czy lektury sa konieczne?

Temat przeniesiony do archwium.
W tegorocznej sesji letniej zalecono przeczytanie chyba pieciu lektur. W jaki sposob moze sie przydac ich znajomosc na egzaminie?
Może się przydać tylko i wyłącznie w częsci pt "writing". komponent ten składa się z 2ch częsci (wypracowan). Pierwszy jest obowiazkowy (czytaj: ten sam dla wszystkich, MUSISZ go napisac) i jest to report, article, letter (formal/informal) etc. NIE dotyczy on zadnej z lektur !! Przykladow na tego typu rzeczy jest mnostwo w kazdej porzadnej ksiazce do FCE.
Druga część egzaminu to 4 tematy wypracowan do wyboru (wybierasz JEDEN sposrod podanych). Kazdy jest inny, czyli pierwszy moze byc story, drugi article, trzeci report/letter etc (oczywiscie w dowolnej kolejnosci). Natomiast 4ty temat to temat odnosnie lektury.
Mam przed nosem akurat part 2:
ten 4ty punkt nazywa sie "bacground reading texts".

4.Bacground reading texts
Answer ONE of the following two questions based on your reading of one of the set books. Write the title of the book next to the question number box.
-either (a) describe the end of the story and say whether you expected the book to finish in that way.
-or (b) Which scene from the book would you choose to put on the cover? Give your reasons.

Jak mowie, jest to opcjonalne, czyli jesli nie chcesz, nie musisz czytac lektur. Ja np nigdy nie czytalam, wolalam napisac list lub artykul (lub cokolwiek innego).
wybor jednak nalezy do Ciebie:)
Dzięki wielkie za informacje, ale dla pewności przeczytam te książki. Przebrnęłam przez pierwszą. Cholernie nudna ;P
Czy możesz podać listę lektur wymaganych do FCE? Dziękuję i pozdrawiam.
https://www.ang.pl/fce.html

Zestaw lektur w roku 2005 to:

* Sara Paretsky, Deadlock (Oxford Bookworms Library) *
* Ghost Stories, retold by Rosemary Border (Oxford Bookworms Library) *
* Antony Hope, The Prisoner of Zenda (Penguin Readers or any other edition) *
* Jane Austen, Pride and Prejudice (Penguin Readers or any other edition) *
* George Orwell: 1984 (Penguin Readers or any other edition)

Lektury zaznaczone * były także na liście z 2004 roku.
Mam jeszcze pytanie: czy te lektury są w tzw. obniżonej wersji (domyślam się, że chodzi chyba o poziom 5)? Czy też w pełnej, oryginalnej wersji?
Czy ktoś to w ogóle wie? A może wystarczy czytać cokolwiek, byle po angielsku;)
nie, to nie są pełne wersje. penguin wydaje książki z uproszczonym tekstem.
większość lektur z tegorocznej sesji letniej (oraz zimowej) jest na poziomie 5, choć np. "1984" Orwella jest na czwartym...

pozdrawiam
Hm...A o co chodzi z tymi poziomami??? Czy moze mi ktos to wyjasnic??? Z gory wielkie dzieki:)) Pozdro:))
Wydawnictwo Longman ma na przykład następujące poziomy:
- lower intermediate: 1200 words
- intermediate: 1600 words
- upper intermediate: 2000 words
- advanced: 3000 words
- advanced full text: full text
Pozdr.
Ludzie nie przejmujcie sie tymi ksiazkami, jesli nie chcecie pisac wypracowania na ich temat(a nie warto) to nie warto sobie tez zawracac nimi głowy
Ale warto czytać te lektury, choćby po to, żeby poznać nowe słówka, zwroty itd. Może to być przecież element nauki do egzaminu.
Ale to tylko moje zdanie...
Zgadzam się z Tobą Mady. Myślę, że te lektury są podane w konkretnym celu. Zapewne chodzi o to, aby zdający znał pewne słownictwo, zwroty itd. A tak przy okazji, czy Ty zdawałaś już FCE?
a owszem, zdawałam, nawwet więcej - zdałam xD
To gratulacje:) Masz się z czego cieszyć. Ja natomiast jestem jeszcze przed egzaminem. Czy było bardzo ciężko? I jak długo się przygotowywałaś?
Pozdr.
Właściwie przygotowywałam się przez ostatni rok, mimo że chodzę już na angielski 7 lat. Egzamin przyszedł mi o tyle łatwo, o ile miałam świadomość, że rodzice wydali na niego sporo kasy i nie było już odwrotu :P

Pozdrawiam i życzę szczęścia na egzaminie :)
Nie zgodzę się z "brandy".Gdyby był konkretny cel,toby go podano.Trudno łapać słownictwo np.z Wuthering Hights (a było!), a treść zawiła jak makaron, a wątek niejasny,jak deklaracje w rządzie...I po co zmagać się z odpowiedziami w formie listu.Niewielu znam takich,a wygranych jeszcze mniej.A poziom wcale nie jest sugerowany jako uproszczony.Wręcz przeciwnie,najczęściej Cambridge ESOL zaznacza:any edition.Myślę,że książki czytać TAK,a cegły NIE. POzdrawiam. ***
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa