duza jest roznica miedzy matura a FCE?

Temat przeniesiony do archwium.
jaki jest poziom fce? jak dalam rade na maturze to jest sie za co brac? dzieki pozdrowka
to zależy. jeśli chodzi o maturę z zeszłego roku to była prosta. piszesz, ze dalas rade, ale chodzi ci o podst. czy rozszerzona? ile procent? na FCE większy nacisk jest na gramtykę, a nie tak jak na maturze (2 marne zadanka). Jesli chodzi o listeningi to sa poronwywalne, readingi tez. writing jest tez podobny, ale na FCE jest bardziej rygorystycznie oceniany. no i speaking rozszerzony jest trudniejszy trochę na maturze niz first (to zadanie, z materiałem stymulujacym jest dopiero na CAE). mam nadzieje, ze pomoglam :)
pisalam mature 2 lata temu jeszcze na starych zasadach, dostalam 4 z pisemnej (nie wiem ile to % ?)..6 z ustnej. Zdaje sobie sprawe ze inaczej oceniaja mature a inaczej fce, gdzie nikt mnie nie zna, na ile adekwatna to byla ocena nie jestem w stanie stwierdzic. Gramatyki z tego co pamietam troche jednak bylo, glownie tym nadrabialam punkty. Myslisz, ze mam co probowac? majac fce - pomogl Ci ten papierek w czyms? Dzieki za odpowiedz, troche mi pomoglas:)
pozdrawiam
Moja kolezanka zdawała ze mną w sesji letniej 2005 FCE i maturę wcześniej. Matura podstawowa i rozszerzona ponad 90%.

Wynik z FCE? E.
:| ... trema?..pech?..bo bez przesady ale wydaje mi sie ze jezeli ocena byla adekwatna do jej wiedzy to powinna zdac fce
W mojej opinii FC jest dużo trudniejszy niż matura z ang. Zdawałam pisemnie i ustnie mature z ang. pare lat temu (nie było wtedy jeszcze podziałów na rozszerzony itp.) z wynikiem 4 z pisemneji 5 z ustnej. W sesji zimowej podchodziłam do egz. FC i wiem jedno: jest x razy bardziej obszerny, podchwytliwy i zawierający mniej standardową gramatykę i słownictwo niż matura z ang. Zadania na maturę to wydaje mi sie układają Polacy w Polsce wraz z Ministerstwem Oświaty i są one chociażby z tej przyczyny bardziej 'książkowe'.
Nie wierzę! To absolutny precedens!
Ja zdałam FCE na A, a to było już dwa lata temu. Maturę zdaję dopiero teraz. Na poziomie rozszerzonym. Będę odosobniona w tej opinii, ale to matura wydaje mi się trudniejsza. Zwłaszcza speaking. Mniejszy nacisk na gramatykę moze i jest, ale przykłady nie są tak oczywiste jak na FCE. Reading na próbnej był dość trudny, listening i writing na podobnym poziomie jak "moje" FCE.
nie ma w ogóle porównania miezy starą maturą a nową. poziom matury to FCE na podstawie i FCE/CAE na rozszerzeniu to według standardów. rzeczywiście próbna w tym roku była intersująca a nie tak łatwa jak first. jeśli chodzi o autorkę tematu to myślę, że powinnaś po prostu zrobić parę testów. polecam te oryginalne z cambridge. kosztują kupę kasy ale opłaca się. są na takim samym poziomie jak prawdziwy egzamin.
nie przesadzajcie, ale zeszłoroczna matura rozszerzona była łatwiejsza niż FCE; powodzenia i nie panikujcie, poza tym te rozmowy sterowane to były jakieś jaja - w mojej klasie wszyscy zdali świetnie, a nawet najsłabsza osoba miała 60 z roszerzonej
oczywiście, że zeszłoroczna była prostsza, ale ta próbna z grudnia dużo trudniejsza. poza tym, nie można się sugerować wynikami z ustnej. egzaminatorzy są dużo surowszy! zrobią wszystko, żeby ci udowodnić, że nie umiesz, a na maturze jest odwrotnie ...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Szkoły językowe