotyczy to tylko Katowic) wszyskie części zdawali dopiero w czerwcu.
Powodzenia !