Cudowne szkoły językowe - zapisz sie, nie zdasz

Temat przeniesiony do archwium.
No właśnie, niedawno otrzymałem wyniki z mojego efsi. Od razu dodam, że uczylem sie jedynie z ksiazki FC exam maximiser oraz z netu. Wynik? A. riding i juzef eksepszynal, reszta prawie eksepszynal. Niby oczywiste - w necie i w ksiazce najlepiej cwiczy sie to, gdzie sa testy do uzupelniania. Dodam, ze uczylem sie ostro jakies 2 miesiace, przedtem niewiele. A moj kumpel siedzial 4 lata na jakichs brytysz-kansylowo-kembrydżowo-longmanowo-szortmanach i ledwie zdal na B. Wniosek? Nie bojsja, wsjo latwe :) I nie uczcie sie absolutnie na kursach. Nauka metodą Kapella-kampbella-catella nic nie da, uwierzcie mi, nic nie zastapi nauki we wlasnych 4 scianach. No, moze przydaloby sie jeszcze z kims pogadac. Co do listeningu - ogladam czesto angielski eurosport.
A teraz glowne egzemplum, ktore przytoczyc chcialem: znam 2 dziewczyny ktore ostro qły w jakiejs superszkole lingua-pimpua i nie zdaly.

Pozdrawiam i zycze, zeby wszyscy mieli A :),
skiflycrush
Hehe:D Wiesz, ze masz racje, bo mi na przyklad przed FCE najwiecej dała samodzielna nauka z takiej ksiażki do gramatyki i rozwiązywanie testów online. Polecam!
Podaj w takim razie namiary na jakieś interesujące strony angielskiego. Ja zamierzam w grudniu zdawać FC i to co powiedziałeś o swoim sposobie nauki wywarło na mnie duże wrażenie. I\'m very impressed.
Oczywiscie to, co napisalem, nie oznacza ze nie trzeba sie uczyc. Wrecz przeciwnie. Trzeba jak najwiecej. Ja osobiscie mialem malo czasu, przez te 2 mies. uczylem sie nawet do 5 godzin dziennie (w weekendy nawet 7 godz., nie chodzilem tez do szkoly kilka dni - no ale w klasie maturalnej mozna sobie pozwolic ;) Adresow poszukam i podam jak znajde, na pewno zapisz sie do \"flo joe\". Zapomnialem dodac, ze sobie sxerowalem jeszcze testy z kilku ostatnich lat. Lacznie zrobilem jakies 20 juzef inglisz i readingow. Napisalem tez okolo 30 wypracowan (na tematy typowo fce\'owskie), ktore sprawdzil moj znajomy (uczy anglika). On tez podrzucil mi zestaw 10 testow ze speakingu(z nagranym lektorem) i listeningu.
Czyli juz dokladnie podsumowujac, z czego sie uczylem:

Reading: duzo czytam po angielsku (glownie net ;), takze czasem ksiazki)
zrobilem ok. 20 testow

Writing: ksiazka Successful Writing, barrdzo polecam, napisalem okolo 15 zadan z owej ksiazki i z 15 z \"maximisera\"

Use: testy, testy i jeszcze raz testy

Listening: angielska tv, 10 testow na kasecie

Speaking: gadanie z kumplem, testy z lektorem (troszke sie na tym przejechalem - na zywo trudno bylo zrozumiec polecenia)

No i wspomniany Cambridge First Certificate Exam Maximiser.

Ogolnie postawilem sobie za cel robienie testow dotad, az nie osiagne sredniej ok. 85% ze wszystkiego. Jak tylko czegos nie kapowalem to do slownika/ksiazki i cwiczylem. Na poczatku bylo jakies 60-70% ale potem lepiej i lepiej :)

Jeszcze jedno - zrob sobie jeden test na koncu przed zdawaniem kazdej czesci - jak dobrze pojdzie to cholernie dodaje pewnosci siebie :>

Oczywiscie nie zaczynalem nauki od poziomu \"dis is e ket\", lecz np. we wrzesniu nie potrafilem jeszcze nawiazac skladnej rozmowy czy tez napisac listu formalnego. Ale gramatyke zawsze umialem dobrze - przerobilem samodzielnie \"english grammar in use\" Murphy\'ego.
Wiesz jak też nie startuję od początku, tylko już teraz mam powien dorobek znajomości angielskiego. Ale cały czas mam wrażenie, że umiem niewiele. Niewiele na tyle, aby podchodzić do FC. Ale mam cel na ten rok i jak narazie będę dążyć do tego, aby zdawać w grudniu. Jak mi to wyjdzie zobaczymy. Z Twoich wskazówek chętnie skorzystam. Czekam na adresy stron.
PS. Zdaję sobie sprawę, że oczywiście trzeba się \"trochę\" pouczyć. A obecnie w czasie kiedy nie pracuję, nie studjuję albo nie śpię to uczę się angielskiego. Mam nadzieję, że zobaczę tego rezultaty.
Pozdrawiam
Hey! Zgadzam sie z toba w 100 %. Samodzielna nauka w domu jest o wiele wazniejsza od chodzenia na kursy jezykowe. Niektorzy mysla, ze jak pojda na kurs, to nauczyciel ich uczacy zrobi wszystko za nich, a niestety tak nie jest. Najwazniejsza jest samodzielna nauka.
święte śłowa! tylko samodzielna praca!!! niestety jest jedna wada...3ba miec full samozaparcia, a z tym sa czasem problemy! chodzilem do szkoly jezykowaj i 2 sprawy byly najlepsze FULL homeworka co sprawialo ze MUSIALEM siedziec w domu + speaking, w domu robilismy garmatyke w szkole sprawdzalismy a reszta czasu to speaking speaking speaking !mimowszystko- PODZIWIAM!!!
oby tak dalej
nerka
ja jeszcze dodam, że można ściągnąć z netu (np kazaa lite) mnóstwo książek lub audiobooków, naprawdę jest w czym wybierać :) a to dużo daje. Mi to dało bardzo wiele, w zasadzie wcześniej musiałam naprawdę skupiać uwagę na słuchaniu, żeby zrozumieć o co chodzie, teraz mogę robić co innego i też rozumiem, no i mogę tłumaczyć na bieżąco rodzicom, jeśli coś oglądam np. BBC Prime, a wcześniej, jak tylko zaczynałam tłumaczyć, to od razu traciłam wątek:)
Hej czy moglibyście mi przesłac jakies adresy stron na których mogę pocwiczyc testy FCE lub ściągnąć! Z góry dziękuję! [email]
Trzeba dużo samozaparcia i motywacji. Nie każdy tak potrafi. Podam to mój przykład, niezbyt chlubny w porównaniu z Twoim;): chodziłam na kurs przygotowawczy wrzesien, pazdz, listopad po przerwaniu nauki a szkole jezykowej w styczniu, zadania odrabiałam zrywami, najwiekszy zryw mialam kilka dni przed samym fce i dopiero wtedy wzielam sie do jako takiej nauki. Zdałam na B;). Tak wiec kazdy ma swoj system, jaki komu pasuje.
hej
czy moglbys zdradzic, gdzie ta szkole znalezc, wlasnie takiej poszukuje
\"audiobuki\" ;) mógłbyś powiedzieć jak tego na kazie szukać? albo znasz (lub ktokolwiek namiary na audiobooki w necie). I jeszcze jedno: czy audiobooki są z tekstem czy tak jak nazwa wskazuje trzeba tekst szukać oddzielnie? :) (zapewne oddzielnie)
Z góry dzienks!
hej skiflycrush jesli nauczyles sie jezdzic tak na nartach jak rozwiazywac testy z inglisza to jedziemy w gory jeszcze przed matura hhi ;-) - chyba ze nick jest czysto przypadkowy i z dechami nie ma nic wspolnego
audiobooki to zwykłe mp3, tak więc tekstów trzeba szukać w dokumentach w kaziee (.doc, albo .pdf)
ja polecam szkole jezykowa level :). mamy full homeworka (use of english, reading, writingi). na zajeciach sprawdzamy, mamy listeningi i caly czas rozmawiamy po angielsku. mnie to bardzo odpowiada. pzdr
Nie ma żadnych \"cudownych szkół\", jest tylko własna, ciężka praca :)).
CZY MOŻESZ MI PODAĆ JAKIEŚ STRONKI GDZIE ZNAJDĘ TYPOWE TESSTY NA FCE??? DZIEKI Z GÓRY
Hey! Mialem ten sam problem koolega. Ale na szczescie juz wiem jak trzeba ich szukac. Wpisz np. w Kazie w wyszukiwarce mp3 audiobook i powinno Ci znalezc pare ksiazek
Temat przeniesiony do archwium.