Do FCE brakuje mi tyle lat nauki czy warto PET?

Temat przeniesiony do archwium.
Czytam forum i jestem przerażona. Ja głupia naiwna marzyłam o FCE ale widzę, że 1,5 roku nauki to nic. (wcześniej uczyłam się francuskiego) Planowałam za rok podchodzić do FCE ale już wybiłam to sobie z głowy. Widzę, że uczycie (uczyliście się 4-8 lat). Z moim poziomem wiedzy faktycznie mogę najwyżej pomarzyć o FCE. Mam zamiar dalej się uczyć ale boję się, że świadomośc certyfikatu dopiero za 5 lat mnie zniechęci. Może warto tak dla zachęty zrobić PETa? Niestety Mam 24 lata a Pet jest dla dzieci więc to chyba obciach. Znam jednak siebie i wiem, że jakikolwiek certyfikat dałby mi energię do dalszej pracy. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Co trzeba umieć na Peta? Doradźcie.
>Widzę, że uczycie (uczyliście się 4-8 lat).

to, że ktoś miał angielski przez osiem lat nie znaczy, że sie go uczył.
po trzech latach NAUKI jeśli ktoś lubi angielski i ma zdolności językowe jak najbardziej jest możliwe zdanie FCE.

nie słuchaj innych, sprawdź na jakim teraz jesteś poziomie - od tego zależy czy to FCE za 1,5 roku jest realne czy nie.
>to, że ktoś miał angielski przez osiem lat nie znaczy, że sie go uczył...

dokladnie tak:) heh..np ucze sie niemca 6 lat ..a nie umiem go wcale:/ no moze jakies podstawowe zwroty...ale to wszystko...wiec nie sugeruj sie iloscia lat nauki
zrob jakies testy i zobaczysz ile ci jeszcze brakuje...jesli chodzi o PET to naprawde szkoda kasy:) no ale jesli potrzebujesz motywacji za 500 zl to...:)
Warto zapamietac slowa znanej piosenki:
'You gotta have a dream, if you don't have a dream, how you're gonna make that dream come true'.
zapewniam cie ze 3 lata -dobrej nauki i masz fce na b
Dziewczyno nie masz się czym martwić! Jeśli przez te trzy lata przykładałaś się do angielskiego to na pewno zdasz FCE. Nie liczy się ilość, ale jakość nauki. Na Twoim miejscu zrobiłabym jakieś testy sprawdzające, na jakim jesteć poziomie. I głowa do góry, wszystko przed Tobą tylko się nie poddawaj. 3maj się cieplutko. powodzenia i więcej wiary w siebie.
A zcy gdzies na internecie sa dostepne takie testy? Mozna prosic o linka...? Z góry bardzo serdecznie dziekuje :* :)
zdałam FCE na B i nie wiem czy to dobrze czy B w zasadzie do niczego się nie liczy
grzeszysz gusia.. grzeszysz:D:D testow jest mnostwo i wiele razy byly robione bazy z linkami...jeden z nich https://www.ang.pl/tu_jest_super_baza_testow_do_fce_28363.html

ale jest wiecej...poszukaj...
zacofana a ty myslisz że teraz ktokolwiek ma czas na osiąganie poziomu FCE w 8 lat????
ten egzmain możesz zdać po dwoch latach intensywnej nauki..po 3 cae..ale musisz sie niezle przylozyc.A tak na marginesie nie jesteś sama ja zmierzam dojśc do poziomu CILS4 z j wloskiego wciągu3 lat (odpowiednik angielskiego CAE)i zrobię to ;))) powodzenia i wiecej wiary we wlasne mozliwosci
Czesc, nie skupiaj się na jakichś głupich schematach. Dla porównania mam 14 lat. Nie przykładałem się w ogóle do nauki angielskiego wcześniej. Zacząłem się intensywnie uczyć pół roku temu. Chodziłem tydzień w tydzień na lekcje. Miałem 6 godzin zegarowych w tygodniu (3 razy po dwie godziny naraz). Teraz niestety zaprzestałem chodzić do tego nauczyciela. Mam innego, który udziela mi tylko godziny lekcji w tygodniu, ale za to uczę się codziennie po 1,5 godziny programami z serii Profesor Henry i kursem słownictwa Extreme English z wykorzystaniem metody supermemo... I przez 3 miesiące nauczyłem się więcej niż naucze się systemem szkolnym przez 3 lata nauki w gimnazjum... jeśli masz samozaparcie to wszystko możesz!
Zapomniałem dodać, że zamierzam zdawać egzami w grudniu 2006. Czyli łącznie moja nauka będzie trwać 1,5 roku a nie 4-8...:|
2007* Przepraszam za błędy
Witaj,

ja podeszlam do egzaminu FCE po 3 latach nauki,wydaje mi sie,iz jesli nie jestes zmuszona sytuacja czyt.praca,studia i nie musisz miec na sile tego certyfikatu w przyszlym roku,to wtedy lepiej posiedziec dluzej nad ksiazkami,ogladac bbc i duzo rozmawiac w jezyku angielskim niz ryzykowac i nie czuc sie pewnym na egzaminie...ja musialam zdac FCE,a raczej chcialam byc zwolniona na maturze,dlatego tez zdecydowalam sie na FCE po 3 latach nauki.Teraz mineyly 4 lata i pragne sie przygotowac do CEA,ale nic na sile.Poczatkowo zalozylam sobie 1,5 roku,ale wole poswiecic wiecej czasu i byc pewna swojej wiedzy.

powodzenia:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia