do wszystkich wkreconych w ta machine biznesowa

Temat przeniesiony do archwium.
napiszcie po co wam certyfikat zaswiadczajacy ze znacie troche jezyk angielski? widze ze niektorzy na forum traktuja ten egzamin jak sprawe zycia i smierci.

PS Chcialem pogratutulowac wszytkim nabywcow ksiazek, programow, uczeszczajacych do klas jezykowych, "jezykowych turystow", posiadaczy fce(im szczegolnie ;D) itp, zmanipulowanych przez "rynek lingwistyczny". ile pieniazkow na to wydaliscie ;p? a mi wystarczyloby 2 zlote za wpisowe do biblioteki i abonament za internet ;]
Nabardziej bawi mnie przekonanie ze najlepszym sposobe nauki jezyka jest wyjazd za granice, lub uczeszczanie na jakies kursy za masakryczne pieniadze. to w cale nie sa najlepsze metody a w przypadku drugiej imho to jest metoda najgorsza ;]
praca w laboratorium - bez tego papierka nawet mnie nie zaprosili na rozmowe kwalifikacyjną. Penie sie jeszcze nie rozglądasz za pracą ...
a u nas w miescie nie ma biblioteki językowej :/
wiec 12 zeta za bilet do gda za kazdym razem.
do pracy.. coraz więcej pracodawców wymaga udokumentowanej znajomości, to właśnie dlatego. Ale co tu dużo mówić.. bardzo drogie kursy przygotowujące [ja- empik ok. 3 tyś. za cały kurs roczny] nie mogą się równać z własną ciężką i systematyczną pracą. Nie ma cudu trzeba się nauczyć samemu.
no, za 12 zł to można sobie książki na allegro kupować:)) - czasem całkiem niezłe
no wlasnie :) i nie trzeba ich oddawac po miesiacu. A jak sie nie podoba to odsprzedać.
ja tam nie żałuje ze na kurs chodziłam, przynajmniej systematycznie było. U mnie kiepsko z regularnymi ćwiczeniami a tak nie było bata:P

no i sama sobie na na to zarobiłam:P

pzd
masz kolego 1000% racji!!!żadne książki, kursy czy nawet wyjazd nie zapewnią sukcesu jeśli nie chce ci się przysiąść i popracować w pocie czoła...wszyscy słyszeli o ludziach, co siedząc w stanach czy gb latami nie potrafią sie prawidłowo wysłowić, nie licząc żargonu potrzebnego do pracy i wachlarza ulubionych przekleństw i zwrotów nieformalnych.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe