lektury do poczytania

Temat przeniesiony do archwium.
co polecacie do poczytania w wolnym czasie, dla relaksu na poziomie FCE-CAE?????????
Właśnie kończe czytac Harrego Pottera - polecam! proste słownictwo i fajnie sie czyta, mam jeszcze ochote na Orwella 1984.
Macie jeszcze inne pomysły????
No w "ROk 1984" napotkasz już sporo wyszukanego słownictwa
ja czytam romanse. Może nie jest to zbyt wyszukany gatunek, ale mi to dobrze wchodzi. Radziłabym ci poczytać coś o słownictwie współczesnym, takim, które będziesz mogła bez przeszkód użyć np w mowie. Rok 1984 może być fajny ale nie wiem czy nie za trudne. Klasyki nie polecam na poziom FCE bo poprostu nauczyć się można jakichś archaizmów, których nigdy nie użyjesz, a często osoba o mocnym FCE nie jest jeszcze w stanie rozróżnić wyrazów z języka dawnego od tych współczesnych. to tylko moja opinia bo miom zdaniem przez czytanie nabiera sie obycia językowego, poznaje nowe słowa, szyk zdań, kolokacji itd itd...................
z tego co wiem 1984 jest dość tudny, ale jest też lektura do FCE (nie wiem czy w tym roku, ale na pewno był w latach poprzednich).
Chodzi mi głównie o ksiązki które jest fajnie poczytać, a ich słownictwo pomogło by nie tylko w przygotowaniu do FCE, ale tez do CAE (FCE akurat jesli o mnie chodzi to juz zdalam w grudniu (na A)).
Macie racje ze trzeba zwrócić uwage na slownictwo, bo nie ma sensu uczyć sie słow i zwrotow które nie sa już używane.
Moze ktoś jednak zaproponuje jakies tytuly:)!!!!
Pozdrawiam:)
PS. pozdrawiam romansidełka:)
...Lise Jewell..wszystko co napisała!!! Dla rewelacja! Pozdrawiam czytających ;)
Ostanio wciagnałem sie w lekture :Lemony Snicket - A Series Of Unfortunate Events , jest to ksiazka dosc spora objetosciowo składa sie bodajze z 13 tomow ale czyta sie przyjemnie :) pozdr
podaj prosze kilka tytułów książek Lisy Jewell, nigdy o niej nie slyszalam , o czym ona pisze?
:)
podaj prosze kilka tytułów książek Lisy Jewell, nigdy o niej nie
>slyszalam , o czym ona pisze?

Wpisz w google nazwisko, a bedziesz miec wszystko.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca za granicą

»

Zagranica