Potrzebny dobry gramatyk

Temat przeniesiony do archwium.
Robiłem wczoraj pierwszy z testow na czytanie "Aaron Spelling " FCE na tej stronie i mam problem. Mowa o domu Spellingów, który "they had it torn
down".Zawsze myślałem,że to znaczy,że dali dom do zburzenia i ten dom jest już zburzony. Ale do testu jest pytanie:gdzie oni teraz mieszkają?
Odpowiedz prawidłowa- właśnie w tym domu (którego przecież już nia ma).
Czy jest możliwe, że cytowane zdanie znaczy, że oni zlecili komuś zburzenie domu, ale narazie tylko zlecili i nic więcej, tzn.dom nadal stoi?
Dla mnie to zagadka. Czy ktoś uprzejmy mógłby mi pomóc?

Prawdziwy gramatyczny problem z "HAD something DONE"

pzdr Zbyszek1234
Kochani, czy naprawdę nie znajdzie się nikt kto rzuciłby okiem na ten test i skrobnał parę słów. Proszę, pomóżcie mi rozwikłać ten problem.
Primo: żadna inna odpowiedź nie pasuje
Secundo: "they had torn it down SO THAT an even bigger and more wonderful mansion could be built" - czyli zburzyli jeden dom, żeby zbudować drugi. Najwidoczniej są w trakcie skoro jeszcze ma być basen etc.
Zobaczylem. Nie wydaje mi sie, by odpowiedz B byla dobra. Oni mieszkają w zupelnie innym domu, a na miejscu posiadłości Crosby'ego jest teraz plac budowy - tak to rozumiem.
Ale jeżeli już coś tam zbudowali, to nie jest to ten sam dom.
correct, dlatego w pkt pierwszym napisałam, że żadna inna odpowiedź nie pasuje. Ta też nie pasuje, ale w sumie najmniej nie niepasuje:P
W każdym razie coś jest nie tak.
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Chyba już wiem jak to traktować. Prosto,
przyjmuję,że w teście jest jakiś błąd. Ale nadal strach pomyśleć,że mógłbym
dostać taki test na prawdziwym egzaminie,bo przecież drugie pytanie też
jest bardzo dziwne;z tego,że Crosby kiedyś mieszkał w tym domu (used to live in) wcale nie wynika,że był jego właścicielem.Mógł to przecież być dom
jego matki czy brata, lub mógł go po prostu wynajmować.
W każdym razie na 4 pytania dwa razy popełniłem błąd -50% z dość prostego tekstu:(( - i nadal nie wiem jak takich błędów unikać w przyszłości.
Coraz bardziej się boję tego egzaminu:(((

pozdr Zbyszek1234
Sam piszesz,że go zburzyli (ten dom),no to jak mogą w nim mieszkać teraz?

pozdr Zbyszek1234
oj, Zbysio!
spoko, jakoś to będzie.
ja też się boję cholernie.
Z tego co pamiętam..jak robiłam sobie o tym domu, to tez zorbiłam taki błąd.
ale wyluzuj się i zrób sobie taki test, gdzie jest więcej do odpowiadania, napewno pójdzie Ci lepiej. i nie stresuj sie tak:)
Dzięki za słowa otuchy Zbyszek
nie wiem czy jakos was to podniesie na duchu ale ja tez sie boje=(
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa