Książka

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym za jakiś czas (raczej daleki...) zrobić certyfikat FCE. Od jakiej książki najlepiej zacząć przygotowania jeśli mój angielski jest raczej na słabym poziomie - tj. maturę podstawową mam obcykaną, ale rozszerzenia nawet nie deklarowałam? Podstawa - słuchanie, pisanie, czytanie - wszystko ok., znam słownictwo dotyczące działów wymaganych na maturze, ale chcę się już teraz skupić konkretnie na przygotowaniu do tego właśnie egzaminu (wiem, że dużo pracy przede mną) i proszę o radę dotyczącą podręcznika...
Ja zacząłbym od niebieskiego Murphy'ego "English Grammar in use" (intermediate). Potem gramatykę bym szlifował na Michael Vince "First Certificate Language Practice". Można by dodać jeszcze "Common mistakes at FCE". Warto by było przerobić (choćby samodzielnie) jakiś kompleksowy podręcznik (ćwiczeniówkę). Jest tego sporo do wyboru do koloru. Na pewno dobry jest np. Luka Prodromou "Grammar and vocabulary for FCE". To by było tak żeby się podciągnąć ogólnie. A potem trzeba ćwiczyć testy z poprzednich lat, tzw Past Papers. Są też różne książki zawierające po kilka testów. No i ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć z uwzględnieniem ograniczeń czasowych.Ot wszystko :)