OTO zbior tego co bylo na froum - licze ze te wersje egzaminu ktorych tutaj nie ma zostana dopisane przez \"ludzi dobrej woli\" :)
6 GRUDNIA WROCŁAW NUMER 810 GODZINA 2:00 PM pozdrawiam :)
Czy mam duza rodzine czy mieszkam w duzym i malym miescie czy jest duzo miejsc do uprawiania sportu obrazki byly o roznych sposobach uczenia sie i o sposobie podrozowania czy podrozuje na dlugie dystansy itp nastepnie w cz3 obrazki dotyczaze roznych sportow ktore sa niebezpieczne trudne czy sportowcy powinni zarabiac duzo itp.
Co wspominam ze szkoly, co z rzeczy robionych dzisiaj bedzoe mialo wplyw na moje zycie za 10lat, porownaj zycie teraz i 15lat temu. Obrazki, to mnie rozwalilo: samolot otoczony ludzmi na jakims festynie, i kaczka ktora oglada 3 osobowa rodzina:))))))))) Ogolnie nie najgorzej ale myslalem ze bedzie bardziej fluent;) Polecam wszystkim pocwiczyc przed tym egzamem w domu pytania, wszedzie sa te same(means of transport, animals, itp, takie ogolnikowe).
Hej, ja miałam obrazki:
1 - grupa dzieci wspólnie malujących coś z nauczycielką obok
2- jedno dziecko (rasa żółta) malujące farbani coś (chyba chleb)
pytanie: czy lepiej jest aby dzieci malowały same czy w obecności dorosłej osoby? (głupie nie?)
mój partner:
1- Karuzela (wysokie diabbelskie koło)
2- fejerwerki nad operą w Sydney
i pytanie coś o rozrywce (nie pamiętam).
Na dyskusji były obrazki z:
-jakimś afrykańskim plemieniem grającym na bębenkach
-połykaczem ognia
-balet
-taniec ludowy
- faceci z wężami
- klauni
- fajerwerki
I trzeba było wykluczyć te, kóre żesmy nie chcieli umieścić w programie artystycznym dla dzieci i ich rodziców
Byalm w parze z Czeszka, ja dostalam obrazki z wyscigami, na jednym zawody plywackie, na drugim wyscigi samochodowe, Czeszka dostala dwa rodzaje spedzania czasu: na jednym piknik, na drugim zakupy. W part 3 mialysmy rozne kategorie programow telewizyjnych, bylo ich chyba 8, ,mialysmy wybrac jeden najbardziej edukacyjny i jeden bezuzyteczny. Zdazylysmy podyskutowac o 3 tylko i nie doszlysmy do wspolnych wnioskow, bo pani nam przerwala. Nie wiem jak to wplynie na wyniki, ponoc nie trzeba sie martwic kiedy oni przerywaja, ale tu nie byo wspolnej konkluzji... zobaczymy
w part 4 zadawala nam pytania, nie bylo dyskusji 3 osob. mnie zapytala o moj ulubiony program w telewizji, powiedzialam, ze BBC News, bo tylko to ogladam i na nic innego nie mam czasu.
A! Ta egzaminatorka miala chyba z 70 lat, mowila wolno, usmiechala sie i byla przemila. tacy sa wlasnie anglicy, dlatego ciesze sie, ze zdaje tutaj.
OBRAZKI: chlopiec rozpakowujacy prezenty w x-mas oraz kobieta-radiowiec otrzymujaca kwiaty. W drugiej czesci mialem \"a government asked you to choose two of the pictures, to show people how important is the ability of reading\" czy jakos tak. Egzaminatorzy raczej nie przerywali, dali spokojnie skonczyc, dojsc do wnioskow i podsumowania.
1. Dzieciaki przy wielkim stole umorusane mąką lepią ciasteczka
2. Wielka sala wykładowa (jak w kinie), ludzie siedzą i jest wykład (na ekranie obraz z prezentacji komputerowej )
i pytanie do tego \"Two different ways of learning.\" compare,contrast, which do you think is better.
Moja towarzyszka obok miała:
1. Otwarta furgonetka z przyczepą stoi na polnej drodze, ludzie stoją obok - widać, że to odpoczynek w podróży na wakacje.
2. W środku wielkiego miasta (wieżowce) przy chodniku stoi wielki wóz strażacki, strażacy stoją obok i się relaksują.
pytanie: \"Two forms of break. Why do people need a break\"
W drugiej części były obrazki przedstawiające sport:
- wspinaczka na skałkach
- formuła 1
- jazda konna
- gimnastyka
- narty wodne
- ...
Pytanie do dyskusji: \"Which sport is difficult to do...\" - coś w tym stylu.
Pytanka w 3 części to na przykład:
1. Should everyone do sports?
2. Are there any places to do sports in your hometown?
3. inne podobne...