Writing

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo bym chciała, aby ktoś udzielił mi wskazówek na temat writinga. Zawsze myślałam, ze jestm w tym nienajgorsza i nawet dostawałam dobre oceny w mojej szkole językowej... ale na FCE writing poszedł mi najgorzej. Chciałabym, aby ktoś wyjasnił mi czego od zdających się oczekuje w tej części i może przysłał jakieś swoje próbne prace. Z góry dziękuję.
Mój mail to: [email]
No prosze! Na pewno jest ktoś, kto napisął Writinga dobrze...
Ja akurat,tak sobi napisałem,ale wejdż na tę stronę i zorjętuj się.Są tam też linki,które Ci się przydadzą :-)
http://www.flo-joe.co.uk/fce/students/writing/makeover/archive.htm
wiesz co, ja zawsze byłam najlepsza z writing ale na FCE poszedł mi najgorzej, a nawet fatalnie. Nie mam pojęcia czemu.
ja writing napisalam powyzej exceptional. a moja recepta? jakos nie przygotowywalam sie specjalnie. na fce wazne jest popisac sie jakimis zwrotami. jesli uczysz sie i zauwazysz jakies ciekawe polaczenie slowek, staraj sie je zapamietac, pozniej moze ci sie to przydac. wazne jest tez slownictwo, powinno byc bardziej wyszukane. no ale co najwazniejsze to musisz spelnic wszystkie kryteria i udzielic informacji (np. w liscie), o jakie cie prosza. podsumowujac: na temat, bez owijania w bawelne i w miare ambitnie.
ja napisałem writing najlepiej ze wszystkich częsci powyżej exceptional i byłem w szoku. nigdy nie byłem z tego tak dobry ale postanowiłem że na egzaminie będe sie popisywał znajomościa słowek i to sie opłaciło. staraj sie nie używac banalnych słów np. zamiast interesting wstaw chociażby appealing, zamiast necessary - indispensable, very(very much) -tremendously, itd. oraz zwrotów które można użyć prawie w każdym wypracowaniu np. as far as i know, one thing remains certain itd. ważne jest aby robic paragrafy oddzielone tzw linking words np. first of all- secondly-in conclusion użyj jakiejs struktury gramatycznej np. conditional jest mile widziany. ogólnie koncentruj sie na używaniu tego co powyższe a nie na tym o czym piszesz. treśc jest mało istotna
recepta na writing: nie dostosowuj języka do treści tylko treść do języka. jak ci się przypomni jakiś fajny zwrot to tak skomponuj watek żeby miał sens... nie tłumacz bron boże z polskiego....:D:D:D pozdrawiam
Recepta na writing??? Zastosować się do sugestii Arka, bo chciałem napisać dokładnie to samo, a poza tym pisać, pisać i jeszcze raz pisać! Napisanie dziesięciu wypracowań przed egzaminem to znacznie za mało! Być być dobrze przygotowanym trzeba napisać cztery razy tyle prac!!!
To prawda, że treść jest mało istotna, ale trzeba bardzo uważać, żeby pisać NA TEMAT i uwzględnić ABSOLUTNIE WSZYSTKO, o co proszą w poleceniu.
ja sie najbardziej przed CAE balam writingu, a tez poszedl mi dobrze, w zupelnosci zgadzam sie z powyzszymi radami, najlepiej jest uzywac duzo dobzre brzmiacych slowek i wyrazen, tresc jest mniej istotna, jednakze wazne jest zeby wszystko ujac, i radze pocwiczyc pisanie na czas, bo na egzaminie brak czasu moze byc stresujacycm zaskoczeniem, poza tym opracuj sobie system pisania poszczegolnych zadan, np raport, list, artykul - te trzy sa najwazniejsze i musisz wiedziec ile ci zajmuje napsianie odpowiedniej ilosci slow, czy to jedna strona i pol czy ile, gdyz to tez jest wazne a na egz nie ma czasu zeby policzyc slowa, ja przynajmniej nie mialam czasu, i radze cwiczyc, nawet jak poczatkowo idzie ciezko :) powodzenia
Temat przeniesiony do archwium.