czy zdąże?

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałam sie was poradzić. Uczę sie angielskiego od stycznia br. Zrobiłam już duze postępy. Nie wiem czy teraz sie zapisać na FCE, czy lepiej poczekać do grudnia i podejśc do CAE. Mój lektor twierdzi , że z FCE nie powinnam mieć problemu w czerwcu, w końcu i tak jest dużo czasu a ja ucze sie angielskiego od dwóch miesięcy, więc dodatkowe 3 miesiące znacznie podniosłyby mój poziom.
czesc,

Jestem ciekaw bo piszesz, że dopiero od br. się uczysz angielskiego a wcześniej nic? bo jeśli tak to jestem pełen podziwu, prawdziwy talent do języka:)
Hahahahaha. Bardzo smieszne. Nikt nie jest w stanie nauczyc sie w 2 miesiace jezyka na FCE. Owszem, sadze ze sa geniusze, ktorzy potrafiliby sie nauczyc slownictwa i gramatyki na ten poziom w 2 miesiace, ale jezyk to nie tylko to. Mowienie, sluchanie i generalnie pojete wyczucie jezykowe nie dadza sie przyswoic w ciagu 2 miesiecy.
Nie no, ja uczyłam sie angielskiego kiedyś tam, ale to dawno. Później uczyłam sie francuskiego , niemieckiego i hiszpańskiego, ale ze względu na popularność angielskiego postanowiłam sie poduczyć go i zrobić jakić certyfikat.
Ja uczę sie angola 5 rok ( poziom 2 klasy gimnazjum ) . Jak myślicie , poradziłabym sobie ???
ilość lat nauki angielskiego nie jest dokładnym wyznacznikiem poziomu języka. Są osoby które uczą się 15 lat i nie zdają, są co uczą się 3 lata i mają A. Nie ma reguły. Najlepiej zrób sobie jakiś placement tests albo rozwiąż jakiś próbny test fce. Tak najlepiej sprawdzisz swój poziom.
Nie wiem, na jakim poziomie z angielskiego byłaś, kiedy przerwałaś naukę, ani też ile nauczyłaś się przez te dwa miesiące, ale wydaje mi się, że jeśli podejdziesz do CAE, musisz się zawieść. Sama zdawałam FCE ponad rok temu i wiem, że teraz CAE bym nie zdała. Różnica między oboma certyfikatami nie jest przepaścią, ale o ile można sobie w miarę szybko przypomnieć język i przyswoić sobie treści potrzebne do FCE, CAE to już trochę więcej. Na Twoim miejscu chyba podeszłabym do tego FCE. Jeśli zdasz je na A, ew. B możesz zacząć zastanawiać nad CAE w grudniu. Aha, koniecznie spróbuj rozwiązać test CAE, wtedy najlepiej zobaczysz, czego musisz się jeszcze nauczyć i kiedy możesz zdawać egzamin.
chyba głupia jesteś
Temat przeniesiony do archwium.