Phrasal verbs a FCE

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.

Potrafi mi ktoś powiedzieć na ile są mi one potrzebne podczas FCE ? Tzn tak podstawowe jak:

take after, look up, look for,get away (with), take up, itp. to umiem...( nie ma się czym chwalić...) nie wiem po prostu czy mam marnowac czas i to dużo czasu tylko po to by raz albo dwa razy użyć go na egzaminie... bo phrasali jest od groma.... A czas ten z pewnością poświęciłbym na coś bardziej konstruktywnego. Dużo "frajzali" pojawia się na FCE ?

pozdrawiam.
A kiedy zamierzasz zdawać egzamin? Bo jak w tej sesji to czasu na naukę "frazali" rzeczywiście nie za wiele.. :)

Mówiąc poważnie, sama przygotowuje się do sesji czerwcowej.
I słyszałam, że tych frazali na fce w Use of English nie jest za wiele, a w Readingu można też sobie je darować i łapać sens z kontekstu. Ja jednak w nauce ich nie pomijam, choć mylą mi się równo... A tak w ogóle, to po co w angielskim te frazale, skoro i tak są normalne czasowniki?
spokojnie, ja znałam tylko te podstawowe j.w. no może kilka więcej ale nie przypominam sobie by było ich dużp w testach, myślę nawet że bez nich tez bym zdała, powodzenia, skup się lepiej na transformacjach, pozdrawiam
w transpormacjach także bardzo często pojawiają się phrasal'e...
pozdrawiam:>
ale phrasali nie bylo wiele, to zalezy od tego ile macie czasu - jeśli wiećej to wiadomo, pzdr
uuu ale odzew dzięki ;]

faktycznie chyba "oleję" może je sobie co najwyżej poczytam...

pzdr
Z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że warto nauczyć się tych phrasali (chociaż z 20-30)

Na Use of English phrasal verbs pojawiają się w

Part 1. test wyboru
Part 2. open cloze (często do wstawienia przyimek, np. jest turn(....) i trzeba wstawić np. down)
Part 3. Transformacje (z tego co obserwowałem chyba co roku była jakaś transf. z phrasal verbsem)
Part 4. Error Correction-czasem się zdarza, ze trzeba sie popisać znajomością znaczenia phrasali

W readingu rzecz wiadoma, też się zdarzają. Zapominacie jednak, że np. na listeningu możecie mieć na nagraniu "carried away" a w odp. trzeba będzie zaznaczyć "excieted". Na writingu w listach nieoficjalnych phrasale są baardzo wskazane. No i oczywiscie speaking->za ich poprawne użycie dostaniecie więcej punktów.

Warto się pouczyć tych phrasali.
dzięki.

W sumie fakt ;/
Ależ się stresuję.. 10.12 mam reading, writing, use of english.

swoja drogą zastanawia mnie fakt, że robiąc przykładowe listeningi z książki Cambridge temu poświęconej , zdawało mi się że były łatwiejsze niż własciwy listening na egzaminie....

zwłaszcza 1 część. gdzie miałem na ogół maxa bo wydawało mi się tak proste że już prawie w połowie jednego słuchania miałem odpowiedź i byłem jej pewien.

natomiast na FCE to po dwóch odsłuchaniach jeszcze miałem trochę mieszane uczucia....

pzdr
Z readingami też tak jest. Ciezko jest napotkać podobny do egzaminu. Jednak w przypadku readingu można robić past papers, a w przypadku listeningu sa niestety problemy natury technicznej :(
Hej, w jakim miescie zdajesz?
Temat przeniesiony do archwium.