troche sie boje

Temat przeniesiony do archwium.
Egzamin mam dopiero za 2 lata,ale strasznie sie boje ze nie zdam....
Ucze sie od 7 lat angielskiego i swietnie go umiem,ale nadal boje sie ze moge nie zdac z writingu....Jestem kiepska w gramatyce...co innego Speaking lub Listening
z tego napewno zdam,ale Writing....
Jezeli sie uczysz od 7 lat,egzamin masz za dwa lata,to jestem pewien,ze zdasz:)Naprawde.Ja sie ucze angielskiego poltora roku,z czego uczeszczam(a wlasciwie juz koncze uczeszczac:) na 3-miesieczny kurs przygotowujacy do FCE i podchodze teraz w grudniu,egzamin mam za 3 tygodnie:)I albo zdam,albo nie:)A podchodze,bo zalozylem sie z kolezanka w wakacje,ze zdam w najblizszej sesji:)Naprawde nie boj sie,bo nie ma czego:)A writing nie jest az taki straszny(chyba),przynajmniej dla mnie:)Wystarczy odrobina praktyki:)
Pozdrawiam
Marcin
To ty jestes jakis geniusz jezykowy
Dzieki,ale na serio,wszyscy na kursie nas tak stresuja,a tak wogule to kompletnie nie rozumiem present perfect continius...a nauczycielnie chce wytlumaczyc tylko kaze kumpla co sami nie kapuja tego:(( moja kolezanka w tamtym roku nie podeszla do egzaminu PET poniewaz nabawila sie nerwicy i wyladowala w szpitalu:((
boje sie tego samego tym bardziej,ze w szkole strasznie na scigaja z nauka:((
to chcesz powiedziec ze po 7 latach nauki masz dopiero Present Perfect Continuous??? conajmniej dziwne. Ja ucze sie angielskiego na poważnie (prywatnie) 8 lat i czuje sie bardzo mocny w tym jezyku, zarówno gramatyce jak i readingu, listeningu i writtingu. Moim zdaniem nie ważne jest jak dlugo się uczysz tylko czy sie uczysz. Założe się że jak by ktoś się przyłożył to nauki to po 2-3 latach moze zdać spokojnie FCE na C lub B.
Więc skoro piszesz, ze bedziesz podchodzic do tego egzaminu za 2 lata to masz bardzo duzo czasu. Na twoim miejscu rozważyłbym możliwość zdawania CAE.
do mojego przedmówcy - nie wiesz czasem jaka z Ciebie samochwała
Laika,jesli znasz Present Perfect,wiesz kiedy go uzywac,to nie powinnas miec problemow z Present Perfect Cont.Przyklad,chyba nawet z Murphy\'ego.Wlasnie skonczylas malowac sufit.Pomalowalas go(czas Present Perf.)Ale MALOWALAS go (czas PP Continous),wiec powiesz I\'ve been painting...Ale jednak radze zajrzec do ksiazki do gramatyki,lepiej zrozumiesz i szybciej zapamietasz jak sama odnajdziesz co Cie interesuje...Tym bardziej,ze ja nie powinienem udzielac wskazowek jezykowych,gdyz nawet nie mam jeszcze FCE.Mam nadzieje,ze ktos lepiej obeznany na tej sy=tronie poprawi moj przyklad.A do Malgosi:uwierz mi,nie jestem zadnym geniuszem jezykowym,po prostu sie zawzialem:)
Pozdrawiam
Marcin
Temat przeniesiony do archwium.