Pytanie do Revana

Temat przeniesiony do archwium.
Revan, czytałam kiedyś twoją wypowiedź na tym forum i wiem, że zdałeś na B - gratulacje, ale niepokoji mnie jeden fakt. Mianowicie, chyba też ty pisałeś, że writing bardzo Ci ostro ocenili...więc jaką radę byś miał dla mnie na writing (dodam, że zdaję w tej sesji grudniowej FCE) ? Co sądzisz o ich sposobie oceny writingu tzn. bardzo się różnił od tego jaki jest m.in. w szkołach językowych?

PS Jeszcze raz gratuluje zdania FCE na B !

Pozdrawiam
Aga
Cześć Agnieszko.

Z chęcią odpowiem na twoje pytanie. :)

W Writinmgu bardzo ważne jest tzw. spełnienie warunków w poleceniu. Wg mnie najtrudniejsze jest to w listach, gdzie masz bardzo dużo tzw. "twoich" dopisków, które musisz zawrzeć w liście w odpowiedni sposób. Radzę wszystkim, naprawdę zastanówcie się nad każdym szczegółem w poleceniu i w input'cie (teksty w poleceniu). Pamiętajcie o paragrafach i stałości stylu (jak informal to informal, jak formal to formal-nie mieszajcie ich).

Jeżeli chodzui o poszczeólne formy writingu:

Formal Letter:

Jasno określ cel listu, paragrafy muszą być spójne. Pamiętaj również o stylu formalnym (brak skrótów np. I am zamiast I'm)

Informal letter:

Tak jak powyżej, inwersja wzmacniająca ale na zasadzie np. "Being pretty sure you're fine", uzycie phrasal verbs.

Article:

Nie bójcie się np. napisać tytułu artykułowi. Ma on przykuć uwagę egzaminatora. Styl nie powinien być zbyt oficjalny-nie piszecie przecież rozprawki. Artykuł musi byćuporzadkowany, przekonywujący.

Discursive composition:

Okreslcie jaką rozprawkę będziecie pisać. Czy będzie to for/against; problem/solution czy też może powiązane. Używaj wielu linking words, które pozwalają na dobre, logiczne uporządkowanie tekstu.

Report:

Używaj stylu formalnego (tylko w przypadku witness raport-informal style), do paragrafów dopisz podtytuły. Na pewno będziesz miała za to więcej punktów.

Review:

W Review musisz zachować neutralność w 3/4 tekstu. Ma to byc neutralny opis filmu/książki/whatever. Twoja ocena powinna znajdować się najlepiej w ostatnim paragrafie.

Story:

Story jak to story. Jedność czasu (żadnego Present i Future jak używasz past!), pomysł. Dużo linking words!

Cokolwiek byś nie pisała, musisz starać się używać jak najwięcej słownictwa, zamieniaj proste czasownik na inne (zamiast np. throw-fling).
Pamiętaj o linking words! To jest bardzo ważne.

Egzaminatorzy oceniają pismo i staranność, jeżeli będziesz czuła, że starczy ci czasu to napisz na brudno, ale PAMIĘTAJ O SKREŚLENIU WSZYSTKIE Z BRUDNOPISU! Nie zapomnij również wpisać cyferki pytania, które wybierasz w Part 2, w odpowiednim kwadraciku.

Staraj się, aby tekst był logicznie uproządkowany. Możesz również pobawić się w "topic sentence", czyli każdy paragraf będzie miał swoją jednągłówna ideę, którą będziesz odpowiednio rozwijać. Na pewno to zaprocentuje.

Jeżeli masz jakiekolwiek inne pytania-śmiało pytaj.

I dzięki za gratulacje ;)

Pozdrawiam,

Revan
Revan co masz na myśli pisząc, żebym miała na uwadze :
"PAMIĘTAJ O SKREŚLENIU WSZYSTKIE Z BRUDNOPISU" czy to znaczy, że brudnopis też sprawdzają ?

Pozdrawiam
Aga
"PAMIĘTAJ O SKREŚLENIU WSZYSTKIE Z BRUDNOPISU" czy to znaczy, że brudnopis też sprawdzają, a jakbym nie skreślił to bym miała gorsza ocenę?

Pozdrawiam
Aga
"PAMIĘTAJ O SKREŚLENIU WSZYSTKIE Z BRUDNOPISU" czy to znaczy, że brudnopis też sprawdzają, a jakbym nie skreślił to bym miała gorsza ocenę?

Pozdrawiam
Aga
Mam na myśli to, że jeżeli nie zmiescilas sie z writingiem na stronie, gdzie masz wyznaczone miejsce to możesz konczyc w brudnopisie. Chodzi o to, zeby oni się nie pomylili (dlatego należy wszystko w brudnopisie skreslić na koniec)

Pozdro,

Revan
Dzięki za wszystkie rady i odpowiedź na ostatnie pytanie.
3maj się :))))))
aga
Zapomniałam się spytać jeszcze czy tzw "karty odpowiedzi" z Use of english, reading, listening trzeba wypełniać ołówkiem czy np czarnym lub niebieskim długopisem i czy wogóle można używać długopisu na tych częściach egzaminu ?

Aga
Na częściach Reading, Use of English i Listening CAŁE answer sheet'y wypełniamy OŁÓWKIEM. Pamiętajcie również, aby mieścić się w kolumnach i nie wyjezdzac poza. Ja się o tym dowiedziałem podczas 5 minut na przekopiowanie odpowiedzi z Listeningu na answer sheet, gdy Inviligator podeszła do mnie i mi zwróciła na to uwagę.

Na egzaminie używasz długopisu (czarnego lub niebieskiego) jedynie w Paper 2- Writing.

Pozdrawiam.
Dzięki Revan za rady jesteś kochany :)

PS Moim zdaniem pomylili się ty musiałeś dostać A !!!!

pozdrowienia
Aga
ale sie podwalasz do tego Revana:D
na A...cóz...writing mi zanizylo (ale o tym juz wszyscy wiedzą ;) ), wiele osob (np. pani dyrektor mojej szkoły jezykowej, w ktorej sie przygotowywałem->(w)college) mówili mi ze powinien był zdać na A...ale cóż. Zdarza się.

Zycze wszystkim zdającym samych sukcesów.

Co do komenta u góry->bez przesadyzmu ;)
nie no spoko spoko:)) tak tylko sobie zażartowałam po tym jak przeczytałam tyle pochwał;) heh...
a co do ocen to jak to sie mówi... "myślenie abstrakcyjne do niczego nie prowadzi".. ;)
ale zdałeś i to się liczy. ja też miałam nadzieję na a, ale zwaliłam reading. writing wyjątkowo napisałam na exceptional :D
no ja tez troche liczylam na A ale skoro sie nie udalo to trudno;] a ja wyjatkowo Use Of English na exceptional :D za to reading slabo buuu w polowie borderline a good...
Też miałem use'a na A ;) Bardzo prosty był (moim zdaniem). Ja niestety poległem na mojej ulubionej częsci->writing :( mam nadzieje ze w czerwcu na CAE to wlasnie writing pojdzie mi na good lub exceptional...

Pozdro ;)
no wlasnie.. Use mnie zaskoczyl.. bylam przyzwyczajona do troche trudniejszych testow.. ale jak dali taki to spoko;] wiec zdajesz CAE w czerwcu.. hmmm.. ja sie zastanawiam nad tym.. moze w nastepnym czerwcu;] narazie mam studia (fil.ang) ;)
Pozdrawiam;)
O ile moja szanowna pani dyrektor (wcollege->pozdrowienia :P) dopuści, to tak.

Na razie patrze z nadzieją w przyszłość.

Pisałem oryginalny test z June 2005

Use->67%
Reading->65%

Listeningi miałem jak do tej pory 4

74%/60%/69%/76%

Może być lepiej, ale cóż...do czerwca jeszcze kupa czasu. Jak na razie to jestem bardzo zadowolony z jakiej pozycji startuję, bo większość rzeczy zaliczam (exam practise papers).

No cóz...zobaczymy ;)
no to nawet niezle Ci idzie.. no pewnie jeszcze szmat czasu do czerwca... ja do pod katem FCE przygotowywalam sie 3 miechy wczesniej i starczylo... ale jakos narazie nie mam ochoty na CAE;] (na pewno nie w przyszlym roku..) myslalam tez zeby robic CPE jak bede juz po 2 albo 3 roku anglistyki... narazie musze siewczuc w sytuacje studentki hehe;) Pozdro i zycze zdania CAE (naAofCourse)
z tym CPE chodzilo mi ze zdawac odrazu CPE bez CAE... ale nie wiem czy to dobry pomysl...
oplaca się robic examiny cambridge'owskie bedąc na anglistyce?
dobre pytanie;]

FCE zrobilam nie bedac jeszcze na anglistyce...:D

osiaganie wiekszych kwalifikacji uzaleznia:D

kolekcjonowanie certyfikatow moze stac sie dobrym hobby:D

mozna sprawdzic siebie... co tak naprawde sie umie, gdyz ocena jest jak najbardziej obiektywna... :P

mozna powiesic na scianie i chwalic sie przed goscmi:D

A tak na powaznie to trudno stwierdzic.. moze wydawac sie to bezsensowne na anglistyce.. ale to zalezy od indywidualnego "widzi mi sie;p" ... i musze stwierdzic ze nie kazdy anglista po studiach moze zdac sobie od tak CPE.. jezeli nie cwiczyl przed tym testow na CPE... wiec naprawde mozna sprawdzic swoje umiejetnosci.. lub potwierdzic swoje osiagniecia na studiach;]

Pozdro
Wydaję mi się, że ma sens zrobienie takiegpo CPE, aby ugruntować i udowodnić swój poziom wiedzy.
Witam!

Koncze filologie na uni w Lodzi i z tego co sie orientuje, to zdany CPE (tylko na 'A'!!!) pozwala na nieuczeszczanie na zajecia z zajec praktycznych (Gramatyka pratyczna, Listening i Speaking) , nie jestem pewien czy nawet nie zwalnia z jakiegos koncowego egz praktycznego na 1, 2 i chyba 3 roku.

Pozdrawiam. (Ucze rowniez w pewnej szkole jezykowej 4 rok, przygotowuje do FCE, wiec jezeli ktos bede mogl pomoc odpowiedziec na pewne pytania, to chetnie to zrobie.)
dlaczego oni tak kosza na writtingu i jak z tego wybrnac??
Moja siorka jak zdawała dwa lata temu to tez dostała B tylko prze writting tak to byłby A
to jest problem juz od dluzszego czasu. Niby kryteria oceniania writingu sa powszechnie znane, ale w rzeczywistosci okazuje sie, ze nie jest juz tak latwo. Najwazniejsze, to zeby odpowiedziec najdokladniej jak to mozliwe na polecenie. Opuszczenie jednego chociaz dramatycznie obniza ocene koncowa, nawet jezeli jezyk i styl jest bardzo dobry. Ale jak juz powiedzialem, trzeba by skontaktowac sie z jakims egzaminatorem z Anglii, ktory udzielilby wyczerpujacej odpowiedzi na ten teamt...albo i nie:) bo czasem watpie czy oni sami do konca maja jasno okreslone kryteria, ktroych przestrzegaja..
Dokładnie. Ja np. zapomniałem o drobnostce na writingu w liście i zapewne dlatego dostalem to, co dostalem.

Jak wybrnąć z tego? Dużo cwiczyć. CZYTAĆ ze zrozumieniem.

CAE planuję na czerwiec. Czego się boję? Writing.

Pozdrawiam.
Zawsze dobrze mi szedł writing. Dużo ćwiczyłam i dokładnie czytałam polecenia. Tak jest najlepiej. Wprawdzie po oddaniu pracy podczas sesji miałam wątpliwości, czy dobrze napisałam, ale okazało się być ok :)
Po prostu musi być na temat. Nieważne jest, że napiszesz piękny, bezbłędny i długi list. Trzeba się zmieścić w limicie słów i musi być tam zawarte to, co podali w poleceniu. Ogranicza to wyobraźnię, wiem, ale tak już jest :]
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe