Hej, tu Callan\'ka ! Kiedy przystąpiliście do FCE ?

Temat przeniesiony do archwium.
Uczę się metodą Callana i mam pytanie : po ilu stage\'ach przystąpiliście do FCE ? Czy po ukończeniu całego kursu ( 12 stage\'ów) i ewentualnym kursie przygotowawczym ? I najważniejsze : z jakim skutkiem ?
Czesc! Ja po przerobieniu 10 i 2,5-miesiecznym kursie przygotowawczym. Co do wynikow, to dowiem sie niebawem.
Ja po przerobieniu 11,5 stage\'a i 3 miesięcznym przygotowaniu, a o wynikach takze dowiem sie dopiero niebawem (podobno 14 luty??)
Acha, dzięki ! Trzymam kciuki za wyniki ! POZDRAWIAM
Ja tak samo!
Hey! Ja chodzilem do Callana tylko na kurs przygotowywawczy (3 miesiace). Wczesniej Uczylem sie w innej szkole. Z callana bylem zadowolony, dość dobry poziom, spox nauczyciel. W grupie bylem dosc dobry, ale troche obawiam sie o wyniki (egzamin był trudny :/). No coz pozyjemy zobaczymy.
Sorrki mozesz tylko podac w jakiej szkole uczyłes sie metoda Callana ???
Ja jestem na poczatku 10 i mam zamiar podejsc zaraz jak skonczymy:)
Dzięki za odpowiedzi ! Z tego co czytam tu i na formum wynika, że przeciętny \"Callanek\" decydyje się na podejście do FCE po skończeniu około 10-tego stage\'u i dodatkowym kursie przygotowawczym. Hmmm.... no to ja już też muszę zacząć powoli o tym myśleć... Jeszcze raz dziekuję za odpowiedzi i życzę wszystkim POWODZENIA ! :-))) POZDRAWIAM
Metoda Callana jest dobra w rozbudowywaniu własnego słownictwa. Ale trudno zadecydowac że po 10 jest juz go na wystarczajacym poziomie.
Bardzo wazny jest kurs przygotowawczy organizowany w Callanie przed FCE.
Dopiero na kursie uczymy sie jak wykorzystać nasze słownictwo i jak wyglada struktura egzaminu. A przede wszystkim dopiero okazuje się ile mamy braków w gramatyce. Callan traktuje gramatykę trochę po macoszemu a na FCE jest ona bardzo ważna.
Polecam metodę Callana, ale jak najbardziej z kursem przygotowawczym.
Sama skończyłam 12 części Callana i 3,5 msc kurs pod katem FCE.
Teraz tez czekam na wyniki.
Dzięki za radę... I tak też zrobię... A za Wasze wyniki trzymam kciuki ! Pozdrawiam
Chodzilem do szkoły \"Callan (filia CSfE Londyn)\" w Krakowie na Straszewskiego 21, ale zajęcia odbywały się w wynajętej sali w podstawówce na ul. Smoleńsk (ciekawe, co :-). Przed zapisaniem sie na kurs trzeba było napisac 2 testy kwalifikacyje (predyspozycje jezykowe i drugi zywcem jak z FCE) oraz przebyc rozmowe z jednym z nauczycieli.
na czym polegal ten twoj kurs przygotowawczy?odpowiedz prosze na e-maila [email]
heloo! niedawno przeprowadziłam się do Wawy i poszukję szkoły uczącej metodą Callan\'a na Ursusie? help me, please ;)....................
Hej,
dlaczego wszyscy piszą o 12 stage'ach? Przecież Callan to 11 poziomów plus później przygotowanie do egazminu organizowane chyba zawsze przez te szkoły. Ten kurs jednak nie ma już nic wspólnego z metodą callana.
Jestem na etapie powtórki po 10 stage'u. Jednocześnie robię od miesiąca kurs przygotowujący do FCE i w czerwcu przystępuję do egzaminu. Oby się udało:)
Cześć!Ja w tym tygodniu zacznę 10 stage metodą Callana. Mam pytanie, na czym polegają te kursy przygotowawcze?Czy na te kursy dodatkowo się należy zapisywać?Można je robić i jednocześnie chodzić dalej na te zwykłe lekcje?Ile to kosztuje?Pozdrawiam
Kurs trwa ok 3 miesięcy. Przerabiamy na nich ćwiczenia podobne do tych na FCE. Oczywiście trzeba się na kurs zapisać bo przecież nie każdy chce zdawać FCE i nie można wszystkich automatycznie wciągać na listę i kazać im płacić. U mnie w szkole kurs trwa równolegle do normalnych zajęć, ale też wszystko zależy pewnie od organizacji szkoły.
Wiśnia88 dzięki za odpowiedz,a jeszcze mam pytanie, ten kurs jest mniej więcej w takiej samej cenie jak normalne lekcje?Ja za normalne lekcje płacę 11zł za godzinę.
No i jeszcze jedno pytanie ... czy prócz zajęć tych metodą Callana robisz coś w domu?Uczysz się dodatkowo sama?Jakieś dodatkowe słownictwo, zwroty?Bo ja się uczę ... brakuje mi słownictwa ... i ciągle obycia z językiem ... i przez to nie wyobrażam sobie, żebym mogla przystąpić do FCE.
Życzę Ci powodzenia w czerwcu.
goga222
Ja za normalne lekcje callanowskie płacę 10 zł a za te do FCE 11 zł (tłumaczyli że drożej bo muszą nam robić kserówki z ćwiczeniami). Ogólnie cały 3-miesięczny kurs (3h/1 dzień w tyg.) kosztuje chyba 480 zł, jak dobrze pamiętam.
Staram się uczyć trochę w domu, ale marniutko mi to idzie bo pracuję i trzy razy w tygodniu latam na ten angielski a na weekendy często mnie nie ma, więc ogólnie przechlapane :) Nie wiem za co się najlepiej wziąść jak już zbiorę chęci i znajdę chwilę. Ostatnio czytam podręcznik do gramatyki, żeby sobie trochę poukładać w głowie callanowskie mądrości. Słownictwa też mi często brakuje, ale trudno, już chyba mogę tylko mieć nadzieję że jakoś starczy. Szczerze mówiąc to drugi raz już chyba bym sie nie zapisała na tą sesję, coraz bardziej uświadamiam sobie ile nie wiem:)
Skoro jednak już się zapisałam i nie ma odwrotu to postanawiam być dobrej myśli.
Życzę powodzenia, jak już się zdecydujesz na którąś sesję. Jeśli jeszcze masz jakieś pytania to chętnie pomogę
ja na callanie płaciłam 10zł/h ale wychodziło dość dużo na miesiąc bo były po 4h tygodniowo. jestem bardzo zadowolona. skończyłam 11 stagów z callana + 2,5 miesiąca kursu przygotowawczego. jest świetnie.
ps. fce zdałam na A. =)
Ja też zdałem FCE na A (w sesji grudniowej), z tym że... nie chodziłem ani nie chodzę na żadne dodatkowe lekcje. Praktycznie jedyne przygotowania, jakie robiłem, to jedna książka - FCE Certif. Language Practice Michaela Vince'a, no i do tego trochę listeningów - filmy na DVD. BTW: Mam 15 lat, jakby ktoś pytał :).
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe