listening

Temat przeniesiony do archwium.
czy do listeningu na fce można się przygotować reguralnie słuchają bbc lub cnn, czy trzeba kupować kasety do próbnych testów i je rozwiązywac?
Ja uważam, ze można sie do niego w ten sposób przygotowywać, ale sama tak nie robiłam. można po prostu wtedy błędnie zrozumieć,co oni tam mówią, a mówią, jak dla mnie, za dużo i za szybko ;) ale jeśli ktoś to dobrze rozumie, to wydaje mi sie to na serio zupełnie niegłupim pomysłem :)
w sumie to nie da sie przygotowac do listeningu... trzeba miec ogolna wiedze w kazdej dziedzinie po trochu! ogolna nie znaczy oczywiscie mala! jesli chodzisz do jakiejs szkoly to na bank robione tam listeningi ci starcza. jesli przygotowujesz sie sama to radze kupic zestaw listeningow zeby poznac forme!
pozdrawiam! zycze powodzenia...
...ja czekam na wyniki grudniowe i caly chodze ;)
szym0n
Można się chyba w ten sposób w ten sposób przygotować,ale i tak wiele zależy od tego co ci się trafi... Ja zdawałem w grudniu, robiąc prędzej wszystkie listeningi wyśmienicie, a i tak nie przypominam sobie bym w przygotowaniach rozwiązywał tak tródne zadanie jak na egzaminie ( dla wtajemniczonych ta część z załogą :) Pozdrawiam i głowa do góry!
wiem, ze ciezko ale sprobuj w kinie nie patrzec na napisy tylko sluchac jak mowia. Jak masz DVD to nastaw jezyk na angielski (nie subtitles tylko podklad dzwiekowy). Jest tez program w kablu chyba sie nazywa BBC Prime, ktory jest bez dubbingu. Pokazuja tam wiadomosci, filmy, seriale i inne takie dla gospodyn domowych.
powodzenia
XXX
Bula, moim zdaniem dobrze jest przerobić listeningi z testów, gdyż zaznajomisz się ze strukturą ćwiczeń, dzięki czemu będzie Ci łatwiej na egzaminie. Poza tym na listeningu FC nie do końca chodzi tylko o ogólne zrozumienie treści, tylko czasem musisz zwrócić uwagę na kluczowe słowo, które oddaje nastrój osoby mówiącej itp. itd. Dlatego naprawdę warto sięgnąć do tych listeningów.
Żeby uniknąć głupich komentarzy w stylu \"głupoty piszesz, ja przerobiłem(łam) dużo listeningów i nic mi to nie dało\" podkreślam, że jest to moje osobiste zdanie, oparte na moim własnym doświadczeniu. Powodzenia :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka